Ζακλίν Μπισέ: Πως σταμάτησε το χρόνο

26.02.2007
Γαλαζοπράσινα μάτια, ψηλά ζυγωματικά και εύθραυστη φιγούρα, η ωραία Ζακλίν Μπισέ ου όλοι αγαπήσαμε, αν και 62 Μαϊων πια, εξακολουθεί να αποπνέει μια αριστοκρατική ομορφιά, που εντυπωσιάζει.

Γαλαζοπράσινα μάτια, ψηλά ζυγωματικά και εύθραυστη φιγούρα, η ωραία Ζακλίν Μπισέ ου όλοι αγαπήσαμε, αν και 62 Μαϊων πια, εξακολουθεί να αποπνέει μια αριστοκρατική ομορφιά, που εντυπωσιάζει.

Δείχνει να γνωρίζει το μυστικό της παντοτινής νεότητας, αφού στα 62 της δεν την κάνεις πάνω από 50 χρόνων. Η Ζακλίν Μπισέ, με μια ζηλευτή καριέρα 40 χρόνων στον κινηματογράφο, συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως ο Τζον Χιούστον, ο Φρανσουά Τριφό και ο Ρομάν Πολάνσκι, και πρωταγωνίστησε δίπλα στους ωραιότερους άντρες της εποχής, όπως ο Φρανκ Σινάτρα, ο Στιβ Μακ Κουίν και ο Μάρλον Μπράντο. Δεν επέτρεψε όμως ποτέ στην τεράστια μηχανή που λέγεται Χόλιγουντ να τη διαβρώσει, όπως το ίδιο φαίνεται να έκανε και με τον αδηφάγο χρόνο. Μάλιστα, όπως η ίδια έχει δηλώσει: «Καμιά φορά ξυπνάω το πρωί, κοιτάζομαι στον καθρέφτη και λέω: Αχ, Θεέ μου, κάνε κάτι!». Ανασφάλεια ή αυστηρή κριτική μιας ωραίας γυναίκας; Μάλλον και τα δύο, αφού η Ζακλίν Μπισέ παραμένει υπέροχη, χωρίς ούτε μια ρυτίδα να διαγράφεται στο πρόσωπό της. Μπορεί να φαίνεται απίστευτο που ενώ έχει φτάσει ήδη τα 62 της χρόνια δείχνει σαν να μην έχει περάσει ούτε μέρα από πάνω της από τότε που γοήτευε το κοινό και τους ζεν πρεμιέ συμπρωταγωνιστές της, αλλά το μυστικό της τα δικαιολογεί όλα. «Προσπαθώ να διατηρούμαι νέα στην ψυχή. Δίνω μεγάλη σημασία στην εσωτερική φρεσκάδα και αυτό είναι που βγαίνει προς τα έξω. Δεν θα κατέφευγα ποτέ στην αισθητική χειρουργική. Πιστεύω πως όσες το κάνουν μοιάζουν κάπως αλλοιωμένες μετά». Ακόμη και για τους πιο δύσπιστους, που μπορεί να της προσάπτουν και κάνα μποτοξάκι, η Ζακλίν είναι κατηγορηματική: «Ούτε μπότοξ! Καμία αισθητική ιατρική παρέμβαση».

Μυστικά ομορφιάς
Εκτός όμως από την ψυχική της ευεξία, φροντίζει και δίνει ιδιαίτερη σημασία και στη διατροφή της. Όταν δουλεύει, καταναλώνει αρκετό κρέας, που της δίνει την απαραίτητη ενέργεια, αλλά χωρίς να υπερβάλλει στις ποσότητες: 100 γραμμ. πρωτεϊνες την ημέρα είναι αρκετές. Τα Σαββατοκύριακα ετοιμάζει μεγάλες ποσότητες λαχανικών μαγειρεμένων στον ατμό που τους προσθέτει λεμόνι και λίγο λάδι, κι αυτό τη βοηθάει να αποφεύγει τις σοκολάτες που λατρεύει. Για τη Ζακλίν είναι τόσο απλό να διατηρείται μ αυτόν τον τρόπο σε φόρμα και χωρίς να καταφεύγει σε επίπονη γυμναστική ή σε άλλες δραστηριότητες, όπως τα γυμναστήρια, ο διαλογισμός ή το pilates και ο χορός, που είναι must στο Λος Άντζελες όπου ζει από τα τέλη της δεκαετίας του 60. Η ίδια ισχυρίζεται ότι, όταν γυμνάζεται, δείχνει χάλια κι έτσι προτιμά να ασκείται ελαφρά στο σπίτι και να ασχολείται πολλές ώρες με τον κήπο της. Βέβαια, το κυριότερο που τη βοηθάει να διατηρεί την αέναη ομορφιά της είναι το να κρατάει πάντα θετική στάση απέναντι στη ζωή. «Έτσι παραμένω νέα», λέει η ίδια, «γιατί θα έχετε παρατηρήσει ότι, όταν γερνούν οι άνθρωποι, βγάζουν μια πικρία στο πρόσωπό τους. Εγώ τη νίκησα την πικρία της ζωής μου». Κι αυτό η διάσημη ηθοποιός το κατάφερε παρόλο που πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, όταν χώρισαν οι γονείς της, ενώ ως έφηβη αφιερώθηκε στη φροντίδα της μητέρας της, που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ακολουθώντας τις επιλογές της
Όσο για την προσωπική της ζωή, δεν παντρεύτηκε ποτέ, αν και είχε μακροχρόνιες σχέσεις, όπως με τον ηθοποιό Μάικλ Σαραζίν, τον παραγωγό Βίκτορ Ντράι και το διάσημο Ρώσο χορευτή Αλεξάντερ Γκουντούνοφ. Η τελευταία της σχέση με έναν Τούρκο καθηγητή πολεμικών τεχνών έληξε άδοξα την περασμένη χρονιά.

