Μια «άλλη» έρευνα για τον Άλεξ

16.02.2007
Υπόθεση Άλεξ, ώρα μηδέν; Ενώ όλα δείχνουν ότι η πολύκροτη υπόθεση παραμένει σταθερά στάσιμη, με λεκτικές ξιφομαχίες να ζωντανεύουν το πολυπρόσωπο σκηνικό

Υπόθεση Άλεξ, ώρα μηδέν;

Ενώ όλα δείχνουν ότι η πολύκροτη υπόθεση παραμένει σταθερά στάσιμη, με λεκτικές ξιφομαχίες να ζωντανεύουν το πολυπρόσωπο σκηνικό, τίποτα για την ώρα δεν φαίνεται να οδηγεί στη μεγάλη κάθαρση.

Μια κάθαρση που μόνο με την αποκάλυψη των πραγματικών ενόχων και την παραδειγματική τιμωρία τους θα έκλεινε αυτόν τον τραγικό κύκλο μυστηρίου που άνοιξε πριν από ένα χρόνο στη Βέροια.

Η Νατέλα, το κορυφαίο δραματικό πρόσωπο της ιστορίας, βυθισμένη στο θρήνο και τις μαύρες σκέψεις της απόμεινε να προσδοκά τη θεϊκή παρέμβαση για να απαντήσει στα πικρά ερωτήματα. Γιατί; Τι έφταιξε το παιδί μου; Ποιοι δεν θέλουν να βγει στο φως η αλήθεια;

Το ΛΟΙΠΟΝ αποκαλύπτει σήμερα μια άγνωστη πτυχή του δράματος, που τη χειρίζονται με άκρα μυστικότητα δύο άνθρωποι με πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στην ανεύρεση χαμένων παιδιών. Ο ένας, συνταξιούχος Ελληνοαμερικανός αστυνομικός, που υπηρέτησε στο Χάρτφορντ της Μασαχουσέτης, συνεργάζεται στενά από τα χρόνια της θητείας του στην Αμερική με διάσημο αστυνομικό μέντιουμ (επίσημα κατοχυρωμένο στα αρχεία του FBI) στο οποίο έχει ήδη ανατεθεί η υπόθεση Άλεξ! Μάλιστα, μόλις πριν από λίγο καιρό το Discovery Channel είχε παρουσιάσει ένα ντοκιμαντέρ με ανάλογες περιπτώσεις που για την εξιχνίασή τους μεσολάβησε μέντιουμ. Μια από τις υποθέσεις αυτές έφτασε σε αίσιο τέλος χάρη στις υποδείξεις της Μαριάν Τζ. (δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά της).

Η ερευνήτρια βρέθηκε στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες και μάλιστα ταξίδεψε ως τη Βέροια για να παρευρεθεί στη μεγάλη συγκέντρωση όπου μίλησε η Νατέλα. Κινήθηκε διακριτικά σε διάφορα σημεία και έφυγε. Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό απολύτως τίποτα, αλλά από τη συνομιλία μας με τον Ελληνοαμερικανό αστυνομικό καταγράψαμε τα εξής:

«Είμαι αισιόδοξος, πολύ αισιόδοξος πια. Ένα τέτοιο μυστικό που φαίνεται να το γνωρίζουν τόσοι πολλοί σταματά να είναι μυστικό.

Εγώ πιστεύω ότι οι ισορροπίες σιωπής έχουν διαταραχθεί και πολύ σύντομα θα φτάσουμε στη μεγάλη ανατροπή. Κάποιοι θα σταματήσουν να καλύπτουν κάποιους, για να κερδίσουν όσο μπορούν επιείκεια. Είμαι σίγουρος ότι έρχεται η μεγάλη αποκάλυψη».

Θα επηρεάσει σ' αυτό και η αστυνομικός-μέντιουμ;

«Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό της. Φεύγοντας πριν από λίγες μέρες και ενώ τη συνόδευα στο αεροδρόμιο και επέμεινα να μου πει κάτι την είδα πολύ συγκινημένη. Μου είπε ότι δεν μπορούσε να ξεχάσει την εικόνα της μητέρας, με τον πόνο σαν πέτρα στην ψυχή της».

Δεν σας είπε αν πιστεύει μήπως το παιδί είναι ζωντανό;

«Αχ, όχι, ας μη φτάνουμε σε τέτοιες υποθέσεις, που η διάψευσή τους μόνο περισσότερο πόνο μπορεί να φέρει στην τραγική μητέρα».

Δηλαδή, τι θα μπορούσε να κάνει το συγκεκριμένο μέντιουμ; Εσείς τι απάντηση περιμένετε;

«Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα υποδείξει με ακρίβεια πού κρύβεται ο επίλογος αυτής της φοβερής ιστορίας».

Έχετε έρθει σε επαφή με τη μητέρα; Με άλλους από τον περίγυρο;

«Θα επιδιώξω να δω τη μητέρα όταν είμαι απόλυτα έτοιμος».

Για την υπόθεση αυτή της Ελληνοαμερικανίδας μέντιουμ μιλήσαμε με το γνωστό ντετέκτιβ Γιώργο Τσούκαλη, ο οποίος εξέφρασε τις αμφιβολίες του και μάλιστα αποκάλυψε ότι μέχρι στιγμής πάνω από 50 «ειδικοί οραματιστές» προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν προτείνοντας ανοησίες:

«Προσωπικά θέλω να προστατεύσω τη Νατέλα από όλους αυτούς τους τυχάρπαστους που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τον πόνο του άλλου για προσωπικό όφελος».

Στον κόσμο του εγκλήματος οι διάμεσοι και τα μέντιουμ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αστυνομία για τη διερεύνηση των υποθέσεων. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην τηλεόραση. Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ και την Αγγλία συνηθίζεται.

Συμβαίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα όμως;

Αξέχαστη παραμένει η περίπτωση της Ελένης Κικίδου, της κορυφαίας Ελληνίδας διάμεσου, που στις δεκαετίες του 50 και του 60, όταν οι μέθοδοι της αστυνομίας δεν ήταν τόσο σύγχρονες και τεχνολογικά εξελιγμένες, λέγεται ότι είχε συνδράμει κάποιες φορές στον εντοπισμό στοιχείων που διευκόλυναν τη σύλληψη του δράστη ή την εξιχνίαση μιας υπόθεσης.

Ο Γιώργος Τσούκαλης φοβάται μην πληγωθεί περισσότερο η Νατέλα.

«Η γυναίκα έχει το πρόβλημά της και είναι σαφές ότι πρέπει να τη σεβαστούμε. Τραβάει το γολγοθά της μέχρι να βρει το παιδί της και παράλληλα έχει δώσει σεμινάρια αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό».

Την ίδια αντιμετώπιση έχει και η σοβαρή και πάντα μετρημένη Αγγελική Νικολούλη, που μας είπε σχετικά:

«Αυτή η τραγωδία τείνει να εξελιχτεί σε κάτι άλλο. Είναι κρίμα για τη μνήμη του παιδιού. Έχουν γίνει λανθασμένοι χειρισμοί και τώρα πια βλέπουμε υπερβολές. Καλύτερα θα ήταν να αφήσουμε τον εφέτη ανακριτή να ολοκληρώσει τη δουλειά του!».