Μάθε τέχνη κι άσ’ τηνε

30.09.2009
Oλοι θα έχετε ακούσει την παραπάνω γνωστή παροιμία! Σοφές κουβέντες του λαού μας" Διότι τη σήμερον ημέρα κανείς και για τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρος σε αυτή τη ζωή. Από εκεί που είσαι στα πάνω σου, γιατί έχει αποφασίσει να σου χαμογελάσει ο Θεός, μπορεί να ξυπνήσεις ένα πρωί και να έχουν έρθει τα πάνω κάτω!

Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Oλοι θα έχετε ακούσει την παραπάνω γνωστή παροιμία! Σοφές κουβέντες του λαού μας" Διότι τη σήμερον ημέρα κανείς και για τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρος σε αυτή τη ζωή. Από εκεί που είσαι στα πάνω σου, γιατί έχει αποφασίσει να σου χαμογελάσει ο Θεός, μπορεί να ξυπνήσεις ένα πρωί και να έχουν έρθει τα πάνω κάτω! Βέβαια, αυτές δεν είναι σκέψεις ενός αισιόδοξου ανθρώπου. Οπότε, αν έχεις κάνει την" καβάτζα σου και πριν βρεθείς στα τηλεοπτικά σαλόνια "και όχι μόνο" είχες στα αλώνια τον τρόπο σου, ξαναπιάνεις το μυστρί, το πηλοφόρι και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Εμείς ψάξαμε, ρωτήσαμε και μάθαμε τι επάγγελμα δήλωναν κάποιοι επώνυμοι όταν ήταν «απλοί θνητοί»! Γιατί, αν νομίζετε πως οι σταρ δεν έχουν υπάρξει και παιδιά του λαού, απατάσθε πλάνην οικτρά. Πάμε, λοιπόν, να δούμε σε περίπτωση που... σπάσουν τα νερά, κλειστείτε στο ασανσέρ, χρειαστείτε έναν αντιτετανικό ή ένα ίσιωμα στα μαλλί, ποιος θα μπορούσε να είναι ο δικός σας άνθρωπος.

Ο μάστορας
Λοιπόν, αν μένετε σε πολυκατοικία και το ασανσέρ σας χρειάζεται σέρβις, δεν έχετε παρά να καλέσετε το καλό παιδί της ελληνικής τηλεόρασης, τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Ο Γρηγόρης πριν αποφασίσει να πάρει με το μικρόφωνο τα βουνά και τα λαγκάδια και να εισβάλει κάπως έτσι στους δέκτες μας τοποθετούσε ασανσέρ. Ναι, ναι, μάλιστα, ασανσέρ. Και ήταν, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του, πολύ καλός μάστορας. Κι όλα αυτά ενώ πήγαινε παράλληλα σε νυχτερινό σχολείο.

Ο μηχανικός αυτοκινήτων
Για να σας αλλάξει τα φώτα "με την καλή έννοια", τα λάδια, το μπουζί, τα τακάκια και όλα τα σχετικά ο Γιώργος Νινιός είναι ο ειδικός, γιατί και το σέρβις θέλει τον ειδικό του. Ο ηθοποιός, αν δεν πιάσατε το υπονοούμενο, πριν αποκτήσει καλλιτεχνικές ανησυχίες είχε συνεργείο. Δεν το συζητώ, θα ήμουν η καλύτερη πελάτισσά του!

Η δικηγόρος
«Λύεται η συνεδρίασις» θα μπορούσε να μας λέει η Σοφία Μουτίδου και να τρέχει κάθε πρωί στην Ευελπίδων, δίνοντας τις μάχες της στα δικαστικά έδρανα. Κι αυτό γιατί η Σοφία έχει σπουδάσει νομική και είναι αυτό που λέμε «δικηγόρος με τη βούλα». Έτσι, άμα λάχει, αναλαμβάνει δράση και τα βρίσκεις μαζί της πολύ σκούρα. Τόσο, που μπορεί να χρειαστείς μέχρι και υπεράσπιση!

Ο οικονομολόγος
Οικονομολόγος στην TV, οικονομολόγος και στη ζωή. Εκτός από τη... θεόμουρλη Ντάλια Χατζηαλεξάνδρου κι εσείς θα μπορούσατε να εμπιστευτείτε τον Μιχάλη Μαρίνο και να του ζητήσετε οικονομικές συμβουλές. Ο ηθοποιός έχει τελειώσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μάλιστα με πολύ καλό βαθμό.

Ο γυμναστής
Όσες φορές κι αν βρέθηκε σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» δεν έχασε ποτέ τη φόρμα του. Ο λόγος για τον Νίκο Μακρόπουλο, ο οποίος πριν τον ανακαλύψει το Alter και μας μάθει όλα τα σουξεδάκια του ήταν με τρέλα γυμναστής. «Και ένα και δύο και τρία... χαπ, και ένα και δύο και τρία χαπ», όπως θα έλεγε και η Μαρία Ιωαννίδου!

