Οι εστεμμένες που έγιναν... βασίλισσες

22.06.2009
Ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς επί ελληνικού εδάφους έλαβε χώρα στο κοσμικό κέντρο «Delice» της οδού Πανεπιστημίου στις 20 Ιανουαρίου του 1929.

Ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς επί ελληνικού εδάφους έλαβε χώρα στο κοσμικό κέντρο «Delice» της οδού Πανεπιστημίου στις 20 Ιανουαρίου του 1929. Η νικήτρια των πρώτων ελληνικών καλλιστείων ήταν η Ασπασία Καρατζά από την Πάτρα η οποία κατακτά λίγες μέρες αργότερα και τον πρώτο διεθνή τίτλο ως «β Μις Ευρώπη» στο Παρίσι.

Η Αλίκη Διπλαράκου ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να πάρει τον τίτλο της «Μις Ευρώπη» την επόμενη χρονιά. Τα καλλιστεία σταματούν το 1931 και επιστρέφουν μεταπολεμικά το 1952 όταν η εφημερίδα «Εθνος» διοργανώνει τον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Σταρ Ελλάς 1952».

Η Μαρίκα Κοτοπούλη παρουσιάζει στις 5 Απριλίου στη Μεγάλη Βρετάνια την πρώτη ελληνίδα Σταρ. Ηταν η Νταίζυ Μαυράκη που τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς θα στεφθεί και «3η Μις Υφήλιος».

Το ταξίδι του διαγωνισμού ΣΤΑΡ Ελλάς ξεκινά...

Το 1953 τον τίτλο παίρνει η Ντορέτα Ξηρού και το 1954 Σταρ Ελλάς στέφεται η ηθοποιός Ρίκα Διαλυνά η οποία ταξιδεύει στην Αμερική όπου κερδίζει και την πέμπτη θέση στον διαγωνισμό Μις Υφήλιος. Στην Αμερική παντρεύεται, αποκτά ένα κοριτσάκι, γνωρίζει τον Ηλία Καζάν που θα γίνει δάσκαλός της.

Τον ελληνικό θρίαμβο του 1954 συμπληρώνει η Μις Ελλάς Εφη Μελά που κερδίζει την Τρίτη θέση στα καλλιστεία για την ανάδειξη της «Μις Κόσμος».

Το 1959 η Ζωίτσα Κουρούκλη (Λάσκαρη) κερδίζει τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς» και τον πρώτο της πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Ο κατήφορος» (1961).

Η ομορφιά της θα σημαδέψει την χρυσή εποχή του κινηματογράφου. Αλλη μία ηθοποιός, η Ρία Δελούτση (Ελευθερία Ντε Λούτζιο) στέφεται σταρ Ελλάς το 1961 και κερδίζει τον τίτλο της «Μις Φιλία». To 1964 τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται πάνω στην Κορίνα Τσοπέη, τη «Σταρ Ελλάς» που κατακτά τον τίτλο της «Μις Υφήλιος» στο Μαϊάμι.

Η «σύγχρονη Αφροδίτη», όπως τη χαρακτήριζαν οι εφημερίδες και τα περιοδικά της εποχής, αποθεώνεται και από τους Αμερικανούς.

Η Νίνα Βλάχου, η Γωγώ Ατζολετάκη, η Μαρία Τζομπανάκη, η Μαίρη Βιδάλη, η Μαίρη Μηλιαρέση, η Λίτσα Γιαγκούση, η Μπέλλα Αδαμοπούλου, η Βερόνικα Αργέντζη, η Ελεάνα Παγουρά και η Βάνα Μπάρμπα που κέρδισαν τίτλους, κυρίως αυτόν της «Μις Ελλάς», τα χρόνια που ακολούθησαν έως το 1990 όπου τα ελληνικά καλλιστεία κερδίζουν ξανά τη χαμένη τους αίγλη. Το 1990 «Star Ελλάς» στέφεται η Τζένη Μπαλατσινού.

