Από τον Τσάκα στον Μποτρίνι

08.09.2009
Όπως τα πάντα σε αυτή τη ζωή, έτσι και η τηλεόραση κάνει... κύκλους. Το τι προστάζει από χρόνο σε χρόνο η τηλεοπτική μόδα μπορεί να μην έχει καμία απολύτως σχέση με ό,τι έχουμε δει μέχρι εκείνη στιγμή. Βλέπετε, όσο μεγαλώνει η τηλεόραση, τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες της.

Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Όπως τα πάντα σε αυτή τη ζωή, έτσι και η τηλεόραση κάνει... κύκλους. Το τι προστάζει από χρόνο σε χρόνο η τηλεοπτική μόδα μπορεί να μην έχει καμία απολύτως σχέση με ό,τι έχουμε δει μέχρι εκείνη στιγμή. Βλέπετε, όσο μεγαλώνει η τηλεόραση, τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες της.

Οι άνθρωποι της τηλεοπτικής βιομηχανίας δουλεύουν σκληρά για να μπορούν πάντα να μας τσιγκλάνε το ενδιαφέρον και να μας κρατάνε «τηλε-αιχμάλωτους» με την εικόνα που μας παρουσιάζουν κάθε χρόνο.

Κάπως έτσι έγιναν πριν από περίπου 20 χρόνια μόδα και τα ριάλιτι. Αυτό το τηλεοπτικό φρούτο που από την παγκόσμια αγορά ήρθε μοιραία και στη δική μας ζωή με πρώτο το «Μεγάλο αδελφό» (Big Brother).

Από τότε, όμως, μέχρι και σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει σε σχέση με τα ριάλιτι προγράμματα.

Το «Survivor» και το «Fame Story»
Στη συνέχεια και όταν το τηλεοπτικό κοινό άρχισε να βαριέται, η τηλεόραση είπε να περάσει σε πιο εξτριμ τηλεθεάματα και να παίξει με το αίσθημα των φυσικών αντοχών μας  μέχρι και της αηδίας μας. Κάπως έτσι παίκτες και κανάλια άρχισαν να... παίρνουν τα βουνά και τις θάλασσες, μιας και ζούσαμε την απόλυτη βασιλεία των παντός είδους τηλεοπτικών πρότζεκτ τύπου «Survivor». Αμέσως μετά άρχισαν να ξεπροβάλλουν όλα τα σόου ταλέντων (αρχικά περιελάμβαναν και εγκλεισμό, όπως ήταν το «Fame Story») και... πνιγήκαμε στα ταλέντα. Τόσα ταλέντα κάποιες φορές τι θα τα κάνουμε και, κυρίως, πώς θα τα αντέξουμε;

Φτάσαμε στα ριάλιτι εφόδου
Κάπως έτσι, λοιπόν, έχουμε φτάσει στο σήμερα. Τώρα, τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως, κάνουν θραύση τα ριάλιτι εφόδου!

Μήπως τα εισοδήματά σας και ο τρόπος που τα διαχειρίζεστε σας έχουν οδηγήσει στο χείλος της οικονομικής καταστροφής; Μήπως δεν αντέχετε τις δουλειές του σπιτιού; Μήπως τα παιδιά σας έχουν μεταμορφωθεί σε τυράννους; Μήπως η επιχείρησή σας κινδυνεύει με λουκέτο; Αναμφισβήτητα τότε πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια της τηλεόρασης!

Απίστευτο; Κι όμως, αληθινό. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια η τηλεόραση αναλάμβανε απλώς το χρέος να σε ντύσει, να σε στολίσει και να σε νοικοκυρέψει. Τώρα πια παίρνει δραστικά μέτρα, προκειμένου να μας βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι ή, τέλος πάντων, να βάλει τη ζωή μας σε μια τάξη, αν τα έχουμε κάνει θάλασσα ή αν απλούστατα έχουμε χάσει τον έλεγχο! Τα ριάλιτι εφόδου είναι must τα τελευταία χρόνια και, αν κρίνουμε από τη φετινή χρονιά, τείνουν να γίνουν must και στη χώρα μας.

Στο δρόμο που χάραξε ο Μποτρίνι
Διεθνή πρότζεκτ μπαίνουν στο στόχαστρο των εγχώριων καναλιών προκειμένου να αγοράσουν τα δικαιώματα μετάδοσής τους, αφού και ριάλιτι είναι και πουλάνε. Και το κυριότερο; Δεν στοιχίζουν ακριβά! Με άλλα λόγια, εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Έκτορας Μποτρίνι.

Οι υπεύθυνοι του Alpha, μάλιστα, μετά την επιτυχία του «Εφιάλτη στην κουζίνα» προχώρησαν και στην αγορά του πρότζεκτ «Hotel Inspector», το οποίο επίσης κάνει θραύση στο εξωτερικό. Πρόκειται για αντίστοιχο πρόγραμμα, όπου δεν αναλαμβάνει δράση κάποιος σεφ, αλλά μάνατζερ ξενοδοχείων, προκειμένου να... αναστήσει την επιχείρηση και να γλιτώσει τους ιδιοκτήτες της από το λουκέτο!

Εκτός όμως από τα ριάλιτι εφόδου που έχουν να κάνουν με την αναστήλωση παντός τύπου επιχειρήσεων, έχουμε και άλλου τύπου εφόδους...

Κουμάντο στο πορτοφόλι μας
Ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αμερική είναι και τα ριάλιτι που βάζουν στόχο τον οικογενειακό προϋπολογισμό και πώς να τον κάνουν να ανθίσει ξανά, όταν η οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικό αδιέξοδο. Οικονομολόγοι, λοιπόν, αναλαμβάνουν δράση και κατευθύνουν τις οικογένειες από το πόσα λεφτά πρέπει να δίνουν κάθε εβδομάδα στο σούπερ μάρκετ μέχρι για το πόσο χαρτζιλίκι πρέπει να πάρουν τα παιδιά ή τι περιττά έξοδα μπορούν να κόψουν οι γονείς. Άλλο ένα ριάλιτι που θα προβληθεί από τον Alpha τη νέα τηλεοπτική σεζόν.

Νταντά και νοικοκυρά  αμέσου δράσεως
Άκρως επιτυχημένα είναι, όμως, και δύο αγγλικά πρότζεκτ ριάλιτι εφόδου, τα οποία έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία σε όλη την παγκόσμια τηλεοπτική αγορά. Το ένα έχει να κάνει με την καθαριότητα και την τάξη του σπιτιού και το άλλο με το να βάλει σε τάξη τους μικρούς μας μπόμπιρες. Αυτά τα δύο προγράμματα το πιθανότερο είναι να τα γνωρίζετε ήδη, καθώς προβάλλονται μεταφρασμένα από τον ΣΚΑΪ. Μιλάμε βέβαια για τα «Αστραφτερά σπίτια» και την «Νταντά πρώτων βοηθειών».