Φαρμακώνονται οι άντρες για μια στιγμή χαράς

23.02.2007
Το «ντόπινγκ» με το αφροδισιακό χάπι που αιχμαλωτίζει τον εγκέφαλο και «χτυπάει» κόκκινο σε όλα τα κέντρα της σεξουαλικότητας δίνοντας ερωτικές εντολές στο σώμα και ζωντανεύοντας τις αισθήσεις μπορεί να παγιδεύσει θανάσιμα την ίδια τη ζωή, «φαρμακώνοντας» τους άντρες που αναζητούν μια στύση, τη μέγιστη σεξουαλική ικανοποίηση.

Από την Κατερίνα Χριστακοπούλου

Εχει μπει επίσημα εδώ και μια δεκαετία στα ράφια των φαρμακείων ως το μικρό αλλά θαυματουργό φίλτρο σεξουαλικής απόλαυσης, αλλά δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις σήμερα όπου έχουμε θανάτους με «ιατρική συνταγή»!

Τα χάπια «ερωτικών προδιαγραφών», που σημειώνουν τρελές πωλήσεις σε ολόκληρη την υφήλιο, είναι σαν τις βαλβίδες που ρυθμίζουν την ανανεωτική «ενέργεια» και την έκφραση της λίμπιντο. Η ανικανότητα, που θεωρούνταν η αχίλλειος πτέρνα εκατομμυρίων αντρών, είναι πλέον παρελθόν. Γιατί ήρθε το σωτήριο χάπι με υποσχέσεις έστω και για μερικές μόνο ώρες «ανάκαμψης», βγάζοντας πολλούς ηλικιωμένους κυρίους από το σεξουαλικό κώμα ή «ανεβάζοντας» το τεμπέλικο γενετήσιο ένστικτο κάποιων άλλων Μπρος στα νιάτα τι είναι μια παρενέργεια, λένε αστειευόμενοι για μία από τις αντενδείξεις:

Όμως, πόσο αστεία μπορεί να το πάρει κανείς, όταν, σύμφωνα με τις ιατρικές διαπιστώσεις, αυτή η παρενέργεια κατά την οποία «στα μάτια τους φαίνονται όλα μπλε» προκαλεί μία από τις σοβαρότερες και μη αναστρέψιμες βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα; Το πράγμα όμως συχνά γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ίδια τη ζωή!

Η ζωή τους σε κίνδυνο
Δημοφιλές και γρήγορο μυστικό επιτυχίας, ακόμη κι ανάμεσα στις νεαρές ηλικίες, που εκμυστηρεύονται πονηρά: «Ο καλός μπορεί να γίνει καλύτερος». Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι που συνωστίζονται στα φαρμακεία προκειμένου να μπει στην τσέπη τους το πολύτιμο γιατρικό Αυτά τα χάπια δεν είναι καραμέλες με χρώματα και αρώματα! Δεν είναι για εκείνους που δεν το χρειάζονται. Το χάπι δεν είναι διεγερτικό, προειδοποιούν οι γιατροί. Αυτό έχει δυστυχώς ως αποτέλεσμα να υπάρχουν και περιπτώσεις με τραγική κατάληξη. Ναι, υπάρχει κίνδυνος, όταν η γνώση και η ανεξέλεγκτη χρήση τους βασίζεται στην άγνοια, που έχει τις ρίζες της στα ταμπού, στα επιπόλαια πειράματα με τη «χαμένη» στύση και στην ελλιπή ενημέρωση μέσω Internet και φίλων, όπως μας επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας-Ανδρολογίας και διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου κ. Ζήσης Παπαθανασίου.

Πολλές είναι οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως εκείνη που μας διηγήθηκε 62χρονος επαρχιακός γιατρός, που υπέφερε τις επόμενες μέρες από αφόρητους πονοκεφάλους και το αντιμετώπιζε παίρνοντας τέσσερις τέσσερις τις ασπιρίνες. Και ας μην ξεχνάμε αυτά που καμιά φορά διαβάζουμε στα ψιλά των εφημερίδων, με τα ξεκαρδιστικά παθήματα αρκετών ηλικιωμένων, στους οποίους ύστερα από την ανάλογη «διασκέδαση» με πολύ νεότερες ερωτικές παρτενέρ σημειώθηκε καρδιακό επεισόδιο.

Έχει αποδειχτεί ότι με τη λήψη αυτών των χαπιών σημειώνεται βελτίωση στα προβλήματα στύσης μέχρι και 70%, ωστόσο από το 1998, που εμφανίστηκε το χάπι για πρώτη φορά, έχουν καταγραφεί 130 θάνατοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα μόνο το 5% προσκομίζει συνταγή γιατρού, σύμφωνα με το φαρμακοποιό κ. Μάκη Ευαγγελογιάννη, ενώ ένα 25-30% δεν έχουν συνταγή, αν και έχουν τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους. Πάντως, σε γενικές γραμμές, όπως λέει ο ίδιος, «οι γιατροί συνήθως αποφεύγουν τη συνταγή»!

«Πολλοί άντρες νιώθουν άβολα να συζητήσουν με το γιατρό τόσο προσωπικά θέματα ή μπορεί να υπάρχουν οικονομικοί λόγοι, ακόμη και έλλειψη χρόνου. Έτσι, παίρνουν το χάπι κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας», εξηγεί ο κ. Ζήσης Παπαθανασίου.

