Η κρίση δεν αγγίζει τα σουπερμόντελς

22.07.2009
Τι κι αν η οικονομική κρίση άγγιξε τις λαμπερές πασαρέλες κάνοντας διάσημους designers και μάνατζερ να παθαίνουν απανωτές κρίσεις πανικού; Η χρυσή εποχή των σουπερμόντελς καλά κρατεί, με πολλές απ’ τις καλλίγραμμες καλλονές να βλέπουν τις περιουσίες τους να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Από τον Γιάννη Πολέμη

Τι κι αν η οικονομική κρίση άγγιξε τις λαμπερές πασαρέλες κάνοντας διάσημους designers και μάνατζερ να παθαίνουν απανωτές κρίσεις πανικού; Η χρυσή εποχή των σουπερμόντελς καλά κρατεί, με πολλές απ’ τις καλλίγραμμες καλλονές να βλέπουν τις περιουσίες τους να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ομορφιά, έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις αλλά και σωστή προβολή στο θαυμαστό κόσμο της σοουμπίζ τούς χάρισαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ και μία θέση στην περιζήτητη λίστα Forbes. Ποια κρατάει τα σκήπτρα; Μα φυσικά η Ζιζέλ, που, προσωπικά και επαγγελματικά, όπως αποδείχτηκε, ήταν η χρονιά της!

Χρυσή νύφη
Αν και φέτος κέρδισε 10 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα εξαιτίας της διακοπής της συνεργασίας της με τη Victoria’s Secret, η Ζιζέλ Μπούντχεν παραμένει στην κορυφή τις λίστας των πιο ακριβοπληρωμένων μοντέλων, με συνολικές αμοιβές 21,8 εκατομμυρίων ευρώ. Με τη δική της σειρά υποδημάτων και πρωταγωνιστικό ρόλο στις καμπάνιες των Versace, Dior και των τζιν True Religion, η 28χρονη Βραζιλιάνα είναι και φέτος το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο στον κόσμο. Στο ενδιάμεσο πρόλαβε να πραγματοποιήσει και δύο γαμήλιες τελετές με τον αγαπημένο της ποδοσφαιριστή Τομ Μπράντι.

Σε ρόλο παρουσιάστριας
Στα 35 της και με τρία παιδιά (οσονούπω τέσσερα) η Χάιντι Κλουμ δεν παραμένει μόνο το αγαπημένο παιδί της εταιρείας εσωρούχων Victoria’s Secret, αλλά και πρόσωπο που φέρνει υψηλές τηλεθεάσεις στη μικρή οθόνη. Το αποτέλεσμα; Κέρδη 14 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι και τις αρχές του φετινού καλοκαιριού. Η παρουσίαση του «Project Runway», που αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε από τον ΑΝΤ1, του «Germany’s next top model» αλλά και διαφημίσεων από την Diet Coke και τη Volkswagen μέχρι τα McDonalds και την LG φέρνουν την 35χρονη καλλονή στη δεύτερη θέση της λίστας Forbes.

Golden girl
Και η Κέιτ Μος πάτησε τα 35, ωστόσο το γεγονός αυτό διόλου δεν την πτοεί, καθώς έγινε πλουσιότερη κατά 7,25 εκατομμύρια ευρώ. Από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα έκλεισε περιζήτητες συνεργασίες, καθώς ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην καμπάνια των Longchamp, Versace και David Yurman.

Μαμά προσεχώς
Τα λεφτά που κέρδισε φέτος της επιτρέπουν να χαλαρώνει τώρα που είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί με τον μπασκετμπολίστα Μάρκο Γιάριτς. Η Αντριάνα Λίμα μπορεί να διέκοψε τη συνεργασία της με τη Maybelline, ωστόσο τα υπόλοιπα projects την έκαναν πλουσιότερη κατά 7 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ αυτών και οι γκεστ εμφανίσεις στο «Ugly Betty» (το αμερικάνικο «Μαρία η άσχημη»), που εκτόξευσαν την τηλεθέαση της σειράς.

Αιωνιότητα ομορφιάς
Μόλις στα 24 της, η Δανή Ντούτσεν Κρόους έγινε το κεντρικό πρόσωπo στην καμπάνια των διάσημων τζιν Seven. Kαι, φυσικά, μπήκαν στην τσέπη της περί τα 5,2 εκατομμύρια ευρώ. Η Κρόους θεωρείται πλέον υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο της παγκόσμιας μόδας, και γιατί όχι, άλλωστε, όταν είναι το κεντρικό πρόσωπο της L’ oreal αλλά και του αρώματος Eternity του Calvin Klein.

Ανερχόμενο αστέρι
Η 28χρονη Αλεσάντρα Αμπρόσιο είναι απ’ τα αγαπημένα παιδιά της Victoria’s Secret. Κεντρικό πρόσωπο των ευρωπαϊκών πολυκαταστημάτων C & A και των μεξικάνικων Liverpool, φέτος έγινε πλουσιότερη κατά 5,2 εκατομύρια ευρώ. Not bad!

Απ’ τη Ρωσία  με αγάπη
Η γνωστή μας και από τον κινηματογράφο Ναταλία Βοντιάνοβα δεν ξεχνά τις ρίζες της και τα δύσκολα παιδικά της χρόνια. Έτσι, απ’ τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ που κέρδισε από τον προηγούμενο Ιούνιο, διέθεσε ένα σημαντικό ποσό για τα άπορα παιδιά της Ρωσίας. Με έντονη φιλανθρωπική δράση, η Ρωσίδα καλλονή συνεργάζεται με τον Calvin Klein και την Guerlain, ενώ σύντομα ετοιμάζει τη δική της συλλογή εσωρούχων για τα γαλλικά καταστήματα Etam.

Αγαπημένη των luxury brands
Η 25χρονη Ντάρια Γουέρμποουϊ είναι το χαϊδεμένο παιδί των πολυτελέστερων οίκων μόδας παγκοσμίως. Με κέρδη 3,9 εκατομμυρίων ευρώ, ήδη το πανέμορφο πρόσωπό της φιγουράρει στις καμπάνιες της Louis Vuitton και της Lancome και όχι μόνο... Στις φετινές συνεργασίες της Καναδής Ντάρια συμπεριλαμβάνονται ο Roberto Cavalli, τα H & M, ο οίκος Balmain και ο οίκος οπτικών Vogue.

Βλέμμα που μαγνητίζει
Περισσότερο γνωστή από τη σχέση της με τον αστέρα του Χόλιγουντ Ορλάντο Μπλουμ και λιγότερο από τις εκρηκτικές εμφανίσεις της στις πασαρέλες, η Μιράντα Κερ είναι απ’ τα νέα αγαπημένα πρόσωπα των διάσημων designers. Έχει στο ενεργητικό της συνεργασίες με τον οίκο Victoria’s Secret, τη Maybelline και την ΧΟΧΟ και κέρδη που προσεγγίζουν τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ.

Διαχρονική αξία
Έχοντας κλείσει τα 35 της, η Κάρολιν Μέρφι είναι η μοναδική Αμερικανίδα της λίστας Forbes με τα πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα παγκοσμίως. Για πολλά χρόνια κεντρικό πρόσωπο της Estee Lauder, η Αμερικανίδα καλλονή έχει ποζάρει σε άπειρα εξώφυλλα, μεταξύ των οποίων το «Elle» και το «Sports Illustrated». Κεντρικό πρόσωπο των Banana Republic και Lord & Taylor, κέρδισε φέτος 2,6 εκατομμύρια ευρώ.