Δάνης Κατρανίδης: "Την τηλεθέαση τη μετράς στα φανάρια"

09.07.2009
Ανήκει σε εκείνους τους καλλιτέχνες που από το ξεκίνημα της καριέρας τους υπηρετούν την υποκριτική με απίστευτη σεμνότητα και σοβαρότητα. Ο ίδιος προτιμά να μιλάει μόνο μέσα από τη δουλειά του, γι’ αυτό και είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς, που έχουν γράψει τη δική τους πολύτιμη ιστορία.

Από τη ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Ανήκει σε εκείνους τους καλλιτέχνες που από το ξεκίνημα της καριέρας τους υπηρετούν την υποκριτική με απίστευτη σεμνότητα και σοβαρότητα. Ο ίδιος προτιμά να μιλάει μόνο μέσα από τη δουλειά του, γι’ αυτό και είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς, που έχουν γράψει τη δική τους πολύτιμη ιστορία. Τα «Μυστικά της Εδέμ» ήρθαν να προστεθούν φέτος στο μακρύ καλλιτεχνικό ταξίδι που έχετε ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Πώς σας φαίνεται αυτή η καινούργια στάση στην πορεία σας;

«Μου φαίνεται γοητευτική, όμορφη και κυρίως ανεξερεύνητη. Γιατί μπορεί να πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της τηλεοπτικής σεζόν, αλλά με όλα αυτά που θα γίνουν στην ?Εδέμ? νιώθω πως βρίσκομαι ακόμα στη μέση της διαδρομής. Είμαι ευτυχής που συμμετέχω σε μια δουλειά που με κάνει να αισθάνομαι περήφανος».

Και αυτή η καινούργια τηλεοπτική εξερεύνηση ήταν εύκολη ή δύσκολη;

«Τίποτα δεν είναι εύκολο. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς κόπο. Αν αγαπάς αυτή τη δουλειά, είναι το μεράκι σου, τη σέβεσαι και θες να είσαι σωστός επαγγελματίας, τίποτα δεν γίνεται αβίαστα».

Δηλαδή;

«Το καθημερινό έχει απίστευτες απαιτήσεις. Και κυρίως το καθημερινό που φέρει την υπογραφή της Έλενας Ακρίτα και του Γιώργου Κυρίτση σε κάνει να ξεπερνάς ακόμα και τα όριά σου για να μπορέσεις να ανταποκριθείς 100% σε αυτό που σου ζητούν. Για να μπορέσεις να ανταποκριθείς σε μια τέτοια δουλειά τόσο υψηλών απαιτήσεων, πρέπει να κάνεις αθλητική ζωή και να είσαι ανά πάσα ώρα και στιγμή πολύ καλά προπονημένος (Γέλια.)».

Απ’ ό,τι καταλαβαίνω πριν από τη «Βέρα» και την «Εδέμ» δεν ήσασταν υπέρμαχος των καθημερινών...

«Δεν έχει να κάνει με το αν ήμουν ή όχι υπέρμαχος των καθημερινών. Απλώς κάποιες δουλειές που είχαν έρθει στα χέρια μου δεν με είχαν συγκινήσει ιδιαίτερα, δεν με είχαν κάνει να τις πιστέψω. Από την άλλη, αναμφισβήτητα η Έλενα και ο Γιώργος με τη "Βέρα" επαναπροσδιόρισαν αυτό που λέγαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή καθημερινό στη χώρα μας. Επαναπροσδιόρισαν τη ματιά του κοινού και μοιραία και τη ματιά τη δική μας, δηλαδή, των ηθοποιών».

Στην εποχή μας μπορεί να υπάρξει ποιότητα και στην τηλεόραση;

«Ναι, γιατί όχι. Τηρουμένων των χρονικών αναλογιών ?γιατί η πίεση του χρόνου είναι απίστευτη?, φυσικά και μπορούν να υπάρξουν δουλειές ποιότητας και στην τηλεόραση. Έχετε δει τηλεόραση σε χώρες του εξωτερικού; Η εικόνα της μοιάζει τριτοκοσμική. Η δική μας τηλεόραση είναι μια χαρά. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να την αφορίζουμε. Άλλωστε, έχει να κάνει και με τις επιλογές μας. Έχουμε για όπλο μας το τηλεκοντρόλ και υπάρχει το περιθώριο της επιλογής. Ό,τι είναι -σκουπίδι-, όπως λέγεται, ας μην το βλέπουμε, ας μην το προτιμήσουμε. Έτσι, θα βρεθεί σε χρόνο-ρεκόρ εκτός παιχνιδιού. Οπότε, ακόμα και στην όποια ασχήμια που μπορεί να υπάρχει στην τηλεόρασή μας, είμαστε όλοι ?συνένοχοι?. Με άλλα λόγια, είναι στο χέρι μας να αποκτήσουμε καλύτερη τηλεόραση».

