Έρωτες μετ’ εμποδίων

14.09.2009
Ενας νόμιμος, καθωσπρέπει έρωτας, χωρίς πολλά μίση και πάθη, χωρίς κυνηγητό και κυρίως χωρίς ίντριγκες είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως δεν θα παρουσίαζε κανένα απολύτως τηλεοπτικό ενδιαφέρον και δεν θα μπορούσε να κερδίσει την προτίμησή μας.

Aπό τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Ενας νόμιμος, καθωσπρέπει έρωτας, χωρίς πολλά μίση και πάθη, χωρίς κυνηγητό και κυρίως χωρίς ίντριγκες είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως δεν θα παρουσίαζε κανένα απολύτως τηλεοπτικό ενδιαφέρον και δεν θα μπορούσε να κερδίσει την προτίμησή μας.

Ως γνωστόν, το ζάπινγκ στις μέρες μας είναι το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων και σ’ αυτό επιδίδονται καθημερινά! Αυτή ακριβώς είναι και η σκέψη όλων των δημιουργών κάθε φορά που παίρνουν μολύβι και χαρτί και αποφασίζουν να γράψουν ένα καινούργιο σενάριο για την TV. Κι επειδή από χρονιά σε χρονιά ο ανταγωνισμός όσο πάει και αυξάνεται, ό,τι πιο πολύπλοκο μπορεί να σκεφτεί κανείς, τόσο καλύτερα. Κάπως έτσι έχουμε φτάσει στα αταίριαστα ζευγάρια, στα ερωτικά... τρίγωνα κ.λπ. Οι αταίριαστοι έρωτες έχουν συγκλονίσει κατά καιρούς τη μικρή μας οθόνη, προκαλώντας τηλεοπτική μανία και κάνοντας τα μηχανάκια της AGB να χτυπάνε κόκκινο! Κάνοντας ένα μικρό φλας μπακ στα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης, καταλήξαμε στο Top-10 των ελληνικών τηλεοπτικών αταίριαστων love stories και σας τις θυμίζουμε.

Ο μπαλαμός και η τσιγγάνα
Εξπέρ στο είδος των ζευγαριών που δείχνουν αταίριαστα είναι αναμφισβήτητα ο Μανούσος Μανουσάκης. Ο επιτυχημένος σκηνοθέτης ξέρει πολύ καλά από αταίριαστους έρωτες, αφού έχει ειδικευτεί πια στο θέμα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ένας από τους έρωτες του Μανούσου που άφησαν εποχή ήταν αυτός του μπαλαμού με την τσιγγάνα, το οποίο προβλήθηκε από το Mega. Η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους υποδήθηκε την Ερατώ και η καριέρα της απογειώθηκε. Μάλιστα, έγινε το πρόσωπο της χρονιάς. Ο παράνομος έρωτάς της με τον Απόστολο Γκλέτσο δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Όσο για την AGB; Οι δείκτες τρελάθηκαν και έφτασε στο σημείο να αγγίξει ακόμα και το 80%! Τι να λέμε μετά για το «Παρά πέντε», τη «Γιουροβίζιον» και το Τσάμπιονς Λιγκ;

«Άγγιγμα ψυχής»
Ο γνωστός σκηνοθέτης μετά το τέλος της σειράς στο Mega επέμεινε στο ίδιο concept και, απ’ ό,τι έδειξε η τηλεοπτική ιστορία, έκανε πάρα πολύ καλά. Πήρε τα  μπογαλάκια του και μετακόμισε στον ΑΝΤ1, όπου η μία μεγάλη επιτυχία διαδεχόταν την άλλη. Μη μου πείτε πως δεν θυμάστε το «Άγγιγμα ψυχής», με την επίσης πρωτοεμφανιζόμενη τότε πέτρα του σκανδάλου Θεοφανία Παπαθωμά, η οποία με τη γοητεία της έκανε μέχρι και τον αρχιμανδρίτη Σταύρο Ζαλμά να αμαρτήσει;

«Η ζωή που δεν έζησα»
Μετά την επιτυχία της «Αναστασίας» η Μιρέλλα Παπαοικονόμου δεν ασχολήθηκε ξανά με αταίριαστους έρωτες, παρά μόνο αρκετά χρόνια αργότερα, όταν έγραψε και πάλι για το Mega τη σειρά «Η ζωή που δεν έζησα». Εδώ δεν είχαμε να κάνουμε με τις περιπέτειες αγάπης μιας νέας και ωραίας κοπέλας, αλλά με τις αισθηματικές περιπέτειες τις οποίες ζούσε μια ώριμη γυναίκα, η Ταμίλα Κουλίεβα. Η Ταμίλα έμελλε να γνωρίσει τον αληθινό έρωτα στο πρόσωπο του φίλου του γιου της Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, τον οποίο υποδύθηκε ο Αιμίλιος Χειλάκης.

