Γεύση από... Παράδεισο

30.08.2010
Μια άψογη αρχιτεκτονική μακέτα, μια κατάλευκη καστροπολιτεία. Μικρά στενάκια, λιλιπούτειες αυλές, γλάστρες με γεράνια και ασβεστωμένα πεζούλια συμπληρώνουν το παζλ της πιο γοητευτικής των Κυκλάδων.

Μια άψογη αρχιτεκτονική μακέτα, μια κατάλευκη καστροπολιτεία. Μικρά στενάκια, λιλιπούτειες αυλές, γλάστρες με γεράνια και ασβεστωμένα πεζούλια συμπληρώνουν το παζλ της πιο γοητευτικής των Κυκλάδων.

Όποιο σοκάκι και να πάρει κανείς, τον οδηγεί στις τρεις βασικές πλατείες της Χώρας. Η πρώτη, η πλατεία του Ντούναβη ή πλατεία του Ιταλού, όνομα που πήρε από το εστιατόριο-cafe που άνοιξε ο ιταλόφωνος Έλληνας της Φολεγάνδρου. Η δεύτερη, η Πιάτσα, όπου πάντα ακούγεται το κελαρυστό γέλιο της Τόνιας από την ομώνυμη ταβέρνα. Η τρίτη, η πλατεία του Κρητικού, με πολλά φώτα και καλή μουσική.

Όλη η νυχτερινή dolce vita του νησιού εκτυλίσσεται στις πλατείες. Την ημέρα στο Κάτεργο, στην Αγκάλη, στον Άγιο Νικόλαο, στο Αμπέλι, στις παραλίες με τα πανέμορφα νερά.

Διαμονή

«Chora Resort»: Μέσα σε κατάφυτους κήπους, καθένα από τα διαμερίσματα έχει το δικό του ξεχωριστό διάκοσμο, προσφέροντας την απέριττη κλασική πολυτέλεια σε συνδυασμό με το μοντέρνο εξοπλισμό. Διεύθυνση: Χώρα, τηλ.: 22860-41590-4, www.choraresort.com, τιμές: Από 125 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (από 1/9).

«Vardia Bay»: Χτισμένο αμφιθεατρικά σε τρία επίπεδα, σε παραδοσιακό νησιώτικο στυλ, αποτελείται από 17 στούντιο και 4 διαμερίσματα, που προσφέρουν μαγευτική θέα στο λιμάνι. Τηλ.: 22860-41277, www.vardiabay.com, τιμές: Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Aria Boutique Hotel»: Νέα άφιξη, που συνδυάζει το στυλ ενός boutique ξενοδοχείου με την αυθεντική κυκλαδίτικη αισθητική και τις πολυτελείς ανέσεις. Η πισίνα του κρέμεται πάνω από τον γκρεμό και το απέραντο γαλάζιο. Τηλ.: 22860-41276, www.ariafolegandros.gr, τιμές: Από 115 ευρώ το δίκλινο.

Φαγητό

«Η πιάτσα»: Αν πάτε μία φορά, δύσκολα θα θέλετε να στερηθείτε τη φιλοξενία της Τόνιας. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακή πίτα καλασούνα, ματσάτα με κοτόπουλο, κατσικάκι ή μοσχάρι. Στο τέλος κέρασμα η μπισκοτένια της κυρίας Κούλας. Διεύθυνση: Χώρα, τηλ.: 22860-41274, τιμές: Από 10 ευρώ το άτομο.

«Πούντα»: Πανέμορφος κήπος με τραπεζάκια που γεμίζουν με τα υπέροχα μαγειρευτά της Ελίζαμπεθ, γεμιστά, κατσικάκι λεμονάτο και πάντα φρέσκο ζυμωτό ψωμί. Διεύθυνση: Πλατεία Πούντας, Χώρα, τηλ.: 22860-41063, τιμές: Από 5,5 ευρώ το κατσικάκι.

«Γουπί»: Έτσι ονομάζουν οι ντόπιοι τη λιαστή μικρή γόπα, ένα μεζέ που «θέλει» ούζο. Πάνω στην πλατεία, μόλις 5 τραπέζια αποδεικνύουν πως όσοι το ξέρουν το εμπιστεύονται και όσοι το μαθαίνουν το αγαπούν. Αξέχαστα τα τυροπιτάκια της κυρίας Ντίνας με ντόπιο σουρωτό τυρί. Διεύθυνση: Πλατεία Μαράκι, Χώρα, τηλ.: 22860-41057, τιμές: Τυροπιτάκια και κάππαρη στιφάδο στα 5 ευρώ.

Τι άλλο να κάνετε

  • Να ανεβείτε από το πλακόστρωτο μονοπάτι στην Παναγία και να δείτε τη θέα της Χώρας την ώρα που σουρουπώνει.
  • Να επισκεφτείτε την Άνω Μέρα, έναν παραδοσιακό οικισμό που έχει μείνει αναλλοίωτος από τον τουρισμό, και να φάτε το διάσημο χταπόδι του Μίμη στην είσοδο του χωριού.
  • Να πιείτε ψημένη ρακή στο «Bara-Qi» ρακή βρασμένη με κανέλα.
  • Να δείτε τη Χρυσοσπηλιά, ένα σπήλαιο όπου έχουν ανακαλυφθεί περί τα 100 αρχαία ονόματα σκαλισμένα στα τοιχώματα.
  • Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το ντόπιο τυρί, το σουρωτό, και τα χειροποίητα ζυμαρικά, τα ματσάτα.

Πώς θα πάτε

Από το λιμάνι του Πειραιά φτάνετε στη Φολέγανδρο. Το εισιτήριο κοστίζει από 31 ευρώ η απλή μετάβαση.

5 λόγοι για να βρεθείτε στη Φολέγανδρο
1. Γιατί έχει ίσως την πιο όμορφη και γοητευτική Χώρα των Κυκλάδων. Σοφιστικέ, γοητευτική την ημέρα, ενώ το βράδυ γίνεται τόσο κεφάτη που σε ξαφνιάζει.

2. Γιατί τις νύχτες ακούγεται η πιο εκλεκτή μουσική στα μικρά μπαράκια της χώρας. Μην αναζητήσετε τσιφτετέλια και σύγχρονα λαϊκά άσματα.

3. Για να κολυμπήσετε στο απέραντο γαλάζιο της παραλίας του Κάτεργου, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού.

4. Για να πιείτε τον πρώτο ελληνικό της ημέρας κάτω από τη σκιά του μοναδικού πλάτανου του νησιού.

5. Για να πάρετε το καραβάκι από την Αγκάλη για τις παραλίες Λιβαδάκι και Άγιος Νικόλαος και να μείνετε μέχρι να βραδιάσει. Έχει συχνά δρομολόγια (τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ).