Σπύρος Πάντζας: "Ο πατέρας μου, ο πιο αυστηρός κριτής μου"

01.03.2007
Πώς είναι να είσαι 26 χρονών, όμορφος, με σημαντικές τηλεοπτικές συνεργασίες στο ενεργητικό σου και να πατάς γερά στα πόδια σου, παρόλο που στις πλάτες σου κουβαλάς το βαρύ φορτίο ενός διάσημου επωνύμου; Ο Σπύρος Πάντζας, γιος του μεγάλου κωμικού Γιώργου Πάντζα, μας φιλοξένησε στο σπίτι του και μας αποκάλυψε γιατί θα αρνιόταν να συνεργαστεί σ' αυτήν τη φάση με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, αν ο ρόλος απαιτούσε την ολόγυμνη εμφάνισή του αλλά και ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ αντρών.

Grooming: Μάνος Καπτανής
Φωτό: Μαρία Μαράκη

Ποια είναι η σχέση σου με το διάσημο πατέρα σου;

«Είμαστε κολλητοί! Μπο-ρώ να πω ότι μεγαλώνοντας άρχισα να συνειδητοποιώ τη φιλική σχέση που μπορούμε να αναπτύξουμε. Όταν ήμουν μικρός, δεν μπορούσα να καταλάβω τις αγωνίες ενός πατέρα, το ενδεχόμενο να μην έχει λεφτά και να μοχθεί για την οικογένειά του Όσο περνάει ο καιρός όμως, ερχόμαστε απίστευτα πιο κοντά και του εμπιστεύομαι τα πάντα, όπως κι εκείνος».

Ποιο είναι το πολυτιμότερο δώρο που σου έχει προσφέρει;

«Όταν πάτησα και επισήμως τα 18, μου ετοίμαζαν μια τεράστια τούρτα, αλλά ο πατέρας μου έλειπε σε περιοδεία στη Θεσσαλονίκη. Όταν γύρισε όμως και ξέροντας ότι είμαι τρελός για τα αυτοκίνητα, χτύπησε το κουδούνι και μου είπε να κατέβω. Με περίμενε στην πόρτα με τα κλειδιά ενός ολοκαίνουργιου αμαξιού!».

Τι συμβουλή σού έχει δώσει και φροντίζεις να τηρείς πάντα;

«Mου έχει πει: Mάτια έχεις, μυαλό έχεις, από εκεί και πέρα πρόσεχε, γιατί δεν θα ήθελα ποτέ να γίνεις περίγελος».

Επώνυμοι μπελάδες

Η υποκριτική μπήκε στη ζωή σου επειδή «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει» ή ξύπνησες ένα πρωί και είπες θα ασχοληθώ με το θέατρο και την τηλεόραση;

«Σίγουρα το πρώτο συνέβη στην περίπτωσή μου, αλλά υπό προϋποθέσεις! Δηλαδή, από το 1998 που τελείωσα το λύκειο με πήρε ο πατέρας μου δοκιμαστικά σε μια παράσταση πρόζα που ανέβαζε τότε, μου έδωσε ένα μικρό ρόλο κι εκεί ήθελε να διαπιστώσει αν όντως κάνω γι αυτήν τη δουλειά. Εκεί πέρασα τις εξετάσεις επιτυχώς!».

Δηλαδή, ούτε κριτική επιτροπή σε reality show να περνούσες

«Ακριβώς! Αλλά την επιτροπή την έκανε μόνο ο πατέρας μου, που οφείλω να πω ότι ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα ο πιο αυστηρός κριτής μου. Πάντως, στην αρχή αμφιταλαντεύτηκα κι εγώ ο ίδιος για το αν θέλω να ακολουθήσω αυτόν το χώρο».

