Για μια θέση στο πάνελ

06.08.2009
Είναι πολλοί, πιάνουν στασίδι στη μικρή οθόνη από τις 8 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, θεωρούν τους εαυτούς τους «παρουσιαστές» και, φυσικά, εκφέρουν τη γνώμη τους με το αζημίωτο. Από αξημέρωτα στα ενημερωτικά πρωινάδικα, όπως αυτό της Ελεονώρας Μελέτη

Από τον Γιάννη Πολέμη

Είναι πολλοί, πιάνουν στασίδι στη μικρή οθόνη από τις 8 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, θεωρούν τους εαυτούς τους «παρουσιαστές» και, φυσικά, εκφέρουν τη γνώμη τους με το αζημίωτο. Από αξημέρωτα στα ενημερωτικά πρωινάδικα, όπως αυτό της Ελεονώρας Μελέτη, μέχρι αργά το απόγευμα, από την οθόνη μας παρελαύνουν δεκάδες TV περσόνες με γνώμη επί παντός επιστητού: Από το εάν ο Νίκος Παπαδάκης θεωρείται ο διάδοχος του Γρηγόρη Αρναούτογλου μέχρι τι μέτρα πρέπει να παίρνουμε για να προφυλαχτούμε από τη «νέα γρίπη».

Τι κι αν ο ορισμός στο λεξικό του «Μπαμπινιώτη» τούς αναφέρει ως «ομάδα ανθρώπων (κυρίως ειδικών σε συγκεκριμένο αντικείμενο) η οποία έχει κληθεί να συζητήσει ορισμένο θέμα»; Οι «παρουσιαστές» έχουν γνώμη για όλους και για όλα και επιμένουν ότι αυτή είναι η σωστή.

Γιατί λέμε «παρουσιαστές»; Πολύ απλά, κάποιοι ξεκίνησαν με δική τους εκπομπή και κατέληξαν στο «σωρό», που λένε και οι άνθρωποι της TV, ενώ κάποιοι άλλοι ξεχώρισαν και κατάφεραν να πάρουν τη δική τους εκπομπή. Άλλωστε, στο θαυμαστό κόσμο της μικρής οθόνης, όσο γρήγορα κάποιος δεύτερος γίνεται πρώτος, άλλο τόσο υποβιβάζεται σε χαμηλότερη θέση απ’ αυτήν που ξεκίνησε. Ο πέλεκυς της AGB είναι βαρύς και καραδοκεί ανά πάσα στιγμή.

Μεσουράνησαν στα ’80s και ’90s
Πολλοί παρουσιαστές και δημοφιλή πρόσωπα των προηγούμενων δεκαετιών βρήκαν τα τελευταία χρόνια φιλόξενη στέγη στις εκπομπές κοινωνικής κριτικής. Τι κι αν κάποτε ολόκληρες εκπομπές βασίζονταν πάνω τους; Τώρα και οι ίδιοι, γνωρίζοντας πώς παίζεται το παιχνίδι της τηλεόρασης, αρκούνται στα λίγα λεπτά που μπορούν να εκφέρουν τη γνώμη τους για τη Εurovision ή τις τηλεοπτικές μετεγγραφές.

Τρανταχτότερο παράδειγμα όλων η Νανά Παλαιτσάκη. Ξεκίνησε από συμπαρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 στο πλευρό του Τέρενς Κουίκ. Ύστερα από μία εκπομπή στην κρατική τηλεόραση και την παρουσίαση δελτίων ειδήσεων στον ΣΚΑΪ, παρουσίασε μια κοινωνική εκπομπή στην πρωινή ζώνη του STAR, η οποία, ωστόσο, δεν είχε ιδιαίτερα υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Τα τελευταία δύο χρόνια τη βλέπουμε στο πάνελ του «Πολύ μπλα μπλα», με ειδίκευση στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, ενώ οι φήμες τη θέλουν από τη νέα τηλεοπτική περίοδο να επανακάμπτει και πάλι με δική της εκπομπή.

