Ποιός είναι ποιός;

31.08.2010
Τι χρειάζεται κάποιος για να κάνει καριέρα στη μουσική βιομηχανία; Φωνή, εμφάνιση, καλές δημόσιες σχέσεις, ικανότητα να «βγάζει» πρωτοσέλιδα, αλλά και κάτι ακόμα... Εύηχο όνομα, απόλυτα χρήσιμο στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα, αλλά κυρίως στις μαρκίζες των νυχτερινών κέντρων. Τι γράφουν όμως τα διαβατήρια και οι ταυτότητες των Ελλήνων σταρ και πώς επέλεξαν τα καλλιτεχνικά ονόματά τους;

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Γιάννης Κακοσαίος
Αυτό είναι το πραγματικό όνομα του Γιάννη Πλούταρχου. Μάλιστα τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, όταν ασκούσε ακόμη το επάγγελμα του κομμωτή, δεν το είχε αλλάξει. Αυτό έγινε λίγα χρόνια αργότερα, μετά το τέλος των εμφανίσεών του σε νυχτερινό κέντρο της Νίκαιας και αφού είχε υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο για δισκογραφία. Λέγεται πως στον Γιάννη το «Πλούταρχος» πρότεινε κάποιος συγχωριανός του από τη Λιβαδειά, με τη σημείωση ότι από εκείνα τα μέρη, και συγκεκριμένα από τη Χαιρώνεια της Βοιωτίας, καταγόταν ο αρχαίος ιστορικός Πλούταρχος.

Γιάννης Βαρθακούρης
Όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο «τροβαδούρος του έρωτα» έκανε το ντεμπούτο του στην ελληνική δισκογραφία, δεν υπήρχαν πολλοί τραγουδιστές. Έτσι, του είχαν πει πως για να κάνει καριέρα έπρεπε να επιλέξει ένα πιο εύηχο επίθετο. Και εκείνος το έκανε τιμώντας την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πάρο. Η τεράστια καριέρα, με τους αμέτρητους πλατινένιους δίσκους και τις μυθικές συνεργασίες, δεν έκανε γνωστό μόνο το όνομα «Πάριος», αλλά και το «Βαρθακούρης». Έτσι, αρκετά χρόνια μετά, ο γιος του Χάρης δεν χρειάστηκε να αλλάξει επίθετο για να ξεκινήσει καριέρα.

Δέσποινα Μαλέα
Μέσα της δεκαετίας του ’90 και πρώτα γυναικεία ονόματα στην αθηναϊκή νύχτα είναι τα εξής δύο δισύλλαβα: Βίσση και Γαρμπή. Η Δέσποινα έχει ξεκινήσει ήδη τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι σε νυχτερινά κέντρα της βόρειας Ελλάδας και όλοι μιλάνε για την καταπληκτική φωνή που διαθέτει αλλά και την καλή σκηνική παρουσία. Κάποιοι, βέβαια, μιλούσαν και για ομοιότητα στη φωνή και τη χροιά με την Άννα Βίσση... Έτσι, όταν κατέβηκε στην Αθήνα για να κάνει τον πρώτο της δίσκο, λέγεται ότι της πρότειναν το δισύλλαβο «Βανδή», που παρέπεμπε στα δύο τότε μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα. Και πράγματι η Δέσποινα κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αναρριχηθεί στην κορυφή της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας.

Αντώνης Πασχαλίδης
Τραγουδούσε από πολύ μικρή ηλικία, ασκώντας παράλληλα το επάγγελμα του υδραυλικού. Μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει πρώτο όνομα στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν κατέβει να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο με τη Sony Μusic κάποιος δικός του του είπε: «Α, ρε Αντώνη, έπρεπε να είχες πάει στο φεστιβάλ του τραγουδιού San Remo». Έτσι λέγεται πως γεννήθηκε το όνομα Αντώνης Ρέμος, με τη συνέχεια λίγο πολύ γνωστή... Πρώτο όνομα εδώ και 15 χρόνια στη νυχτερινή διασκέδαση, με πολλές χρυσές και πλατινένιες μουσικές επιτυχίες.

Βρασίδας Χαραλαμπίδης
Σίγουρα με τέτοιο όνομα είναι αρκετά δύσκολο να κάνεις καριέρα, όσο αισθαντική φωνή και να διαθέτεις. Και ο Δάκης έχει μία από τις πιο ερωτικές φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής. Όταν λοιπόν είχε φτάσει η ώρα να ξεκινήσει καριέρα στις μπουάτ, λέγεται πως ένας μάνατζερ του το είχε πει έξω απ’ τα δόντια: «Το όνομά σου είναι δύσκολο να καθιερωθεί στη μουσική βιομηχανία». Πράγματι, ο τραγουδιστής διάλεξε γρήγορα νέο όνομα, με τη βοήθεια... αναμνήσεων από την παιδική του ηλικία. Όταν ήταν μικρός, η μαμά του τον φώναζε Βρασιδάκη, κι έτσι αποφάσισε να το κόψει και να κρατήσει το «Δάκης».