Τα μετάλλια άνοιξαν το δρόμο

09.09.2009
Ο αθλητικός στίβος μοιάζει τελικά σε πολλά με την πολιτική αρένα, γι’ αυτό και είναι αρκετοί εκείνοι οι αθλητές που ασχολούνται με τα κοινά, και μάλιστα με αξιοζήλευτη επιτυχία. Τρανό παράδειγμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και ο Κάρολος Παπούλιας.

Από τον ΜΑΝΟ ΜΠΑΝΑΣΑΚΗ

Ο αθλητικός στίβος μοιάζει τελικά σε πολλά με την πολιτική αρένα, γι’ αυτό και είναι αρκετοί εκείνοι οι αθλητές που ασχολούνται με τα κοινά, και μάλιστα με αξιοζήλευτη επιτυχία. Τρανό παράδειγμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και ο Κάρολος Παπούλιας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η έκφραση «κατεβαίνει στο στίβο της πολιτικής», αφού ο πολιτικός οφείλει να δίνει καθημερινά αγώνα για το κοινό συμφέρον.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι παλιός πρωταθλητής του τζούντο, ο Σεμπάστιαν Κόε εξαργύρωσε τις καταπληκτικές του επιδόσεις στα 1.500 μέτρα με την είσοδο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Πελέ, ο άσος του ποδόσφαιρου, έχει διατελέσει υπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας, ο Σεργκέι Μπούμπκα πέρασε από τα έδρανα του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, ενώ οι Βαλερί Μπορζόφ και Αλεξάντερ Βολκόφ έγιναν υπουργοί Αθλητισμού στην ίδια χώρα. Αυτά είναι λίγα, αλλά πολύ γνωστά ονόματα που απέδειξαν πως για να μπεις στην πολιτική και να προχωρήσεις πρέπει να είσαι καλά προπονημένος!

Από τον Παπούλια στον Φασούλα
Στην Ελλάδα τα παραδείγματα είναι επίσης πολλά. Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν ότι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υπήρξε μέλος της εθνικής ομάδας βόλεϊ και πως έχει πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστή σε όλους η πορεία του δημάρχου Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα στο μπάσκετ, αφού ήταν μέλος της εθνικής ομάδας και έχει κάνει όλη τη χώρα να δακρύσει με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1987.

Οι ακοντίστριες
Η ακοντίστρια Άννα Βερούλη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Αθήνας το 1982 και το χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ελσίνκι ένα χρόνο μετά, αλλά περίπου 10 χρόνια αργότερα βρέθηκε στην πολιτική και σήμερα είναι αντινομάρχης Αθηνών για θέματα αθλητισμού.

Η άλλη μεγάλη Ελληνίδα ακοντίστρια Σοφία Σακοράφα έχει αφήσει την πιο γλυκιά ανάμνηση στους Έλληνες με τη βολή της στα 74,20 μέτρα το 1982 στα Χανιά, ένα συγκλονιστικό παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς και με το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου της Αθήνας. Την απόφασή της να σταματήσει τους αγώνες διαδέχτηκε η είσοδός της στην πολιτική σκηνή. Σήμερα είναι γραμματέας στον τομέα Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ.

Για την Ελλάδα ρε...
Ποιος δεν θυμάται το συγκλονιστικό αγώνα της Βούλας Πατουλίδου. Της Ελληνίδας. «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο» ήταν η ατάκα της που έμεινε στην ιστορία μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Η ίδια συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι και σήμερα στο στίβο της πολιτικής.

Οι σκόρερ
Ο Γιώργος Λιάνης και ο Τάσος Μητρόπουλος αποτέλεσαν το δέκα το καλό για τις ποδοσφαιρικές τους ομάδες για πολλά χρόνια. Όταν κρέμασαν όμως τα παπούτσια τους,αφιερώθηκαν στην πολιτική. Ο πρώτος γεννήθηκε το 1942 και έπαιξε ποδόσφαιρο στον Ηρακλή. Αργότερα έγινε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός. Ο δεύτερος γεννήθηκε το 1957 και έκανε μεγάλη καριέρα στον Ολυμπιακό. Σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά.

Ο κόουτς
Ο Γιάννης Ιωαννίδης αποτελεί το πρόσωπο που έχει ταυτιστεί με τη χρυσή εποχή του ελληνικού μπάσκετ. Εκλέχτηκε βουλευτής με τη Ν.Δ. στις αναμετρήσεις του 2004 και του 2007 και σήμερα είναι υφυπουργός Πολιτισμού για θέματα αθλητισμού.

Ο «φτερωτός γιατρός»
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δρομείς ταχύτητας όλων των εποχών στη χώρα μας (στα 100 μέτρα) ? εξ ου και το προσωνύμιο. Την περίοδο 1971-1976 κατέκτησε τρία ευρωπαϊκά μετάλλια. Όσο για την πολιτική του σταδιοδρομία, την ξεκίνησε το 1981, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το κόμμα της Ν.Δ. Επανεξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 1996, ενώ από το 1998 είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης.