Οι πριγκίπισσες του Ιονίου

23.07.2009
Σαν μεγάλη, λαμπερή σταρ του Χόλιγουντ, η Κεφαλλονιά κάνει μακροβούτια στο φημισμένο Μύρτο. Αρχοντική, γοητευτική και σοφιστικέ είναι η πατρίδα του Οδυσσέα, η Ιθάκη. Δεν σε αναγκάζουν να διαλέξεις, μπορείς να συνδυάσεις τις αλμυρές και θαλάσσιες χάρες τους.

Σαν μεγάλη, λαμπερή σταρ του Χόλιγουντ, η Κεφαλλονιά κάνει μακροβούτια στο φημισμένο Μύρτο. Αρχοντική, γοητευτική και σοφιστικέ είναι η πατρίδα του Οδυσσέα, η Ιθάκη. Δεν σε αναγκάζουν να διαλέξεις, μπορείς να συνδυάσεις τις αλμυρές και θαλάσσιες χάρες τους. Στα νερά τους θα συναντήσεις πιο πολλές αποχρώσεις του μπλε απ’ όσες φανταζόσουν ότι υπάρχουν. Διακοπές με κρίση ή όχι, με λίγα ή πολλά εμείς θα πάμε. Και σε πείσμα όλων αυτών θα περάσουμε καλά. Καλά και οικονομικά. Το ΛΟΙΠΟΝ κάθε εβδομάδα από αυτή τη στήλη θα σας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις.

Kεφαλλονιά
Η μεγαλύτερη κόρη του Ιονίου, η οποία αποποιήθηκε τον μπλαζέ αέρα του Χόλιγουντ πνίγοντάς τον στις «ζαχαρένιες» παραλίες της, αφήνοντάς τον να τον αναζητούν αυτοί που τον έχουν μόνο ανάγκη. Για τους υπόλοιπους η Κεφαλλονιά προσφέρει τα τιρκουάζ νερά της, το καταπράσινο φόντο από τα αμπέλια και τα απέραντα περιβόλια, το λαμπερό κοσμοπολιτισμό του Φισκάρδου και την ήρεμη γλυκύτητα της Άσσου.

Διαμονή
Emelisse Hotel: Art hotel πάνω από την παραλία Έμπλυση. Κρεβάτια με ουρανό και minimal διακόσμηση, με έπιπλα φερμένα από το εξωτερικό. Τη νύχτα 250 κεριά γύρω από επτά πετρόχτιστες πισίνες συνωμοτούν με τους χαμηλούς φωτισμούς, μεταμορφώνοντας το χώρο σε παραμυθένιο σκηνικό. Για εκλεκτικούς. Διεύθυνση: Έμπλυση (1 χλμ. από το Φισκάρδο), τηλ.: 26740-41200, www.arthotel.gr, τιμές: on request.

Aenos Hotel: Boutique hotel στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου, διακοσμημένο με αντίκες του 16ου και 17ου αιώνα, και συνεχίζεται στα δωμάτια και τις τρεις σουίτες με επίπλωση εποχής και αναμνήσεις απ’ το 1847, οπότε πρωτολειτούργησε το ξενοδοχείο. Θα περάσετε ώρες στο καθιστικό με το μεγάλο πιάνο με ουρά. Διεύθυνση: Πλατεία Βαλλιανού, Αργοστόλι, τηλ.: 26710-28013, www.aenos.com, τιμές: από 110 ευρώ το άτομο.

Αγνάντια: Εννιά διαμερίσματα και τέσσερις σουίτες στην περιοχή Τσελεντάτα (4 χλμ. απ’ το κέντρο του Φισκάρδου), διακοσμημένα με καρυδένια έπιπλα, κρεβάτια με ουρανό και τις πέτρινες βεράντες τους ν’ αγγίζουν σχεδόν την Ιθάκη. Σπιτική απόλαυση το πρωινό με φρουτένιες μαρμελάδες και κεφαλλονίτικο μέλι. Διεύθυνση: Τσελεντάτα, τηλ.: 26740-51801-3, 6945-414065, www.agnantia.com, τιμές: από 90 ευρώ με πρωινό.

Μυρτιά: Αμέσως μόλις στρίψετε για το Μύρτο, στο αριστερό σας χέρι, επτά συμπαθέστατα δωμάτια, μόλις 4 χλμ. από τη διάσημη παραλία. Διεύθυνση: Διβαράτα, τηλ.: 26740-61715, 6972-996177, τιμές: από 60 ευρώ.

Φαγητό
Τασία: Η πασίγνωστη «Τασία του Φισκάρδου». Τα πιάτα της έχουν χορτάσει από τον Τομ Χάνκς μέχρι την Πενέλοπε Κρουζ. Θα δοκιμάσετε άψογα τυροπιτάκια, αστακομακαρονάδα, ολόφρεσκα ψάρια με αλιάδα και γλυκιά αμυγδαλόπιτα. Θα χρειαστεί, φυσικά, να κάνετε κράτηση. Διεύθυνση: Λιμάνι Φισκάρδου, τηλ.: 26740-41205.

Βάσω: Στις μπλε καρέκλες πάνω στην προβλήτα του Φισκάρδου θα δοκιμάσετε την αστακομακαρονάδα της Βάσως (45 ευρώ) και πεντανόστιμο κριθαρότο με γαρίδες (20 ευρώ). Αυτό θα σας φέρει πίσω. Διεύθυνση: Φισκάρδο.

Νεφέλη: Ψαροταβέρνα-ουζερί στην άκρη του λιμανιού της Άσσου. Τραπεζάκι πάνω στην ξύλινη εξέδρα, φρέσκα θαλασσινά και πιάτα διεθνούς κουζίνας. Διεύθυνση: λιμάνι Άσσου.

Παραλίες
Μύρτος: Η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Κεφαλλονιάς, με απότομο βυθό και βαθιά νερά, 4 χλμ. από το χωριό Διβαράτα. Για τους σκαφάτους υπάρχουν δύο μικροί «Μύρτοι» λίγο παραπέρα, με θέα την Άσσο.

Άσσος: Η πλέον γραφική και ήσυχη, με θέα το Ενετικό Κάστρο.

Έμπλυση: Η πιο κοσμική, κάτω από το ξενοδοχείο «Emelisse», με διάφανα νερά και μπεζ βότσαλα. Απέναντι η Λευκάδα.

Αγία Κυριακή: Στη διαδρομή Αργοστολίου-Άσσου, 2 χλμ. από το χωριό Αγκώνας. Μεγάλη παραλία, υπέροχα χρώματα βυθού.

Φισκάρδο: 1.000 μέτρα γεμάτα πλάκες που βουτούν στη θάλασσα και στο τέρμα η παραλία Φωκί, δίπλα στα κατάφυτα βράχια, σ’ έναν απάνεμο κόλπο και με μία σπηλιά που προσφέρεται για εξερεύνηση διά θαλάσσης.

Αλατιές: Μικρή και όμορφη, 3 χλμ. από το χωριό Μάγγανος.

Αγία Ιερουσαλήμ: 4 χλμ. από τον Μάγγανο, ο δρόμος καταλήγει σε δύο όμορφες και ήρεμες παραλίες.

Αντίσαμος: 3 χλμ. δυτικά της Σάμης, με το πράσινο να σβήνει μες στο γαλάζιο.

Τι άλλο να κάνετε
1. Να φάτε αμυγδαλόπιτα ή cheesecake με μαρμελάδα βύσσινο στην Ίριδα, κάτω από την μπουκαμβίλια (Διεύθυνση: Φισκάρδο, τηλ.: 26740-41343).

2. Να πιείτε μερακλίδικο ελληνικό καφέ στο μπρίκι στο Theodora’s cafe (Διεύθυνση: Φισκάρδο, τηλ.: 26740-41297).

3. Να ανεβείτε στο Οροπέδιο των Ομαλών, λίγα χιλιόμετρα από τη Σάμη, και να προμηθευτείτε εκλεκτό «κρασί της πέτρας» από το Κτήμα Γιαννηκώστα Μεταξά.

4. Να επισκεφτείτε το μαγικό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, για να δείτε από την πεσμένη οροφή του τις ηλιαχτίδες να τρυπώνουν στα διαυγή παγωμένα νερά δημιουργώντας παραμυθένια ουράνια τόξα.

5. Να δείτε τις Καταβόθρες. Βρίσκονται 3 χλμ. έξω από το Αργοστόλι. Τα νερά της θάλασσας εισέρχονται στο έδαφος και καταλήγουν στο χωριό Καραβόμυλος.

Πώς θα πάτε:
Αεροπορικώς: με απευθείας πτήση της Ολυμπιακής (από 162 ευρώ μετ’ επιστροφής μαζί με τους φόρους). Με ΚΤΕΛ Κεφαλλονιάς: καθημερινά εκτελούνται 2 δρομολόγια (8.00 και 13.00), το εισιτήριο στοιχίζει 37,80 ευρώ one way.

Ιθάκη
Ηγοητεία της Καλυψώς δεν στάθηκε αρκετή για να κρατήσει το θαλασσοπόρο Οδυσσέα μακριά από το νησί-σύμβολο του προορισμού. Σήμερα, το νησί ακόμα παραμένει γοητευτικά ανέπαφο από τις Σειρήνες του μαζικού τουρισμού, ακόμη και αν το Βαθύ είναι το λιμάνι με τη μεγαλύτερη προσέλευση σε σκάφη στο Ιόνιο. Οι επιβάτες επισκέπτονται την ημέρα τις απομονωμένες παραλίες του νησιού, στις οποίες η πρόσβαση γίνεται μόνο διά θαλάσσης, και το βράδυ δένουν εδώ για να αποβιβαστούν για φαγητό και χορό.

Διαμονή
Ομηρικόν: Από το παράθυρο βλέπουμε σε απόσταση λίγων μέτρων τα σκάφη που είναι δεμένα αρόδου μέσα στη θάλασσα. Το «Ομηρικόν» είναι το δροσερό καταφύγιο του νησιού λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία και το κέντρο της πρωτεύουσας της Ιθάκης (Διεύθυνση: Βαθύ, τηλ.: 26740-33596, www.omirikonhotel.com, τιμές: από 130 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).

Νόστος: Μικρή ξενοδοχειακή μονάδα στις Φρίκες, με πλούσιους κήπους, πισίνα και pool bar. (Διεύθυνση: Φρίκες, τηλ.: 26740-31644, www.hotelnostos-ithaki.gr, τιμές: από 80-105 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).

Διόσκουροι: Πέτρα και χρώμα, γεράνια και ζωγραφιστοί θόλοι ντύνουν το νεόκτιστο συγκρότημα, που περιλαμβάνει τέσσερα δίκλινα, τρία στούντιο και δύο μεζονέτες. Το πρωί ανοίγεις την μπλε ξύλινη δίφυλλη πόρτα και βρίσκεσαι απέναντι από τον μεγάλο κόλπο της πρωτεύουσας, το Βαθύ (Διεύθυνση: Βαθύ, θέση Μύλος, τηλ.: 26740-33415, 6944 454465, τιμές: από 60 ευρώ το δίκλινο).

Σπυριδούλα: Τρία πολύ απλά δωμάτια μόνο με τα απαραίτητα, αλλά με υπέροχη θέα στον οικισμό Κιόνι. Θα τα αναγνωρίσετε από το εκτυφλωτικό κόκκινο στα παράθυρα και τις πόρτες. (Διεύθυνση: Κιόνι, τηλ.: 26740-31679, 6944 548560, τιμές: από 45 ευρώ το δίκλινο).

Φαγητό
Liberty: Η πιο ποιοτική κουζίνα της Ιθάκης σερβίρεται στο ξύλινο ντεκ του «Liberty» απέναντι από τη θάλασσα. Σαλάτα σε φωλιά παρμεζάνας, ριζότο λαχανικών και χειροποίητο καρπάτσο από μοσχαρίσιο κρέας. Διεύθυνση: Βαθύ, τηλ.: 26740-32561, τιμές: από 25-30 ευρώ το άτομο.

Πηνελόπη: Δίπλα στις τράτες από τις οποίες προμηθεύεται ψάρια και θαλασσινά, η «Πηνελόπη» σερβίρει κακαβιά, αστακομακαρονάδα, γαρίδες σαγανάκι, σκορδάτα μύδια και ψάρια στο τηγάνι ή στη σχάρα: σαργοί, αθερίνα, μπαρμπούνι, γαύρος. Διεύθυνση: Φρίκες, τηλ.: 26740-31005, τιμές: από 25-30 ευρώ το άτομο.

Πολύφημος: Κληματαριά, ελιές και λεμονιές είναι μερικά μόνο από τα φυτά που δροσίζουν τον κήπο του. Σπεσιαλιτέ το αρνάκι-έκπληξη, με υλικά που θα αρνηθούν να σας αποκαλύψουν. Διεύθυνση: Σταυρός, τηλ.: 26740-31794, τιμές: από 15?20 ευρώ το άτομο.

Lo Spuntino: Στο κέντρο του παραλιακού δρόμου στο Βαθύ, το μικρό αυτό μαγαζί είναι ζεστό, πολύχρωμο, χαριτωμένο και με τραπεζάκια δίπλα στο κύμα. (Διεύθυνση: Βαθύ, τηλ.: 26740-32021, τιμές: από 12-15 ευρώ το άτομο.

Παραλίες
Φιλιατρό: Η παραλία με τον περισσότερο κόσμο. Μικρό βότσαλο, πράσινα νερά και πολλά δέντρα για σκιά.

Σαρακήνικο: Γαλανά νερά σε μικρό κόλπο, κοντά στο Βαθύ.

Άγιος Ιωάννης: Καθ’ οδόν από Βαθύ προς Σταυρό. Μικρός κόλπος με βότσαλο.

Αφάλες: Ήσυχη παραλία στη βορειοδυτική Ιθάκη ? ακολουθείτε το δρόμο που ξεκινά από το χωριό Πλατρειθιάς.

Τι άλλο να κάνετε
1. Να επισκεφτείτε τη Μονή της Παναγίας των Καθαρών.

2. Να ανηφορίσετε στο αγροτικό χωριό Περαχώρι, απόβραδο, για να δείτε από εκεί το ηλιοβασίλεμα.

3. Γλυκαθείτε με αφράτη βάφλα με παγωτό γιαούρτι και μέλι που ετοιμάζει για σας ο χαμογελαστός Βιετναμέζος Μανού στο Παρά Θίν’ Αλός (Τηλ.: 26740-33567).

4. Χορέψτε μέχρι το πρωί «Στο κατώι του Λάλα», με rock και jazz επιλογές.

5. Πάρτε το καραβάκι για την παραλία Γιδάκι με λευκή άμμο.

Πώς θα πάτε:
Με ΚΤΕΛ Κεφαλλονιάς: καθημερινά εκτελούνται 2 δρομολόγια (8.00 και 13.00), το ταξίδι διαρκεί περίπου 7,5 ώρες και το εισιτήριο στοιχίζει 39 ευρώ one way.