Για θανάσιμα «κοκτέιλ» μιλάει ο κ. Μάκης Ευαγγελογιάννης: «Κάποιοι συνδυασμοί φαρμάκων με τα συγκεκριμένα χάπια μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις. Μερικοί παίρνουν ταυτόχρονα θεραπεία με φάρμακα για άλλου είδους ασθένειες που έχουν ως βάση τη νιτρογλυκερίνη ή άλλα νιτρώδη χάπια για την καρδιά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να επέλθει ξαφνική και δραματική πτώση της αρτηριακής πίεσης, μέχρι θανάτου. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και σε άντρες χωρίς καρδιακό πρόβλημα».

Άμεση δράση
Πολλοί πιστεύουν ότι, αν καταπιούν ένα χαπάκι, θα τους προσφέρει μια επ αόριστον ερωτική «ευεξία». Από την άλλη μεριά όμως, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως το χάπι δεν είναι «επένδυση» για «απρόοπτες» επαφές, καθώς «ευαισθητοποιείται» μόνο όταν υπάρχει ήδη ο σεξουαλικός ερεθισμός. Για παράδειγμα, αν τη συγκεκριμένη στιγμή «δεν υπάρχει γυναίκα», το χάπι δεν λειτουργεί καθόλου. Μάλιστα, σταδιακά και ύστερα από λίγες ώρες ελαττώνεται η δράση του. Ο διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου μάς ξεκαθαρίζει: «Τα χάπια δεν είναι διεγερτικά και δεν προκαλούν στύση από μόνα τους. Απαιτούν πρώτα ένα ερωτικό μήνυμα. Για να δράσουν, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ερωτικής επιθυμίας. Μεγάλο ρόλο επίσης παίζει η ηλικία και ο τρόπος ζωής του. Όπως και η αιτιολογία και το μέγεθος του προβλήματός του ή ενδεχομένως συνυπάρχοντα προβλήματα».

«Το πνεύμα της εποχής έχει εντάξει το καλό σεξ στο σύγχρονο lifestyle, που επικεντρώνεται στη λατρεία του σώματος και σε παιχνίδι επιδόσεων. Αυτοί οι μηχανισμοί διαμόρφωσαν προϋποθέσεις χαμηλής αυτοεκτίμησης και αύξησαν τις στρατιές των αντρών με προβλήματα στο σεξ ψυχογενούς αιτιολογίας. Ανάλογη όμως αύξηση παρουσιάζουν και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες οργανικής αιτιολογίας». Όσο για τη δράση του, σκόπιμο είναι να γίνει, όπως τονίζει ο κ. Παπαθανασίου, ο διαχωρισμός ανάμεσα στις μορφές των τριών διαφορετικών «μαγικών» φαρμάκων, όπως και το ότι πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στο χρόνο έναρξης και διάρκειας της δράσης τους. «Η διάρκεια δράσης διαφέρει σημαντικά. Κάποιο είναι της τάξης των 4 ωρών, ενώ κάποιο άλλο των 36 ωρών. Άλλο επηρεάζεται από τη λήψη τροφών και αλκοόλ και άλλο όχι. Επίσης, η δοσολογία έχει μεγάλη σημασία. Μια σχετικά μικρή δόση μπορεί να είναι ανεπαρκής, ενώ μια υψηλή δόση είναι αντίθετη στη λογική της χρήσης».

Κάποιες φορές πάλι το χάπι δεν φάνηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αφού τις επίμαχες στιγμές συμπεριφέρθηκε «ανεπιτυχώς». Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν ελέγχθηκε ιατρικά η αιτιολογία του προβλήματος της στύσης και δεν τεκμηριώθηκε σωστά η ένδειξη χρήσης. Ίσως γιατί δεν χορηγήθηκαν στη σωστή δόση και στο σωστό χρόνο λήξης ή επειδή άλλα φάρμακα που παίρνουν κάποιοι αναστέλλουν τη δράση. Πολλές φορές απαιτούνται και άλλα συμπληρωματικά μέτρα για την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας. Μόνο αν σεβόμαστε τις ενδείξεις και κινούμαστε με λογική το χάπι είναι απόλυτα ασφαλές».

Και οι γυναίκες στο χορό
Μετά τους αντρικούς αλαλαγμούς ικανοποίησης ακούστηκαν και φωνές διαμαρτυρίας. Το χάπι δημιουργεί διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Και οι δικές τους σεξουαλικές δυσλειτουργίες; Έτσι, η επιστήμη προχώρησε και σ' αυτή την κατεύθυνση και παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα του χαπιού στις γυναίκες δεν είναι ακόμη απόλυτα ξεκάθαρη.

Σημεία κινδύνου
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουν τα άτομα που ανήκουν στις παρακάτω περιπτώσεις και πάνω απ όλα χρειάζεται ακριβής ιατρική διάγνωση.

Η λήψη του φαρμάκου πρέπει να γίνεται με άδειο στομάχι και όταν κάποιος νιώσει ύποπτους πόνους στο στήθος πρέπει να οδηγείται αμέσως στο νοσοκομείο.

Άτομα που παίρνουν φάρμακα για τη στηθάγχη.

Ασθενείς με καρδιακά προβλήματα (καρδιακή ανεπάρκεια ή ασταθή καρδιακή νόσο).

Όσοι παρουσίασαν εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Άτομα με υψηλή πίεση, η οποία ελέγχεται μόνο με τη λήψη πολλών φαρμάκων.

Ασθενείς με ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα.

Όσοι πάσχουν από διαβήτη.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:
Ρινορραγία. Αλλαγές στην όραση (όλα φαίνονται μπλε).
Πονοκέφαλος. Εξάψεις με κοκκίνισμα στο πρόσωπο και στο άνω μέρος του σώματος.
Έντονο αίσθημα αναστάτωσης στο στομάχι.