Ν. Λιονάκη: "Ένιωσα το κάλεσμα του Θεού"

18.09.2009
Έπειτα από τέσσερις μήνες εγκλεισμού της στο μοναστήρι και μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες η Ναταλία Λιονάκη έλυσε τη σιωπή της, λέγοντας ότι ένιωσε το κάλεσμα του Θεού και πως η επιλογή της να αφιερωθεί σ’ αυτόν ήταν μια ανάγκη ψυχής.

Έπειτα από τέσσερις μήνες εγκλεισμού της στο μοναστήρι και μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες η Ναταλία Λιονάκη έλυσε τη σιωπή της, λέγοντας ότι ένιωσε το κάλεσμα του Θεού και πως η επιλογή της να αφιερωθεί σ’ αυτόν ήταν μια ανάγκη ψυχής. Ερχεται η στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου που ακούει μέσα του αυτό το κάλεσμα του Θεού. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Δεν είναι κάτι το οποίο εξηγείται. Είναι απλώς κάτι που το βιώνεις, είναι μια ανάγκη ψυχής. Απλώς να υπηρετείς τον Κύριο με όποιον τρόπο μπορείς. Έτσι απλά, είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε ευγενικά να μην ανησυχεί κανείς γι’ αυτήν.

«Όταν αγαπάς κάποιον, αν πραγματικά με αγαπάτε, δεν θέλω να ανησυχείτε καθόλου για μένα, γιατί είμαι πολύ καλά». Όπως η ίδια αποκάλυψε, ήταν συνειδητή η απόφασή της να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να αφιερώσει τη ζωή της στον Θεό:

«Εγώ επέλεξα αυτόν τον τρόπο ζωής, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω, να υπογραμμίσω, να φωνάξω, είναι ότι ήταν συνειδητή, προσωπική μου επιλογή, ανεπηρέαστη, αυτόβουλη, εκούσια. Ούτε ήταν ερωτική απογοήτευση, αλλά ούτε και λόγω εργασιακής ανασφάλειας. Ευτυχώς, κάθε χρόνο είχα δουλειά.

«Εμπιστεύομαι τον πνευματικό μου»
Αναφερόμενη στον ιερέα της μονής στην οποία βρίσκεται, η νεαρή ηθοποιός, είπε:

«Αυτό που ξέρω είναι ότι τον εμπιστεύομαι. Είναι ο πνευματικός μου, είναι ο μέντοράς μου αυτή τη στιγμή. Πολύ συνειδητά επέλεξα να είναι ο γέροντάς μου. Είχα έρθει σε επαφή και με άλλους πατέρες, οι οποίοι δεν ανάκρουσαν την ψυχή μου, όχι γιατί δεν ήταν οι σωστοί ή καλοί πνευματικοί. Αυτό δεν υπάρχει ως όρος στην πνευματική ζωή. Απλώς είναι να μιλάς την ίδια πνευματική γλώσσα».

«Νιώθω γεμάτη»
«Είμαι πολύ καλά. Είμαι πολύ ευτυχισμένη, πλήρης, γεμάτη. Ξέρω πως είναι δύσκολο σε όλους να το καταλάβουν αυτό. Στη μητέρα μου είναι το πιο δύσκολο και στον πατέρα μου, το ξέρω. Τους υπεραγαπώ, αλλά καταλαβαίνω ότι δεν μπορούν να καταλάβουν, απλώς πονάω πάρα πολύ που συμβαίνουν όλα αυτά».

«Δεν έχω επικοινωνία με κανέναν»
Επιβεβαιώνοντας τις φήμες ότι δεν έχει επικοινωνία με κανέναν, δήλωσε:

«Δεν έχω επικοινωνία με κανέναν ακριβώς γιατί, όταν αποφασίζεις να τα εγκαταλείψεις όλα, δεν είναι ότι δεν αγαπάς. Αντίθετα, αγαπάς ακόμη περισσότερο και με άλλον τρόπο και είναι τελείως διαφορετική η αίσθηση, η αντίληψη, η βίωση των πραγμάτων. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει αγάπη». Ωστόσο, οι περισσότεροι ηθοποιοί-φίλοι της, με τους οποίους συνεργάστηκε σε πετυχημένες σειρές, όπως τα «Ζωή ξανά», «Βέρα στο δεξί», «Φιλοδοξίες», «Η ώρα η καλή», μοιάζουν να έχουν αιφνιδιαστεί από την απόφασή της.

Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο χωρισμός της από τον άντρα της ζωής της, τον επίσης ηθοποιό Μάριο Ιορδάνου, την πλήγωσε βαθιά κι εκείνη πίστεψε ότι δεν θα μπορούσε να αγαπήσει και να αγαπηθεί ξανά τόσο πολύ, παρά το γεγονός ότι η ίδια το διαψεύδει: «Το τονίζω... ούτε ερωτική απογοήτευση ήταν! Με τον Μάριο είχαμε μια σχέση, χωρίσαμε φιλικότατα, με πάρα πολλή αγάπη, χωρίς καμία παρεξήγηση, χωρίς υπονοούμενα, χωρίς διφορούμενα, χωρίς κρατούμενα, ούτως ή άλλως, είχε περάσει πάρα πολύς καιρός από το χωρισμό».

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πρώην σύντροφός της την είχε επηρεάσει άμεσα, όταν μάλιστα εκείνος είχε υποδυθεί τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, ρόλο στον οποίο είχε δώσει όλη του την ψυχή.

Πήρε μαζί όλα τα χρήματά της
Ωστόσο, η μητέρα της, Ευγενία Λιονάκη, τις πρώτες μέρες έμοιαζε να τα έχει κυριολεκτικά χαμένα. Τα ερωτήματα που τη βασανίζουν είναι πολλά, ενώ καταγγέλλει τον ηγούμενο της μονής, αρχιμανδρίτη Απόστολο, ότι αυτός παρέσυρε το παιδί της και κρατάει την ηθοποιό απομονωμένη από την οικογένειά της.

«Λίγες μέρες πριν φύγει άνοιξε δύο κάρτες και έκανε ανάληψη όλων των χρημάτων της. Πέρα από αυτά, πήρε από το σπίτι αντικείμενα συνολικής αξίας 100.000 ευρώ. Αν ήθελε να γίνει μοναχή, θα πήγαινε σε μοναστήρι και απλώς θα ηρεμούσε», δήλωσε η μητέρα της ηθοποιού.

Οι δηλώσεις αυτές έφτασαν γρήγορα στα αφτιά του πατέρα Απόστολου στην Κρήτη. Αμέσως εκείνος με επιστολή του στην τοπική εφημερίδα «Πατρίς» καλεί τη μητέρα της ηθοποιού να πάει στη μονή να δει πόσο ευτυχισμένη είναι η κόρη της. Σύμφωνα με όσα γράφει, η ηθοποιός δεν έχει προσφέρει στη μονή ούτε 1 ευρώ, ενώ η απόφασή της να μονάσει ανήκει καθαρά στην ίδια, επειδή γεννήθηκε μέσα της το φως του Χριστού!

Το γράμμα του ιερέα!
Το ΛΟΙΠΟΝ σας παρουσιάζει την οχτασέλιδη επιστολή που έστειλε ο ιερέας στους γονείς της ηθοποιού, Αριστείδη και Ευγενία Λιονάκη, στις 2 Ιουνίου 2009, με την οποία τους αιτιολογεί την απόφαση της κόρης τους να ασπαστεί το μοναχισμό.

Αναφέρεται στις ζωές αγίων γυναικών αλλά και αποστόλων που μαρτύρησαν, αλλά και στη δική του περίπτωση και στον πόνο που, όπως γράφει, ένιωσαν οι γονείς του όταν το 1982 αποφάσισε να γίνει μοναχός.

Μεταξύ άλλων γράφει: «Μην κάνετε κάτι το οποίο δεν σας εκφράζει και πιθανόν να το μετανιώσετε αργότερα και θα πονάτε. Μην πληγώσετε το παιδί σας. Να χαίρεστε και να ευχαριστείτε τον Θεό που ακολουθεί το δρόμο του» και συμπληρώνει: «Έμαθα ότι ερευνάτε και ψάχνετε τα πάντα και με δημοσιογράφους και κανάλια κ.λπ. Τα οποία εσείς γνωρίζετε και δεν θέλω να αναφέρω. Αν αυτό σας αναπαύει, κάντε το. Δεν αναπαύεται όμως έτσι η ψυχή».