Η τραυματική εμπειρία του χωρισμού των γονιών της την έχει σημαδέψει και φαίνεται να την απέτρεψε από το να κάνει το μεγάλο βήμα. «Ξέρω ότι θα μείνω μόνη», έχει δηλώσει. «Εξάλλου, τώρα πια μεγάλωσα». Επίσης, δεν μετάνιωσε που δεν έγινε μητέρα, γιατί: «Ακολούθησα τις επιλογές μου. Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να κάνουμε κάτι διαφορετικό».

Η Ζακλίν Μπισέ είναι μια γυναίκα που έχει βρει τις ισορροπίες της. Ταξιδεύει πολύ, εργάζεται επιλεκτικά και αγαπάει πολύ τον προσωπικό της χώρο. Αυτή η γυναίκα δείχνει και είναι ήρεμη, δείχνει και είναι ισορροπημένη, δείχνει και είναι όμορφη. Χωρίς ψεγάδια, αποδέχεται τις αδυναμίες της, παλεύει το χρόνο με εσωτερική ωριμότητα και καταφέρνει όλο αυτό το οικοδόμημα να αντανακλά στην εξωτερική της εμφάνιση. Μια αδιαφιλονίκητα γοητευτική γυναίκα, που αρνείται να φθαρεί μέσα κι έξω από τη δημόσια εικόνα της.

H θαυματουργή μονοήμερη κούρα που της χαρίζει χρόνια
Το μυστικό της Ζακλίν δεν κρύβεται ούτε στα μπότοξ ούτε στις χημικές θεραπείες αισθητικής. Αντιθέτως, σε μία κούρα νεότητας και ομορφιάς που αποτοξινώνει και εξαφανίζει τα σημάδια του χρόνου. Η πάντα γοητευτική ηθοποιός ακολουθεί αυτή την κούρα μία φορά την εβδομάδα, φροντίζοντας να την κάνει μία μέρα που δεν έχει φορτωμένο πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα ξεκουράζεται και κοιμάται όσο περισσότερο μπορεί εκείνη τη μέρα.

Μόλις ξυπνήσετε: Πιείτε 1 ποτήρι νερό.

10 λεπτά αργότερα: Στύψτε το χυμό ενός λεμονιού και βάλτε τον σε ένα ποτήρι. Συμπληρώστε το περιεχόμενο του ποτηριού προσθέτοντας αρκετό νερό και, αν ο χυμός σάς φαίνεται ξινός, προσθέστε 1 κουταλάκι μέλι.

Μετά από μία περίπου ώρα: Βάλτε το χυμό από 2-3 μικρά καρότα, ένα κλαδάκι σέλινο και μερικά φύλλα μαϊντανού σε ένα ποτήρι. Προσθέστε λίγες σταγόνες λεμονιού και συμπληρώστε το υπόλοιπο του ποτηριού με νερό.

Μετά από περίπου 2 ώρες: Πιείτε το χυμό ενός γκρέιπ φρουτ, ενός πορτοκαλιού και μισού λεμονιού.

Μεσημέρι: Φάτε 1 μικρό μήλο, αφού το πλύνετε καλά και το καθαρίσετε από τις φλούδες.

Απόγευμα: Πιείτε ένα χυμό λαχανικών, συνδυάζοντας κατά προτίμηση λάχανο και καρότο, σέλινο και μισό μήλο.

Σνακ: Φάτε 1 μήλο ή 1 αχλάδι.

Δείπνο: Φτιάξτε λαχανόσουπα ή χορτόσουπα χωρίς λάδι, αλάτι ή πιπέρι. Πιείτε μόνο το ζωμό, προσθέτοντας στο πιάτο σας λίγο λεμόνι.

Πριν από τον ύπνο: Πιείτε ένα αφέψημα (χαμομήλι, τίλιο, φασκόμηλο, πράσινο τσάι), χωρίς ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό, και μετά τουλάχιστον 1 ποτήρι νερό.