Ο Μιχάλης Μανιάτης παρουσίαζε παλαιότερα κοινωνική εκπομπή, αλλά και εκπομπή μαγειρικής. Αργότερα εντάχθηκε και αυτός στο πάνελ του «Κους κους».

Μία άλλη τηλεοπτική προσωπικότητα των ’80ς που έγινε πανελίστρια είναι η Κέλλυ Σακάκου. Ποιος δεν τη θυμάται να εκφωνεί το πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης με το γνωστό στυλ, που έμεινε χαρακτηριστικό μέχρι και σήμερα.

Oι ανατρεπτικοί...
Ο Νίκος Μουτσινάς είναι η κλασική περίπτωση εκκεντρικού παρουσιαστή που αναρριχήθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Από το πάνελ του «Κους κους», βρέθηκε συμπαρουσιαστής της Ναταλίας Γερμανού σε μουσική εκπομπή του ALPHA και δύο σεζόν αργότερα σχεδόν συμπαρουσιαστής του Γρηγόρη Αρναούτογλου στον «Όμορφο κόσμο». Η μεγάλη ευκαιρία στην καριέρα του του δόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν ανέλαβε την παρουσίαση του «Πρωινού καφέ». Ωστόσο, το όνειρο δεν θα κρατήσει για πολύ... Έγινε ο πρώτος παρουσιαστής του «Καφέ» που κόπηκε στα μέσα της τηλεοπτικής περιόδου μετά τις εσωτερικές κόντρες και τα «πολικά» νούμερα τηλεθέασης που έφταναν κάθε πρωί στο Μαρούσι. Φέτος ελπίζει σε μία καλύτερη τύχη στο απογευματινό πρόγραμμα του ALPHA, ωστόσο οι αρμοδιότητές του είναι κατά πολύ «ψαλιδισμένες» σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Την ίδια τύχη είχε και η συμπαρουσιάστριά του στον «Καφέ» Κατερίνα Ζαρίφη. Επί χρόνια ήταν η αγαπημένη πανελίστρια της Ελένης Μενεγάκη στο πρωινό της πρόγραμμα. Όταν την εγκατέλειψε άκομψα για να βρεθεί στο τιμόνι του «Πρωινού καφέ», δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα συνέβαινε μερικούς μήνες μετά. Τώρα παλεύει να ενταχθεί από τη νέα τηλεοπτική περίοδο στο πάνελ της Ελεονώρας Μελέτη.

Ούτε ο Δημήτρης Παπανώτας κατάφερε να στεριώσει σε θέση παρουσιαστή. Έχοντας τη δική του εκπομπή στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Mr. «Μύθοι και πραγματικότητα» στη συνέχεια εντάχθηκε στον «Πρωινό καφέ» της Ελένης Μενεγάκη και αργότερα στο «Κους κους». Η φετινή προσπάθειά του στην πρωινή ζώνη του STAR στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία και τώρα και αυτός συζητά την επιστροφή του στο πλευρό της Κατερίνας Καραβάτου.

Μαγειρέματα και ανατροπές...
Φαίνεται, πάντως, ότι ούτε οι εκπομπές μαγειρικής είναι τόσο τυχερές. Πέρυσι η Τζωρτζέλα Κόσεβα είχε τη δική της εκπομπή στο STAR. Στη συνέχεια πέρασε στο πάνελ της Ελεονώρας Μελέτη, ενώ φέτος τη διεκδικούν και άλλες εκπομπές για το πάνελ τους.

Από τη θέση της παρουσιάστριας βρέθηκε σε θέση πανελίστριας και η Μαρία Καλπάκη. Για μία σεζόν παρουσίαζε το μεσημεριανό πρόγραμμα του ALTER, ενώ φέτος τη βλέπαμε στον Alpha, στο πάνελ του «Κους κους». Στην εκπομπή της Χριστίνας Λαμπίρη στο STAR είδαμε τη Σούζαν Άσμπι, η οποία στα ’90s, επί εποχής Ρούλας Κορομηλά, μεσουρανούσε στο ρόλο της γυμνάστριας στον «Πρωινό καφέ».