Τι ήταν αυτό που σε προβλημάτιζε;

«Έβλεπα πέρα από τη λάμψη της δουλειάς μια πραγματικότητα που είναι τελείως διαφορετική και αφορά τα παρασκήνια Και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπει ο πολύς κόσμος. Εδώ και πέντε χρόνια που δουλεύω ενεργά έχω καταλάβει και όλα τα πισώπλατα μαχαιρώματα αλλά και το πόσο δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό να βρίσκει κάθε τόσο νέα δουλειά. Ακόμη και ο πατέρας μου με την τόσο μεγάλη καριέρα δυο φορές το χρόνο έμπαινε στη διαδικασία να ψάξει για κάποια δουλειά. Πόσο μάλλον για ένα νέο ηθοποιό!».

Πολλοί απόγονοι μεγάλων επωνύμων νιώθουν αμήχανα όταν συνεχώς τους συγκρίνουν με τους διάσημους γονείς τους. Εσύ πώς το αντιλαμβάνεσαι αυτό;

«Είμαι περήφανος για το επώνυμό μου. Λένε ότι όταν έχεις διάσημο επώνυμο πάντα σου συμπεριφέρονται καλά οι άλλοι Ίσως είναι μύθος όλο αυτό. Μάλιστα, στα εφηβικά μου χρόνια μπορώ να πω μάλλον ότι κάθε άλλο παρά καλό μου έκανε! Ήμουν από τους πιο άτακτους στο σχολείο. Και ήμουν πάντα μπροστάρης σε καταλήψεις και σχολικές οργανώσεις. Στην τελευταία τάξη λοιπόν του λυκείου είχα κάποιο πρόβλημα με κάποιον καθηγητή των μαθηματικών, ο οποίος έδειχνε ότι το επώνυμό μου τον έκανε να αδιαφορεί εντελώς για μένα και να με αφήνει στο μάθημά του».

«Ολόγυμνοι» ρόλοι

Είσαι περισσότερο κωμικός ή δραματικός ηθοποιός;

«Στην καθημερινότητά μου μου αρέσει να κάνω τους άλλους να γελάνε. Να λέω αστεία και να διασκεδάζω την παρέα μου, αλλά νομίζω ότι με τραβάνε περισσότερο οι πιο σοβαροί ρόλοι. Ίσως, πάλι, έχει να κάνει και με το ότι είμαι ακόμη νέος στο χώρο, καθώς πιστεύω πως μόνο ένας ηθοποιός ταλαντούχος και με πείρα μπορεί να κάνει τον άλλο να γελάσει».

Σε ποια ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε ο πατέρας σου θα ήθελες να παίξεις εσύ στη θέση του;

«Αναμφισβήτητα στο Μαριχουάνα στοπ. Εκεί είδα τον πατέρα μου να έχει απογειώσει το ρόλο, την κίνησή του, την άρθρωσή του».

Πιστεύεις ότι υπάρχουν κυκλώματα από τα οποία πρέπει να περάσει κάποιος νέος ηθοποιός προκειμένου να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό;

«Ναι, υπάρχουν κυκλώματα και καλλιτεχνικές κλίκες, αλλά έχω βαρεθεί κιόλας να το ακούω από πολλούς ως δικαιολογία επειδή δεν προχωράνε».

Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που θα έκανες για να αποκτήσεις δόξα;

«Nα μη δώσω έμφαση στα λεφτά και την εφήμερη δόξα».

Θα έπαιζες ένα ρόλο που θα απαιτούσε να εμφανιστείς ολόγυμνος;

«Με τον Μανουσάκη που έχω συνεργαστεί έχουμε κάνει και ερωτικές σκηνές που ήθελαν ημίγυμνη εμφάνιση. Θα έπαιζα έναν ολόγυμνο ρόλο αν καταλάβαινα ότι αυτό που θα έκανα θα ήταν Τέχνη και όχι κάτι που θα χάιδευε τη γνωστή καχυποψία του κλασικού Έλληνα».