Σε μια τόσο δύσκολη τηλεοπτική χρονιά η «Εδέμ» κατάφερε να κάνει τρομακτική επιτυχία. Το περιμένατε;

«Όχι βέβαια. Κανείς μας δεν περίμενε πως ο κόσμος θα μας έκανε φέτος ένα τόσο μεγάλο δώρο. Η "Εδέμ", τολμώ να πω, πως δεν έχει κάνει μια απλή επιτυχία, αλλά έχει καταφέρει να γίνει καθημερινή μανία! Τι άλλο θα μπορούσε κανείς να πει για μια δουλειά που σε καθημερινή βάση κάνει 48% και 49%; Η δουλειά αυτή λατρεύτηκε από όλες τις ηλικίες και από όλο τον κόσμο ανεξαιρέτως. Είναι μια δουλειά που δεν έχει να κάνει με άντρες, γυναίκες, μικρούς, μεγάλους, εργαζόμενους, νοικοκυρές. Είναι μια δουλειά που τη βλέπουν όλοι μανιωδώς. Ε, ποτέ δεν μπορείς να περιμένεις πως η δουλειά που ετοιμάζεις θα γίνει... μανία!».

Αλήθεια, τι σας λέει ο κόσμος στο δρόμο;

«Πάρα πολλά πράγματα και πολύ κολακευτικά, σε σημείο τέτοιο που ντρέπομαι να σας τα πω. (Γέλια.) Γιατί την τηλεθέαση τη μετράς στα φανάρια! Βέβαια, όλοι μου λένε -διώξε την Αμαλία (Βάνα Πεφάνη), τι την κρατάς και σε παιδεύει;.... (Γέλια.) Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος που να μην έρθει ο κόσμος να μου μιλήσει. Και ξέρετε, τα καλά λόγια φέρνουν αμηχανία».

Αυτό είναι η επιτυχία;

«Δεν ξέρω πραγματικά τι είναι επιτυχία. Ποτέ μου δεν την κυνήγησα και ίσως γι’ αυτό δεν κατάφερα να της δώσω και συγκεκριμένο ορισμό. Επιτυχία ίσως να είναι η στιγμή εκείνη που η ψυχή του ηθοποιού καταφέρνει να συναντηθεί με την ψυχή του θεατή. Συναίσθημα σπάνιο και πολύτιμο».

Τι σας έχει διδάξει αυτή η δουλειά;

«Ότι σήμερα είμαστε και αύριο δεν είμαστε. Το πιστεύω αληθινά αυτό. Τα πράγματα είναι έτσι, γιατί έτσι το θέλει ο κόσμος. Αν σταματήσει ο κόσμος να σε θέλει και να σε εμπιστεύεται, τότε τι γίνεται; Η υποκριτική δεν είναι διορισμός, δεν είναι μονιμότητα».

Και πιο πολλές είναι οι καλές ή οι κακές στιγμές;

«Σίγουρα οι καλές, γι’ αυτό και είμαστε ακόμα εδώ (Γέλια.)».

Τι σας απογοητεύει;

«Η βλακεία ?που είναι και ανίκητη?, η αγένεια και η απληστία».

Τι σας εξοργίζει;

«Η έπαρση! Η έπαρση με εξοργίζει σε σημείο που πιστεύω πως πρέπει να τιμωρείται. Απ’ όπου και απ’ όποιον κι αν προέρχεται, ακόμα κι αν προέρχεται και από θεσμικό πρόσωπο».

Εσείς έχετε βρει τη δική σας... Εδέμ;

«Τι να πω... Θέλω να πιστεύω πως ακόμα δεν την έχω βρει. Πιστεύω πως όταν νιώσω χορτάτος, πως όταν νιώσω πως κατάφερα να πραγματοποιήσω όλα τα οράματα που είχα, τότε θα έχω φτάσει στην Εδέμ μου. Για την ώρα δεν νιώθω χορτάτος, αλλά... ορεξάτος, και αυτό νομίζω πως μας κρατάει όλους ζωντανούς».

Να υποθέσω πως ο Δάνης Κατρανίδης αποφάσισε να μπει στο χορό των καθημερινών σειρών για το χατίρι της Έλενας Ακρίτα και του Γιώργου Κυρίτση...

«Μα αυτοί οι δύο άνθρωποι με τη "Βέρα" και την "Εδέμ" δεν μου άφησαν τα περιθώρια για να τους πω "όχι". Μια συζήτηση ήταν αρκετή για να τους πω το "ναι" χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί; Γιατί ξέρεις πως αν συνεργαστείς μαζί τους, βάζεις στόχο μόνο το καλύτερο, και αυτό έχει σημασία».

Είστε ευχαριστημένος με την πορεία που έχετε διαγράψει στο χώρο μέχρι σήμερα;

«Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και ευτυχισμένος. Ας μην είμαστε αχάριστοι. Γιατί προσωπικά θεωρώ ευτυχία το γεγονός ότι κατάφερα στη ζωή μου να ασχοληθώ με αυτό που αγαπάω και να ζήσω από αυτό. Και είμαι ευτυχισμένος και για κάτι άλλο: γιατί κατάφερα να μείνω σε αυτόν το χώρο κρατώντας την ψυχή μου καθαρή. Όλα αυτά τα χρόνια τις αξίες μου και τα πιστεύω μου δεν τα πρόδωσα ποτέ. Ξέρετε κάτι; Ο ηθοποιός σε όλες τις δουλειές νοικιάζει το σώμα του, νοικιάζει την εμφάνισή του. Αν είναι να νοικιάσει και την ψυχή του, τότε είναι για να... φεύγει. Τότε είναι ένα βήμα πριν από τον ψυχίατρο».