Αυτοί που πέτυχαν
Υπάρχουν και κάποιοι που κατάφεραν όχι μόνο να πάρουν τη δική τους εκπομπή, αλλά και να την κρατήσουν. Η Ράνια Θρασκιά μετά τα δελτία ειδήσεων του ANT1 βρέθηκε στην πρωινή παρέα του Γρηγόρη Αρναούτογλου. Τα τελευταία δύο χρόνια τη βλέπουμε στην απογευματινή ζώνη του ALTER, όπου και θα συνεχίσει με καινούργια εκπομπή.

Σταθερός στο «Showbiz news» συνεχίζει και ο Βασίλης Δρυμούσης. Προηγουμένως ο καυστικός παρουσιαστής ήταν για χρόνια στο πάνελ της εκπομπής της Ελένης Μενεγάκη.

Σε πολύ επιτυχημένη παρουσιάστρια εξελίχθηκε και η Βάσια Λόη. Ξεκίνησε μετά το διαγωνισμό «Playmate» στο πλευρό της Χριστίνας Λαμπίρη, για να μεταπηδήσει στη συνέχεια στο μεσημεριανό πρόγραμμα του ALTER έπειτα από την αποχώρηση της Τατιάνας Στεφανίδου. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία το «Tv weekend».

Στο πάνθεον των επιτυχημένων και η Σταματίνα Τσιμτσιλή. Φέτος είχε τη δική της εκπομπή μαγειρικής στο ALTER, ενώ, όπως όλα δείχνουν, από την επόμενη σεζόν θα πάρει τη θέση της Φαίης Σκορδά στο «Πολύ μπλα μπλα», αφού η ξανθιά παρουσιάστρια μετακομίζει στην πρωινή ζώνη.

Στους κερδισμένους της σεζόν, φυσικά, και η Πετρούλα Κωστίδου, που από το πάνελ της εκπομπής του Δημήτρη Παπανώτα έγινε talk of the town με το δελτίο καιρού, ενώ από την επόμενη σεζόν θα παίρνει τη σκυτάλη από την Ελεoνώρα Μελέτη με εκπομπή μαγειρικής.

Τα προσόντα ενός καλού πανελίστα
1. Να φαίνεται ότι έχει ενημερωμένο «ρεπορτάζ», άσχετα αν λίγο νωρίτερα το έχει διαβάσει στις εφημερίδες ή στο Διαδίκτυο. 2. Όταν υπάρχει ζωντανή σύνδεση, να διακόπτει με δικές του ερωτήσεις τον παρουσιαστή. 3. Να πρωταγωνιστεί στους «στημένους» καβγάδες με τους υπόλοιπους και ?κυρίως? με τον κεντρικό συντονιστή. 4. Να μπορεί να διαδίδει στο τέλος της σεζόν ότι έχει δεχτεί πρόταση για δική του εκπομπή. 5. Να φωτογραφίζεται στα events δίπλα σε high κοσμικούς και celebrities.

Οι πανελίστες που ξεχώρισαν φέτος

  • Στέφανος Κωνσταντίδης (για τη μαχητικότητά του)
  • Βαγγέλης Γκούμας (για τους καβγάδες του με την Ελεονώρα Μελέτη)
  • Χάρης Λεμπιδάκης (για τα καλά του ρεπορτάζ στο «Tv weekend»)
  • Σταματίνα Τσιμτσιλή (για το στυλ με το οποίο διάβαζε τα νούμερα τηλεθέασης)
  • Εύη Βατίδου (που από θέμα του δελτίου ειδήσεων του STAR έγινε πανελίστρια και μας έδινε εκείνη τα θέματα)