Τον επόμενο χρόνο στέφεται «Μις Παγκόσμιος Τουρισμός» και κάνει καριέρα μόντελινγκ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παντρεύτηκε τον Πέτρο Κωστόπουλο, (το 1996), έκανε τρία παιδιά (δύο κορίτσια και έναν γιο). Την επόμενη χρονιά η Μαρίνα Πούπου κάνει το μεγάλο μπαμ αλλά τα ίχνη της χάθηκαν λίγα χρόνια αργότερα. Το 1992 εμφανίζεται η Μαρίνα Τσιντικίδου.

Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου παρουσίασε μαζί με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο στον ΑΝΤ1 το χιουμοριστικό πρόγραμμα «Candit Camera» με την υπογραφή του Νίκου Μαστοράκη.

Την περίοδο 1993-1994 το «Μega Channel» ήταν συμπαρουσιάστρια του Ανδρέα Μικρούτσικoυ στο «Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό».

Το 1993 «Σταρ Ελλάς» στέφεται η Χριστίνα Μανούση. «Η σιωπή είναι χρυσός» είχε δηλώσει η Σταρ Ελλάς που δεν είχε καταφέρει λόγω τρακ να απαντήσει σε ερώτηση των κριτών για τη φτώχεια και την ανεργία. Η τύχη της αγνοείται. Το 1994 ήταν μια... καλή χρονιά. «Σταρ Ελλάς» στέφεται η Ρέα Τουτουντζή. Η ωραία Ρέα είχε μια καθωσπρέπει πορεία στον χώρο του μόντελινγκ, ενώ δοκίμασε και τις υποκριτικές της ικανότητες στον κινηματο γράφο.

Την ίδια χρονιά «Μις Ελλάς» ήταν η Εύη Αδάμ που και εκείνη δοκίμασε τις δυνατότητές της στην τηλεόραση ως παρουσιάστρια του «ΜΕGΑ Star» αλλά και ως γκεστ σταρ στους παντρεμένους που άφησε εποχή ως η σέξι ψυχαναλύτρια του Γιώργου Παρτσαλάκη.

Το 1995 «Star Ελλάς» έγινε η Ελένη Παπαϊωάννου μέχρι πρότινος έλεγε τον καιρό στον ΑΝΤ1. Γνωστές αλλά όχι αρκετά προβεβλημένες είναι οι η Ευγενία Πασχαλίδη («Μις Ελλάς 92») που έκανε ένα πέρασμα στην τηλεόραση, αλλά χάθηκε, η Μάνια Ντέλου («Μις Ελλάς 93»), η οποία έχει αφοσιωθεί στην οικογένειά της, η Δήμητρα Αιγινίτη («Σταρ Ελλάς 98»), που ασχολείται πλέον με τη δημοσιογραφία, η Μαίρη Μποζίκη («Μις Ελλάς 95») που επίσης κάνει δελτίο καιρού στον ALPHA, αλλά και η Βαλεντίνη Δασκαλούδη («Μις Ελλάς 01»). Η Εβελίνα Παπαντωνίου («Σταρ Ελλάς 01») παραμένει ακόμα και σήμερα πιστή στο επάγγελμα του μοντέλου.

Πολλές είναι οι κοπέλες που ξεκίνησαν από διαγωνισμό ομορφιάς, αυτή τη στιγμή διαπρέπουν σε άλλους χώρους, όπως η Λίτσα Γιαγκούση που ήταν φιναλίστ στα καλλιστεία του 80, η Νίκη Κάρτσωνα («Μις Φωτογένεια 95»), η στιχουργός Βασιλική Γεροθόδωρου («Β Μις Ελλάς 88», «Μις Παγκόσμιος Τουρισμός 88»), η Μαίρη Μηλιαρέση («Β Μις Ελλάς 83»), αλλά και η Παναγιώτα Βλαντή η οποία συμμετείχε στα καλλιστεία του 89.

Τα τελευταία χρόνια οι εστεμμένες διαπρέπουν στον χώρο της τηλεόρασης: Μαριέττα Χρουσαλά («Σταρ Ελλάς 03»), Ευαγγελία Αραβανή («Σταρ Ελλάς 05»), Δούκισσα Νομικού («Σταρ Ελλάς 07»), Κατερίνα Στικούδη («Μις Ελλάς 05»), αλλά και Εύη Βατίδου («Σταρ Ελλάς 99») και φυσικά Τζούλια Αλεξανδράτου («Β Σταρ Ελλάς 06»).

Νατάσα Παπανικολάου