Τα νησιά... του Χόλιγουντ

10.09.2009
Μεγάλες πρωταγωνίστριες του ελληνικού καλοκαιριού η Σκιάθος και η Σκόπελος. Μετά το ντεμπούτο τους στη μεγάλη οθόνη, καθώς αποτέλεσαν το ιδανικό σκηνικό του μιούζικαλ «Mamma Mia», οι Σποράδες πλημμύρισαν. Η Μέριλ Στριπ και ο Πιρς Μπρόσναν, άλλωστε, διέδωσαν παντού το μυστικό της ομορφιάς και της γοητείας των καταπράσινων ελληνικών νησιών.

ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΙΜΟΥ

ΣΚΙΑΘΟΣ

Κοσμοπολίτες σκαφάτοι, πολιτικοί, εφοπλιστές και ξένοι από κάθε γωνιά της Ευρώπης είναι οι πιστοί εραστές της! Άλλωστε, ην Σκιάθος μπορεί να καμαρώνει για πολλά πράγματα, όπως γιατί είναι η πατρίδα του Παπαδιαμάντη και γιατί εκεί κατασκευάστηκε η πρώτη ελληνική σημαία.

Διαμονή

  • «Skiathos Princess»: Ζήστε το όνειρό σας πάνω στην παραλία της Αγίας Παρασκευής. Διαθέτει κήπο, μεγάλη πισίνα, spa, γυμναστήριο και cafe. Διεύθυνση: Αγ. Παρασκευή, τηλ.: 24270-49731, www.santikoshotels.com, από 180 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
  • «Mandraki Village»: Διακόσια μέτρα από το οικολογικό πάρκο Κουκουναριών και τη λίμνη Στροφιλιά. Λευκό, γαλάζιο, πράσινο, πορτοκαλί και ροζ κτίριο με δωμάτια-επιτομή του στυλ. Διεύθυνση: Κουκουναριές, τηλ.: 24270-49301, www.mandraki-skiathos.gr, από 100 ευρώ το δίκλινο, από 80 ευρώ (15/9).
  • «Μπούρτζι»: Μοντέρνο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στην πόλη της Σκιάθου. Διεύθυνση: Μωραΐτου 8, τηλ.: 24270-21304, www.hotelbourtzi.gr, από 95 ευρώ το δίκλινο.
  • «Litsa Studios»: Άνετα, βολικά, καινούργιας κατασκευής δωμάτια, μόλις 1 χλμ. μακριά από την πόλη της Σκιάθου, 80 μέτρα από τη θάλασσα. Διεύθυνση: Χώρα, τηλ.: 24270-22472, από 60 ευρώ το δίκλινο.

Φαγητό

  • «1901 Εν Σκιάθω»: Μεσογειακή κουζίνα με γαλλικές επιρροές. Όπως η σαλάτα με σπανάκι και σάλτσα βασισμένη στο γιαούρτι. Πιο δημοφιλές το ρολό κοτόπουλο γεμιστό με γλυκάδια και σάλτσα δυόσμου και άνηθου. Διεύθυνση: Πλάκες, τηλ.: 24270-21828, 6948 526701, από 20 ευρώ το άτομο.
  • «Εν Πλω»: Δοκιμάστε πιάτα με frutti di mare, τορτελίνια «Εν Πλω» και σουφλέ γκοργκοντζόλα. Εξαιρετικές φαρφάλες με κοτόπουλο, πιπεριές tricolore και μπράντι. Διεύθυνση: Ανατολική Παραλία, τηλ.: 24270-24433, από 25 ευρώ το άτομο.
  • «Καναπίτσα»: Θα ξεχωρίσετε τη σκιαθίτικη τυρόπιτα, φτιαγμένη με την παραδοσιακή συνταγή της κυρίας Λίτσας, και θα συνεχίσετε με πικάντικες γαρίδες με μανέστρα και καραβίδες με κριθαράκι. Για επιδόρπιο, αφράτο αμυγδαλωτό. Διεύθυνση: Παραλία Καναπίτσας, τηλ.: 24270-21191, από 12 ευρώ το άτομο.
  • «Το μουράγιο»: Διαχρονική ψαροταβέρνα δίπλα στη θάλασσα. Δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε από τα θαλασσινά και τα φρέσκα ψάρια. Θα σας μείνει αξέχαστο το πικάντικο μυδοπίλαφο. Διεύθυνση: Στο λιμάνι, τηλ.: 24270-22216, από 12 ευρώ το άτομο.

