Σε απόγνωση οι υπεύθυνοι της κηδείας του Τζάκσον

04.07.2009
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο θαυμαστές από όλο τον κόσμο έχουν εγγραφεί για τα 17.500 εισιτήρια της ανοιχτής κηδείας του Μάικλ Τζάκσον την επόμενη εβδομάδα, είπαν την Παρασκευή οι διοργανωτές, ενώ μια γιγάντια επιχείρηση αστυνόμευσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο θαυμαστές από όλο τον κόσμο έχουν εγγραφεί για τα 17.500 εισιτήρια της ανοιχτής κηδείας του Μάικλ Τζάκσον την επόμενη εβδομάδα, είπαν την Παρασκευή οι διοργανωτές, ενώ μια γιγάντια επιχείρηση αστυνόμευσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ζωή και η μουσική του αυτοαποκαλούμενου "βασιλιά της ποπ", που πέθανε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς την περασμένη Πέμπτη, θα τιμηθούν την Τρίτη, στο Staples Center, ένα αθλητικό κέντρο στο κέντρο του Λος Άντζελες.

Την Παρασκευή, οι υπεύθυνοι αποκάλυψαν το σχέδιο για μια φιλόδοξη κλήρωση μέσω διαδικτύου η οποία θα επιτρέψει στους θαυμαστές να παρακολουθήσουν την τελετή, που θα μεταδίδεται ζωντανά, μέσα στο γήπεδο ή στο διπλανό Nokia Theater, από γιγαντοοθόνη.

Αλλά μέσα σε λίγα λεπτά, ο σέρβερ του staplescenter.com κατέρρευσε. Οι υπεύθυνοι περιμένουν περισσότερα προβλήματα καθώς οι θαυμαστές μπαίνουν στην ιστοσελίδα πριν από την προθεσμία που έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου.

"Μπορεί να είναι καλύτερα να το παρακολουθήσουμε απ' το σπίτι", είπε ο αντιδήμαρχος του Λος Άντζελες, Ίαν Πέρι (Jan Perry). Η τελετή θα μεταδίδεται και μέσω διαδικτύου.

Μια εκτεταμένη περιοχή γύρω του κεντρικού Λος Άντζελες θα αποκλειστεί από τις 10 το πρωί. Για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας έχουν επιστρατευτεί τόσο κρατικοί όσο και ιδιωτικοί αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, έχουν κληθεί περισσότεροι από 1.400 αστυνομικοί μόνο από την Αστυνομία του Λος Άντζελες, για να υπηρετήσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη. Η Αστυνομία του Λος Άντζελες, της οποίας οι δυνάμεις δεν ξεπερνούν του 9.000 άντρες, αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, ή να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την επάνδρωση της επιχείρησης.

Επίσης, εκπρόσωπος της οικογένειας Τζάκσον, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την τελετή, αλλά είπε ότι δεν θα γίνει νεκρώσιμη ακολουθία κι ότι η σορός του Τζάκσον δεν θα βρίσκεται στο χώρο.

Οι λεπτομέρειες της ταφής δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά τα μέτρα ασφαλείας στο νεκροταφείο Forest Lawn Hollywood Hills, όπου μάλλον φυλάσσεται η σορός του Τζάκσον, έχουν διπλασιαστεί.

Οι υπεύθυνοι τηρούν σιγή ιχθύος και για το κόστος της κηδείας και για το ποιος θα το καλύψει. Όπως και άλλες αμερικανικές πόλεις, το Λος Άντζελες έχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας λόγω οικονομικής κρίσης και ανάλογες ερωτήσεις σχετικά με τη διάθεση του δημόσιου χρήματος είχαν προκύψει τον περασμένο μήνα στο εορτασμό για την πρωταθλήτρια επαγγελματική ομάδα μπάσκετ, Los Angeles Lakers που κόστισε 2 εκατομμύρια δολάρια. Τα έξοδα εκείνης της εκδήλωσης είχαν καλυφθεί από ιδιωτικές δωρεές.

Ο δήμος έχει ήδη εγκρίνει τις υπερωρίες της αστυνομίας, αλλά ο Πέρι είπε ότι οι υπεύθυνοι θα "εκτιμούσαν ιδιαίτερα" κάθε βοήθεια στην κάλυψη των συνεχώς διογκούμενων εξόδων, όπως οι μεταφορές, η καθαριότητα και η περίφραξη του χώρου.

Οι επιλαχόντες για τα εισιτήρια θα ενημερωθούν την Κυριακή και θα τους δοθούν οδηγίες για την προμήθεια των εισιτηρίων και των ειδικών περικάρπιων την Δευτέρα. Τα εισιτήρια δεν θα πωλούνται. Η τεράστια ζήτηση έχει προβληματίσει τους διοργανωτές για το ενδεχόμενο της δημιουργίας μαύρης αγοράς εισιτηρίων, γι' αυτό και ζήτησαν από τους θαυμαστές να δείξουν υπευθυνότητα.

"Όσοι προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, ντροπή τους", είπε ο Τιμ Λέιβικι (Tim Leiweke), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AEG, της ιδιοκτήτριας εταιρείας των εγκαταστάσεων και διοργανώτριας των επικείμενων συναυλιών του Τζάκσον στο Λονδίνο.

Η τελευταία συναυλία του Τζάκσον είχε γίνει στο Staples Center, ενώ τη νύχτα πριν πεθάνει είχε κάνει εκεί την τελευταία του πρόβα για την περιοδεία του.