Φθινόπωρο στον Κορινθιακό

24.09.2009
Η Ναύπακτος και το Γαλαξίδι καθρεφτίζονται στα γκριζογάλανα νερά του Κορινθιακού κόλπου και παρόλο που τους πάνε όλες οι εποχές, το φθινόπωρο είναι η καταλληλότερη για να τις απολαύσετε. Μια μελαγχολική, ρομαντική αύρα τις σκεπάζει και τις κάνει ιδανικές για να υποδεχτείτε και επίσημα τα πρωτοβρόχια.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Η ιστορική πόλη της Αιτωλοακαρνανίας προστατεύεται από ένα κάστρο, την πολιορκεί ένα πυκνό πευκοδάσος και καθρεφτίζεται στα γκριζοπράσινα νερά του Κορινθιακού. Χαθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια της, απολαύστε την περαντζάδα του Στενοπάζαρου, εξερευνήστε τη συνοικία Τζαμί, επισκεφτείτε τα λημέρια του Θερβάντες, που πολέμησε στη γνωστή ναυμαχία της πόλης, και να είστε έτοιμοι για διασκέδαση στο λιμάνι μέχρι το πρωί.

Διαμονή

«Το αρχοντικό της Πέπως»: Νεοκλασικό σπίτι του 1850 με εφτά διαφορετικά boutique δωμάτια γεμάτα κεντημένα λευκά είδη, δαντέλες και υφάσματα με λουλούδια σε ανάλαφρα χρώματα. Στα μπάνια θα ξεχωρίσετε το μάρμαρο Διονύσου και τους σφυρήλατους νιπτήρες, που το μεταμορφώνουν σε boutique hotel. Διεύθυνση: Ιλάρχου Τζαβέλλα 11, τηλ.: 26340-38185-6, www.arxontiko-pepos.gr, από 95 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Ακτή»: Δωμάτια με θέα το βενετσιάνικο κάστρο αλλά και τη θάλασσα. Η καλύτερη θέα από τη σουίτα Δ1. Οι ιδιοκτήτες έχουν φροντίσει να δώσουν στο χώρο μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με αντίκες και μοντέρνα έργα τέχνης. Διεύθυνση: Παραλία Γρίμποβου, τηλ.: 26340-28464 & 28465, www.akti.gr, από 50 ευρώ χωρίς πρωινό, 60 ευρώ με πρωινό.

«Nafs»: Με θέα στην παραλία της Ψανής ή στο ενετικό κάστρο, το κάθε δωμάτιό του είναι μια φιλόξενη αγκαλιά. Στα πολυτελή δωμάτια θα βρείτε τηλεοράσεις plasma, ενώ θα έχετε και πρόσβαση στο Internet. Για οικογένειες με μωρά υπάρχουν δωμάτια κατάλληλα εξοπλισμένα. Διεύθυνση: Αθανασιάδη Νόβα 33, Ψανή, τηλ.: 26340-38216, www.nafshotel.gr, από 120 ευρώ με πρωινό.

«Διεθνές»: Στη συμπαθητική πλατεία του λιμανιού ένα μικρό οικογενειακό παραδοσιακό ξενοδοχείο με ευρύχωρα, λιτά και νοικοκυρεμένα δωμάτια με όλες τις ανέσεις. Το πρωί θα πιείτε τον καφέ σας κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια της πλατείας, 50 μέτρα από την παραλία Ψάνη. Διεύθυνση: Αθ. Νόβα 3 (Μεσολογγίου), τηλ.: 26340-27342, www.diethnesnafpaktos.gr, από 50 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.

Φαγητό

«Οινομαγειρείο ο Τσάρας»: Το χοιρινό καλογερίστικο και το αρνάκι λαδορίγανη είναι νοστιμότατα. Τριγύρω μαριονέτες, ζωηρά χρώματα στους τοίχους και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Α, και ένα πιάνο στο βάθος. Διεύθυνση: Λιμάνι Ναυπάκτου, τηλ.: 26340-29939, από 12 ευρώ το άτομο.