Παραλίες

  • Λαλάρια: Παραλία-μύθος στη βόρεια πλευρά του νησιού, στρωμένη με λευκά βότσαλα. Βγάλτε φωτογραφία δίπλα στο βράχο με την τρύπα στη μέση. Στα βόρεια της Σκιάθου, μπορείτε να την προσεγγίσετε με καΐκι από το λιμάνι.
  • Μανδράκι: Αμμουδερή, προστατευμένη από την καταπράσινη φύση της Σκιάθου.
  • Κουκουναριές: Τη λένε και «Χρυσή Άμμο». Μετά το πυκνό δάσος συνεχίζεται η λεπτή, ζαχαρένια άμμος. Τριγύρω beach bars, ταβέρνες, κάμπινγκ και ατέλειωτη σειρά από ομπρέλες και ξαπλώστρες.
  • Μπανάνα: Δίδυμες συνεχόμενες παραλίες, με λεπτή άμμο, δέντρα που κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα και ένθερμο νεανικό κοινό που χορεύει τη δυνατή μουσική που ακούγεται από το beach bar.

Τι άλλο να κάνετε

  • Να επισκεφτείτε το Κάστρο μέσω ξηράς, ακολουθώντας την ακτογραμμή κάτω από τα δέντρα υπό τον ήχο των κυμάτων που σκάνε πάνω στα Καστρονήσια.
  • Να επισκεφτείτε το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Είναι ανοιχτό καθημερινά, από τις 8:30 π.μ. μέχρι τη 1:30 μ.μ.
  • Να κάνετε το γύρο του νησιού και να γνωρίσετε τις απίστευτες παραλίες του. Αναχωρήσεις από το παλιό λιμάνι γύρω στις 9 το πρωί, επιστροφή το απόγευμα κατά τις 6. Ενδεικτική τιμή: 20 ευρώ το άτομο.
    Τηλ.: 6973 454723.
  • Να αγοράσετε τα μοντέρνα κοσμήματα του Λευτέρη, τα οποία εκθέτει στο «Workshop». Διεύθυνση: Επιφανιάδου & Συγγρού, τηλ.: 24270-24484.

Πώς θα πάτε
Με ταχύπλοο από Άγιο Κωνσταντίνο σε 1 ώρα και 50 λεπτά (32,50 ευρώ), με ταχύπλοο από Βόλο σε μιάμιση ώρα (33 ευρώ) ή με το «Express Skiathos», πάλι από το Βόλο, σε δυόμισι ώρες (18,50 ευρώ).

Εναλλακτικά, με πτήση της Ολυμπιακής από το «Ελ. Βενιζέλος» στις 8:50 μ.μ. (120 ευρώ μετ’ επιστροφής, τηλ.: 801 11 44444, www.olympicairlines.com).

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Το πρασινογάλαζο της θάλασσας περιφρουρείται από το πράσινο των πεύκων και σμίγει με το γαλάζιο του ουρανού. Επισκεφθείτε τη Σκόπελο για να χαθείτε στο παρθένο πευκοδάσος, που καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι του νησιού. Δίπλα του απέραντοι ελαιώνες και δαμασκηνιές που καταλήγουν σε ειδυλλιακές παραλίες. Μέσα σε αυτόν τον παράδεισο διάσπαρτοι παραδοσιακοί οικισμοί, ξωκλήσια και βενετσιάνικα κάστρα φλερτάρουν με το πορφυρό κόκκινο του ηλιοβασιλέματος. Οι μέρες εδώ ξεκινούν με ελληνικό καφέ στα παραδοσιακά καφενεία, συνεχίζονται με φρέσκα ψάρια και ονειρεμένες σκοπελίτικες γεύσεις και τσίπουρο δίπλα στο κύμα.

Διαμονή

  • «Skopelos Village»: Από τα πιο ωραία ξενοδοχεία του νησιού και πρόσφατα ανακαινισμένο. Χαλαρώστε στις πισίνες στη σκιά των δέντρων. Βρίσκεται ελάχιστα βήματα από τη θάλασσα και μόλις 600 μέτρα από το λιμάνι. Διεύθυνση: Χώρα, τηλ.: 24240-22517, www.skopelosvillagehotel.com, από 125 ευρώ το στούντιο.
  • «Άλκηστις»: Στούντιο και διαμερίσματα μέσα σε κατάφυτο κήπο 7,5 στρεμμάτων, 1,5 χλμ. από τη Χώρα, κοντά στην παραλία του Στάφυλου, με τη μεγαλύτερη πισίνα στο νησί (350 τ.μ.). Διεύθυνση: Στο δρόμο προς Στάφυλο, τηλ.: 24240-23006, www.alkistis.com, από 75 ευρώ το στούντιο.
  • «Aeolos Hotel»: Μοναδική τοποθεσία για να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο, μπροστά στη θάλασσα και απέναντι από το λιμάνι της Σκοπέλου, από το οποίο απέχει λιγότερο από 600 μ. Διεύθυνση: Χώρα, τηλ.: 24240-23233, www.skopelosaeolos.com, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
  • «Delphi Apartments»: Πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα διακοσμημένα με παραδοσιακό στυλ και λιτά έπιπλα. Γύρω τους καταπράσινος κήπος, όπου δεσπόζουν η πισίνα και μια παιδική χαρά για τα πιτσιρίκια. Διεύθυνση: Νέο Κλήμα Έλιος, τηλ.: 24240-33301, από 50 ευρώ το στούντιο.

Φαγητό

  • «Περιβόλι»: Στο σοκάκι που ανεβαίνει από την πλατεία του Πλάτανου δοκιμάστε χοιρινό ρολό με μήλα και δαμάσκηνα, κεφτεδάκια και τάρτες λαχανικών και τυριών. Επιδόρπιο ολόφρεσκη αμυγδαλόπιτα με σοκολάτα. Διεύθυνση: Σκόπελος, τηλ.: 24240-23758, από 16 ευρώ το άτομο.
  • «Anna’s Φοίνικας»: Στην ωραία τους αυλή σερβίρουν από χουνκιάρ μπεγεντί (μοσχαράκι με σάλτσα ντομάτας και απαλό πουρέ μελιτζάνας) μέχρι ευωδιαστό ριζότο με θαλασσινά. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και θα μας θυμηθείτε τις τυλιχτές μελιτζάνες. Διεύθυνση: Σκόπελος, τηλ.: 24240-24734, από 15 ευρώ το άτομο.
  • «Alexander»: Χορτάστε με κατσικάκι Σκοπέλου, μοσχαράκι που σιγοψήνεται και λιώνει στη γάστρα και πολύ νόστιμα ορεκτικά, όπως μελιτζάνα φούρνου με σάλτσα και τυριά. Όλα από τα χέρια της κυρίας Δέσποινας. Διεύθυνση: Σκόπελος, τηλ.: 24240-22324, από 14 ευρώ το άτομο.

Παραλίες

  • Χόβολο: Αφράτη άμμος, πλούσιο πράσινο και άγρια βράχια που αγγίζουν τη θάλασσα. Θα τη βρείτε περπατώντας από την παραλία το Νέο Κλήμα Έλιος. Θα είστε μόνοι μαζί με τα καβούρια που θα... κόβουν βόλτες στην άμμο.
  • Στάφυλος: Δημοφιλής για σκαφάτους κοσμική παραλία με βαθυγάλανα νερά και ψιλό λευκό βοτσαλάκι.

Τι άλλο να κάνετε

  • Να πάτε κρουαζιέρα για να δείτε τα μέρη όπου γυρίστηκε το «Mamma Mia». Ξεκινάει από τον Αγνώντα και καταλήγει στο ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη, όπου έγινε η τελετή του γάμου στο φιλμ.
  • Να αγοράσετε τα περίφημα σκοπελίτικα μαχαίρια του Πάτση, αλλά και ζωγραφιστα κεραμικά από τη βιοτεχνία Ροδίου σε κάποιο κατάστημα της Χώρας.
  • Να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο στις πλαγιές του ορούς Δέλφη, για να δείτε τα «σεντούκια», τέσσερις λαξευτούς τάφους πάνω σε βράχο, με τα καπάκια τους. Έξτρα δέλεαρ η θέα σε όλο το νησί.

Πώς θα πάτε
Με πολλά δρομολόγια από Βόλο και Άγιο Κωνσταντίνο με φέριμποτ, δελφίνια της Hellenic Seaways και καταμαράν. Οι τιμές ξεκινάνε από 88 ευρώ μετ’ επιστροφής από τον Άγιο Κωνσταντίνο και από το Βόλο με 78,50 ευρώ μετ’ επιστροφής.