Το όνομά σου  Αναστασία...
Φυσικά, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τη θρυλική σειρά της Μιρέλλας Παπαοικονόμου και του Mega, «Αναστασία». Αυτός κι αν δεν ήταν ένας αταίριαστος και παράνομος έρωτας. Η Μυρτώ Αλικάκη μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή μας μέσα από αυτή τη σειρά, όπου είχε σχέση με τον Άλκη Κούρκουλο, την ώρα που ζούσε έναν παράφορο έρωτα και με τον τηλεοπτικό του πατέρα, τον Μηνά Χατζησάββα. Η «Αναστασία» απέκτησε φανατικούς τηλεθεατές. Κυρίως το γυναικείο φύλο δεν έχανε κανένα επεισόδιο και πάθαινε κανονικότατα παράκρουση με τον γοητευτικό Άλκη.

Η αγάπη ήρθε από την Αλβανία
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε στους δέκτες μας μία ακόμα αταίριαστη αγάπη, που αυτή τη φορά ήρθε από μακριά. Ο Μανούσος Μανουσάκης ανακάλυψε δύο ακόμη αστέρια, τη Λίνα Σακκά και τον Κώστα Σόμμερ. Το σενάριο ήθελε το νεαρό ηθοποιό να έρχεται από την Αλβανία και να πέφτει θύμα του έρωτα της γυναίκας του αφεντικού του και μέγα γαιοκτήμονα Πασχάλη Τσαρούχα. Εκεί, κάτω από το λιοπύρι, την ερωτεύτηκε παράφορα.

Ο πολιτικός  και η Ουκρανή
Αταίριαστος και ο έρωτας ενός διακεκριμένου πολιτικού προσώπου, του δημάρχου μιας επαρχιακής πόλης, τον οποίο, ως γνωστόν, υποδύθηκε ο Θανάσης Ευθυμιάδης. Ο κύριος δήμαρχος δεν τα κατάφερε να αντισταθεί στον έρωτα που ένιωθε για τα μάτια μιας πόρνης από την Ουκρανία. Τα μάτια της Άννας Δημητρίεβιτς, όταν του την έριξαν από δίπλα οι πολιτικοί του αντίπαλοι για να τον καταστρέψουν, σχεδόν τον κατέστρεψαν!

Η χριστιανή και ο μουσουλμάνος
Άλλο ένα σίριαλ-δημιουργία του Μανούσου Μανουσάκη μας οδήγησε σε έναν ελληνομουσουλμανικό έρωτα, που επίσης ανέβασε στα ύψη την τηλεθέαση. Ένας μουσουλμάνος της Θράκης, λοιπόν, ο Μέμος Μπεγνής, αναγκάστηκε να απαρνηθεί την οικογένειά του, τα πιστεύω του, μέχρι και τη θρησκεία του, όταν του πήρε... τα μυαλά ο έρωτας, στο πρόσωπο μιας Ελληνίδας φοιτήτριας, της Θάλειας Ματίκα.

Το «Αρχιπέλαγος»
Επειδή ο ελληνομουσουλμανικός έρωτας του Μανούσου άρεσε πολύ, ήρθε στο καπάκι και δεύτερος έρωτας του ίδιου τύπου. Αυτή τη φορά με τη σκηνοθετική υπογραφή του Στράτου Μαρκίδη. Ο λόγος για το «Αρχιπέλαγος» του Alpha. Εκεί είχαμε να κάνουμε με μια πανέμορφη Τουρκάλα, τη Νίνα Λοτσάρη, στα ερωτικά δίχτυα της οποίας μπλέχτηκαν πατέρας (Γιώργος Βογιατζής) και γιος (Θανάσης Ευθυμιάδης).

«Της αγάπης μαχαιριά»
Συνέχεια για τους αταίριαστους έρωτες και για τον Στράτο Μαρκίδη, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Μιλάμε φυσικά για τη σειρά της Υβόννης Μεταξάκη «Της αγάπης μαχαιριά», όπου δεν έδειχνε μόνο να μην ταιριάζει αυτός ο έρωτας, αλλά ήταν παράλληλα επικίνδυνος και απαγορευμένος. Ένας «Σταματάκης», ο Κώστας Σόμμερ, τόλμησε να αγαπήσει μια «Λεβοντογιάννη», τη Μαρία Ζαφειράκου. Κι αυτός ήταν ο λόγος για να φουντώσει άλλη μία τρομερή κρητική βεντέτα!

Με το φίλο της κόρης
Τέλος, σίγουρα αταίριαστος ήταν και ο παράφορος τηλεοπτικός έρωτας που «Έκλεισε τα μάτια» και έζησε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με την Πέμυ Ζούνη, η οποία δεν σκέφτηκε το? σπλάχνο της και τα έφτιαξε με τον αγαπημένο της κόρης της (Ιωάννα Παππά).