«Εύ-οίνος»: Στο μενού πρωταγωνιστούν κέρατα βερνικωμένα, λυράτη κότα και παραστράτημα από σπόντα. Αυτά είναι τα ονόματα των φαγητών που ετοιμάζει ο Γρηγόρης με φαντασία και χιούμορ. Διεύθυνση: Στενοπάζαρο Ναυπάκτου, τηλ.: 26340-28266, από 12 ευρώ το άτομο.

«Σπιτικό»: Αν είστε τυχεροί, θα δοκιμάσετε το τρυφερό αγριογούρουνο στιφάδο. Στο μενού όμως υπάρχει κόκορας, πίτες, λαχανοντολμάδες και φρέσκα ψάρια. Για το τέλος, θα φτάσει γλυκό καρυδάκι. Διεύθυνση: Παραλία Γρίμποβου, τηλ.: 26340-26524, από 12 ευρώ το άτομο.

Τι άλλο να κάνετε

Περαντζάδα σε κάθε δρόμο, σε κάθε σοκάκι, μέσα από τα οποία θα κάνετε ταξίδι στην Ιστορία: οδός Καθόδου Δωριέων, Δον Ζουάν Αυστριακού, Μεσολογγίου... Μην ξεχνάτε ότι από το 1104 π.Χ. οι Δωριείς κατασκεύαζαν πλοία στην περιοχή.

Περιπάτους στη νωπή από τα πρωτοβρόχια παραλία Γρίμποβου, ατενίζοντας το κάστρο που κατεβαίνει προς τη θάλασσα.

Εξόρμηση στα γύρω χωριά για περιπέτειες στη φύση, αλλά και ράφτινγκ ή καγιάκ στον ποταμό Εύηνο.

Να επιστρέψετε το βράδυ στο λιμάνι, που φοράει τα καλά του και υποδέχεται τους φανατικούς της νυχτερινής διασκέδασης.

Πώς θα πάτε

Η Ναύπακτος απέχει από την Αθήνα 220 χλμ. μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου. Απλώς ακολουθείτε την πινακίδα για Ναύπακτο, την οποία θα βρείτε αφού περάσετε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

5 λόγοι για να βρεθείτε στη Ναύπακτο

1. Για να εξερευνήσετε το ενετικό λιμάνι, ξεκινώντας από την πλευρά με τα αγάλματα και συνεχίζοντας προς το παλιό τζαμί με τον κιτρινωπό θόλο και το μιναρέ.

2. Για να πάρετε άρωμα από το πώς διασκεδάζουν στην πόλη. Το bar «Άρωμα» αποτελεί διαχρονική αξία. Διεύθυνση: Λιμάνι Ναυπάκτου, τηλ.: 26340-29644.

3. Για να απολαύσετε ζεστές, αφράτες βάφλες στο «Castello» με πραλίνα και φρεσκοκαβουρδισμένα αμύγδαλα.

4. Για να επισκεφτείτε την Παπαχαραλάμπειος Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε το 1960 και περηφανεύεται σήμερα για τους 60.000 τίτλους βιβλίων που διαθέτει.

5. Για να δείτε τον Πύργο Μπότσαρη, όπου εκτίθενται μόνιμα έργα μεγάλων ζωγράφων σχετικά με τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, που καθόρισε την τύχη όλης της Ευρώπης.

ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Ολοι έχουν να αφηγηθούν μια ξαφνική απόδραση σε ένα από τα πιο παλιά λιμάνια της Ελλάδας. Η αίγλη της παλιάς εποχής κρύβεται προσεκτικά στην απέριττη ομορφιά της, τη γαλήνη και την ηρεμία της, τη ζεστασιά που αγκαλιάζει τους πάντες χωρίς υπερβολές και εξεζητημένες καταστάσεις.

Διαμονή

«Γανυμήδης»: Ατμόσφαιρα παλιάς, ρομαντικής εποχής. Σιδερένια κρεβάτια, παλιές λάμπες και πρόγευμα από τα χέρια της Χρυσούλας, που ανταποκρίνεται στη μακροχρόνια φήμη του. Στη σουίτα υπάρχουν υδρομασάζ και τζάκι. Διεύθυνση: Ν. Γουργούρη 20, τηλ.: 22650-41328, 6937 154567, www.ganimede.gr, από 60 ευρώ το δίκλινο, από 9 ευρώ πρόγευμα το άτομο.

«Αργώ»: Στο δεύτερο λιμανάκι του Γαλαξιδίου, το Χηρόλακα, με νησιώτικη διακόσμηση, ζωγραφισμένες ντουλάπες, ζωγραφιστά ταβάνια στα μπάνια και μικρά μπαλκόνια. Διεύθυνση: Στρατηγού Καμμένου 17-19, τηλ.: 22650-41996, 6974 092306, από 50 ευρώ το δίκλινο.

«Αρχοντικό»: Πέτρα και ξύλο, παλιά μπαούλα, έπιπλα-αντίκες, σόμπες με μπουρί, χάρτες και υδρόγειοι. Θα αγαπήσετε την αυλή με το παλιό πηγάδι και την άμαξα στο πέτρινο γεφυράκι δίπλα στις ροδιές και τις τριανταφυλλιές. Διεύθυνση: Ελευθερίας 1, τηλ.: 22650-42292, 6972 555488, www.artarchodiko.gr, από 60 ευρώ το δίκλινο.

Φαγητό

«Το μπάρκο της Μαρίτσας»: Ελάτε για αχνιστά μύδια με λεμόνι, κουτσομουράκι τηγανητό, γιουβετσάκι με γαρίδες. Από τις θαλασσινές μακαρονάδες δεν θα ξέρετε ποια να διαλέξετε. Διεύθυνση: Ακτή Οιάνθειας, τηλ.: 22650-41059, 18-20 ευρώ το άτομο.

«Τάσος»: Θαλασσινά και ψάρια κατευθείαν από την ψαρόβαρκα. Σαργοί, μπαρμπούνια, τσιπούρες, συναγρίδες, μελανούρια, λιθρίνια και μαλακό χταπόδι. Στη σχάρα ή στο τηγάνι. Διεύθυνση: Ακτή Οιάνθειας, τηλ.: 22650-41291, 15-30 ευρώ το άτομο

«Μπεμπέλης»: Μοναδικό το ψαρονέφρι με τα ψητά λαχανικά, αλλά και τα τοπικά κελέμια (μεγάλα κρεμμύδια γεμιστά με κιμά, ρύζι, μυρωδικά και ντομάτα). Όλα εδώ είναι χειροποίητα και φτιαγμένα με μεράκι. Διεύθυνση: Ν. Μάμα 20-22, τηλ.: 22650-41677, 15-17 ευρώ το άτομο.

Τι άλλο να κάνετε

Να επισκεφτείτε το πιο παλιό Ναυτικό Μουσείο της χώρας (τηλ.: 22650-41795, ανοιχτό από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.).

Να φάτε το παραδοσιακό, πεντανόστιμο γαλαξιδιώτικο ραβανί με ρύζι και αμύγδαλα.

Να καθίσετε σε ένα από τα παγκάκια στο λιμάνι και να κρυφακούσετε τα μουρμουρητά των ερωτευμένων.

Πώς θα πάτε

Από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και στρίβοντας στην έξοδο προς Θήβα. Εναλλακτικά, με ΚΤΕΛ του νομού Φωκίδας (τηλ.: 210-8317096), το ταξίδι διαρκεί περίπου 4 ώρες και το εισιτήριο στοιχίζει 16,80 ευρώ (απλή μετάβαση).

5 λόγοι για να βρεθείτε στο Γαλαξίδι

1. Για να δείτε την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με ζωδιακό κύκλο στο δάπεδο και ηλιακό ρολόι στο προαύλιο.

2. Για να περπατήσετε κατά το δειλινό στο πευκοάλσος Πέρα Πάντα, απέναντι από το λιμάνι.

3. Για να κάνετε τη διαδρομή ανάμεσα στα λιόδεντρα, περίπου 3 χλμ. από την πόλη, που οδηγεί στην κατεστραμμένη από τους σεισμούς Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Η θέα είναι πανοραμική και υπάρχουν κομμάτια από αρχαίες μαρμάρινες κολόνες.

4. Για να δείτε το πολύτιμο ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ναού του Αγ. Νικολάου, πολιούχου της πόλης.

5. Για να δείτε τη «Γυναίκα του Ναυτικού», διεθνές μνημείο που εγκαινιάστηκε μόλις πέρυσι.