Μιλώντας για προκλήσεις, πρόσφατα επιβλήθηκε το τελικό πρόστιμο για το περιβόητο τηλεοπτικό φιλί μεταξύ αντρών στη σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Αλήθεια, ποια θα ήταν για σένα η πρόκληση σε έναν τέτοιο ρόλο;

«Σίγουρα δεν θα δεχόμουν σήμερα έναν τέτοιο ρόλο και ίσως γι αυτό να μην μπορούσα να συνεργαστώ καν. Είναι και το κοινό που σε στιγματίζει με κάποια πράγματα. Και σίγουρα δεν θα το έκανα τώρα στις αρχές της καριέρας μου. Θέλω να κάνω κάποια βήματα πρώτα, να δείξω τι αξίζω, κι έπειτα θα το έκανα Θα ήταν παρακινδυνευμένο να το έκανα σ' αυτήν τη φάση».

«Δεν θέλω να μπλέκω σε ερωτικές περιπέτειες»

Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου με τρία χαρακτηριστικά;

«Παρορμητικός, ευαίσθητος και δημιουργικός».

Είσαι από αυτούς που λένε ότι «οι άντρες δεν κλαίνε»;

«Ποιος τα λέει αυτά; Έχω κλάψει για γυναίκα και μάλιστα πολλές φορές Γιατί να ντραπώ γι αυτό; Δεν είναι κάτι τραγικό που φοβούνται πολλοί να ομολογήσουν».

Πώς φαντάζεσαι την ιδανική γυναίκα για σένα;

«Να μη μιλάει πολύ, να μην κοιτάει πολύ, να είναι κούκλα (Γέλια.) Πέρα από την πλάκα, κατανόηση και αγάπη να υπάρχει. Προσέχω πρώτα την εξωτερική εμφάνιση, αλλά, αν δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα απ αυτό, αρχίζω και βαριέμαι».

Είσαι ερωτευμένος;

«Ναι, χθες γιόρτασα τον άγιο Βαλεντίνο, αν είναι αυτό που με ρωτάτε».

Είσαι υπέρ ή κατά των μακροχρόνιων σχέσεων;

«Δεν τις επιδιώκω. Θέλω να μου έρχονται φυσικά και αβίαστα. Αν βρω την κατάλληλη γυναίκα που μαζί της θα είμαι ικανοποιημένος 100%, γιατί να μπλέκω σε περιπέτειες;».

Trivia

Τηλεοπτικές προτιμήσεις
«To Όλα 7 του Θέμου, το TVτιγκλόν του Φώτη και της Μαρίας, αλλά και η Μαρία η άσχημη, που τώρα τελευταία έχω κολλήσει και δεν ξέρω γιατί».

Χόμπι
«Το αυτοκίνητό μου. Να το φτιάχνω, να το φροντίζω».

Αγαπημένο φαγητό
«Είμαι καλοφαγάς! Πάντως, δείχνω μια προτίμηση στα οστρακοειδή, τα μύδια, τις γαρίδες και γενικά τα θαλασσινά».

Αγαπημένοι ηθοποιοί
«Μου αρέσει πολύ ο Γιώργος Παρτσαλάκης και ο Πέτρος Φιλιππίδης. Από τους παλαιότερους ήμουν κολλημένος με τον Κωνσταντάρα».

Αγαπημένη ταινία
«Million dollar baby».

Γυναίκα-δηλητήριο
«Θαυμάζω απεριόριστα τη Σμαράγδα Καρύδη, με την οποία έχω συνεργαστεί. Πέρα από το ότι είναι μια πολύ ωραία γυναίκα και δεν είναι το συνηθισμένο κοριτσάκι που θα βγει να φωτογραφηθεί πρόστυχα, μου βγάζει μια αύρα γυναίκας αρχόντισσας. Και βέβαια, είναι εκπληκτική ηθοποιός».

Τον έχουμε δει
Να κάνει την παρθενική του εμφάνιση στο «Αθώος ή ένοχος» του Μανούσου Μανουσάκη.

Να κάνει ένα πέρασμα τριών μηνών από την καθημερινή σειρά «Απαγορευμένη αγάπη», αλλά και με μόνιμο ρόλο στα επιτυχημένα «Φιλαράκια» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τον Πάνο Μιχαλόπουλο.

Τελευταία του δουλειά ήταν οι «Αταίριαστοι» με τον Κλέωνα Γρηγοριάδη και την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.