Όνομα με... ιστορία

06.08.2009
Κάθε βάπτιση στη σοουμπίζ συνοδεύεται συχνά από την έκπληξη του κόσμου γύρω από το όνομα των λιλιπούτειων λαμπερών γόνων των celebrities. Πρόκειται για ονόματα ιδιαίτερα, σπάνια, ξεχωριστά, που πολλές φορές κρύβουν από πίσω μία γοητευτική ιστορία.

Από τον Μάνο Μπανασάκη

Κάθε βάπτιση στη σοουμπίζ συνοδεύεται συχνά από την έκπληξη του κόσμου γύρω από το όνομα των λιλιπούτειων λαμπερών γόνων των celebrities. Πρόκειται για ονόματα ιδιαίτερα, σπάνια, ξεχωριστά, που πολλές φορές κρύβουν από πίσω μία γοητευτική ιστορία. Άλλωστε, είναι λίγες οι φορές που οι σταρ ακολουθούν το πατροπαράδοτο ελληνικό έθιμο που θέλει το νεοφώτιστο μωρό να παίρνει το όνομα του παππού ή της γιαγιάς.

Ένας Άγγελος  για την Ελένη
Έχει κατακτήσει τον τίτλο της «βασίλισσας του πρωινού» δικαιωματικά και οι παπαράτσι την ακολουθούν σε κάθε της βήμα. Όσον αφορά το πρωτότοκο παιδί της, τον Άγγελο, η Ελένη Μενεγάκη, όταν πριν 7 περίπου χρόνια τον έφερε στον κόσμο, από το πρώτο λεπτό που τον κράτησε στην αγκαλιά της τον αποκαλούσε «Άγγελέ μου». Κατά συνέπεια, ήταν δεδομένο για εκείνη πως αυτό θα ήταν και το μελλοντικό του όνομα. Στο δεύτερο παιδί της η απόφαση για το όνομα ανήκει στον Γιάννη Λάτσιο, το σύζυγο της ωραίας Ελένης, που ήθελε η κόρη τους να ονομαστεί Λάουρα, και η όμορφη μαμά της απλώς συμφώνησε. Πήρε, όμως, πάλι την κατάσταση στα χέρια της στην τρίτη της κόρη, τη Βαλέρια. Επέλεξε το όνομα αυτό γιατί ήταν το όνομα που πάντα ήθελε να έχει.

Γιάγγος ο ήρωας
Στην περίπτωση της Μπέσυς Μάλφα και του Γεράσιμου Σκιαδαρέση η επιλογή του ονόματος του γιου τους ήταν πιο... παραμυθένια. Το ζευγάρι, πριν ακόμη παντρευτεί, διάβαζε ένα βιβλίο που λεγόταν «Ο μαύρος άγγελος». Ο ήρωάς του ονομαζόταν Γιάγγος και η ιδέα να ονομάσουν έτσι το μελλοντικό γιο τους γεννήθηκε από τότε. Έτσι, ο μικρός Γιάγγος (με δύο γάμα, όπως ο ήρωας) πήρε το όνομά του μέσα από τις σελίδες εκείνου του βιβλίου.

Ο ανδρείος Αχιλλέας
Ο Πασχάλης Τσαρούχας και η Θεοφανία Παπαθωμά επέλεξαν να δώσουν στο γιο τους το όνομα Αχιλλέας. Ήταν επιθυμία της ηθοποιού, αφού πιστεύει ότι το όνομα κάθε ανθρώπου επηρεάζει και τη μετέπειτα πορεία του. Θέλοντας, λοιπόν, να είναι γεμάτος ανδρεία και τόλμη ο μικρός γιος της, του έδωσε το όνομα του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας Αχιλλέα.

Τους ενώνει η... Αγάπη
Ο Θάνος Πετρέλης και η σύζυγός του Σοφία προσπάθησαν το όνομα της κόρης τους να αντιπροσωπεύει αυτό που τους ενώνει. Δεν δυσκολεύτηκαν πολύ να καταλήξουν, και έτσι την ονόμασαν Αγάπη.

Αδυναμία στους γονείς
Είναι γνωστή η αδυναμία που έχει στην κόρη της, τη Μαριτίνα, η ηθοποιός Μιμή Ντενίση. Πάλεψε πολύ για να την αποκτήσει και ήταν μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής της, όπως η ίδια έχει δηλώσει, η πρώτη βραδιά με τη μικρή στο σπίτι. Το όνομά της περίεργο, όμως ήταν αυτό που προέκυπτε από τα ονόματα των άλλων δύο μεγάλων αδυναμιών της ηθοποιού, των γονιών της, που ονομάζονται Μαρία και Αθανάσιος.

Οι θεοί του... Νότη
Την αδυναμία του στην αρχαία μυθολογία επιβεβαίωσε ο τραγουδιστής Νότης Σφακιανάκης με την επιλογή των ονομάτων των παιδιών του. Ο ίδιος διαβάζει από πολύ μικρός ό,τι έχει σχέση με αυτήν, γιατί μπορεί έτσι να ονειρεύεται. Έπειτα από πολλή σκέψη, λοιπόν, ο γνωστός τραγουδιστής κατέληξε στα ονόματα Απόλλωνας και Αφροδίτη. Η ομορφιά και η δύναμη αντίστοιχα ήταν τα στοιχεία που επηρέασαν την απόφασή του.

Το τάμα
Το τάμα τους στον Άγιο Ραφαήλ στη Μυτιλήνη εκπλήρωσαν στις αρχές του καλοκαιριού η Σίσσυ Χρηστίδου και ο Θοδωρής Μαραντίνης. Το ζευγάρι, που ήδη ετοιμάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το γάμο τους, βάπτισαν το μικρό τους γιο στο μοναστήρι της Λέσβου και έδωσαν το όνομα που είχαν τάξει πριν ακόμη γεννηθεί στον πρωτότοκο γιο τους, Ραφαήλ.

Τιμημένη αρχαιότητα
Ισμήνη είναι το όμορφο όνομα που επέλεξαν ο Γιάννης Αϊβάζης και η γοητευτική Μαρία Κορινθίου για τη μικρή κορούλα τους. Η απόφασή τους δεν ήταν καθόλου δύσκολη, αφού από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είχαν καταλήξει. Ήθελαν να δώσουν στον καρπό του έρωτά τους αρχαιοελληνικό όνομα και, αφού η μητέρα του ηθοποιού ονομαζόταν Ισμήνη, σκέφτηκαν να διατηρήσουν την παράδοση χωρίς να παραβλέψουν και τη δική τους επιθυμία.

Από τις γιαγιάδες...
Ζένια ονόμασαν την κόρη τους ο αείμνηστος Βλάσης Μπονάτσος και η αγαπημένη του σύζυγος Μάρθα Κουτουμάνου. Από πού προήλθε αυτό το περίεργο όνομα; Από το συνδυασμό των ονομάτων των γιαγιάδων της, δηλαδή Ζωή και Ελένη.