Η νοσοκόμα
Ούτε η Κέλλυ Κελεκίδου ήταν τραγουδίστρια από κούνια. Πριν της χτυπήσει την πόρτα το «Γλύκα γλύκα» μοίραζε εκείνη γλύκα σε όλους τους ασθενείς και οδοιπόρους της Θεσσαλονίκης, αφού, απ’ ό,τι έπιασε το αφτάκι μου, έχει υπάρξει νοσοκόμα σε κλινική της συμπρωτεύουσας. Είδατε η Κέλλυ;

Η αεροσυνοδός
Τον αέρα του... αέρα τον είχε η Μαρία Σολωμού πολύ πριν βγει στην τηλεόραση. Βλέπετε, η ηθοποιός πριν αποφασίσει να δοκιμάσει το υποκριτικό της ταλέντο πέρασε μια βόλτα από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η Μαρία υπήρξε αεροσυνοδός και, όπως έχει πει στο παρελθόν, «δεν θα ήθελε ποτέ ξανά να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα, γιατί, μεταξύ άλλων, ήταν ιδιαίτερα κουραστικό και, στο τέλος, δεν μπορούσες να δεις κι όλες αυτές τις χώρες που είχες ονειρευτεί, αφού ουσιαστικά όλες τις ώρες τις περνάς μέσα στο αεροπλάνο».

Οι οικοδόμοι
«Μη βροντοχτυπάς τις χάντρες, η δουλειά κάνει τους άντρες». Εξαιρετικά αφιερωμένο στον Γιάννη Παπαζήση και τον Θάνο Πετρέλη. Και οι δύο πριν ο πρώτος βγει στα πλατό και ο άλλος στις πίστες είχαν θητεία στην οικοδομή. Ο Θάνος μάλιστα ήταν πλακάς, αλλά τώρα πια με όλα αυτά κάνει μόνο πλάκα! Αχ ρε άτιμη ζωή, που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους ρίχνεις στα τάρταρα.

Οι κομμωτές
Τώρα που το σκέφτομαι το επάγγελμα της κομμωτικής κρύβει μεγάλες καλλιτεχνικές χάρες. Ξέρετε πόσες καλλιτεχνικές ψυχές είχαν ασχοληθεί με αυτό πριν γίνουν γνωστοί; Ουουου? Θέλετε παραδείγματα; Ο Γιάννης Πλούταρχος ήταν πρώτος στα κουρέματα και ο Τάκης Ζαχαράτος στις βαφές. Εξ ου υποθέτω και το εκτυφλωτικό ξανθό του!

Οι πιο καλές γκαρσόνες
Η Αγγελική Λάμπρη, από την άλλη, έχει τον αέρα του δίσκου. Όχι, δεν έχει κάνει δισκοβόλος, αλλά, όπως και η Καλομοίρα, «η πιο καλή γκαρσόνα ήταν αυτήηη». Πριν από την επιτυχία του «Παρά πέντε» η ηθοποιός δούλευε, ενώ παράλληλα σπούδαζε στη σχολή θεάτρου, ως γκαρσόνα σε καφετέρια. Παρομοίως και η Καλομοίρα στην προ-Fame story εποχή, αφού βοηθούσε στο σερβίρισμα στο εστιατόριο που διατηρεί ο μπαμπάς της στην Αμερική.

Η καθηγήτρια
Έχει καλούς τρόπους και σου θυμίζει το στυλ «κορίτσι από σπίτι, με αγγλικά, γαλλικά και πιάνο». Όντως η Έφη Παπαθεοδώρου ήταν κορίτσι από σπίτι με αγγλικά, γαλλικά και πιάνο. Μάλιστα, γνωρίζει άπταιστα τα γαλλικά, αφού πριν γίνει ηθοποιός δίδασκε τη γαλλική σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών.

Ο υδραυλικός
Έχετε πρόβλημα με τα υδραυλικά σας; Μην πάει ο νους σας στο κακό ?τα κανονικά υδραυλικά σας λέω! Τότε φωνάξτε τον Αντώνη Ρέμο. Θα σας σφίξει τη βρύση και θα πει κι ένα τραγούδι. Όποιο θέλετε εσείς. Ποιος να συγκριθεί μαζί σας; Άλλωστε, ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.

Η χορεύτρια
Στη μακρινή Αμερική σπούδασε χορό και μάλιστα ήταν, απ’ ό,τι λέγεται, και συμμαθήτριες με την Εβελίνα Παπούλια. Ο λόγος για την Τατιάνα Στεφανίδου, που η μεγάλη αγάπη της ήταν ο χορός και είχε ασχοληθεί μαζί του ψυχή τε και σώματι! Άλλωστε, το χορευτικό της ταμπεραμέντο μας το έχει ξεδιπλώσει και στα καλλιστεία, όπου η αλήθεια είναι ότι... έκλεψε τις εντυπώσεις!