Έκτορας Μποτρίνι: "Η κουζίνα έχει εντάσεις"

10.06.2009
Έγινε γνωστός μέσα από την εκπομπή του Alpha «Εφιάλτης στην κουζίνα». Ο γνωστός σεφ, όμως, πριν ακόμη βάλει τάξη στα εστιατόρια άλλων, υπήρξε ο ίδιος επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ο Έκτορας Μποτρίνι μιλάει στο ΛΟΙΠΟΝ για την πρωτότυπη εκπομπή του, αλλά και για τους δικούς του... εφιάλτες!

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Έγινε γνωστός μέσα από την εκπομπή του Alpha «Εφιάλτης στην κουζίνα». Ο γνωστός σεφ, όμως, πριν ακόμη βάλει τάξη στα εστιατόρια άλλων, υπήρξε ο ίδιος επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ο Έκτορας Μποτρίνι μιλάει στο ΛΟΙΠΟΝ για την πρωτότυπη εκπομπή του, αλλά και για τους δικούς του... εφιάλτες!

Ποιος είναι ο πραγματικός εφιάλτης στην κουζίνα;

«Ένας δυσαρεστημένος πελάτης. Νομίζω ότι είναι αυτός ο εφιάλτης πραγματικά και προσπαθούμε να τον αποφύγουμε. Όταν έρθει ένας πελάτης στο εστιατόριό μου και δεν έχει φάει καλά, πραγματικά νομίζω ότι ζω έναν εφιάλτη».

Ο ρόλος σας στην εκπομπή είναι πολλές φορές εριστικός. Δεν φοβάστε μήπως γίνετε αντιπαθητικός στο τηλεοπτικό κοινό;

«Νομίζω ότι αυτός είναι ο χαρακτήρας μου, δεν κρύβω κάτι ή δεν δείχνω κάτι άλλο που δεν είμαι. Έτσι είμαι... Η κουζίνα έχει εντάσεις που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί. Γι’ αυτό η εκπομπή έχει επιτυχία. Βλέπεις τα άδυτα της κουζίνας ενός εστιατορίου».

Πώς αποφασίσατε να συμμετάσχετε σε μια τηλεοπτική εκπομπή;

«Δεν αποφάσισα, με επέλεξαν».

Ποιες είναι οι δυσκολίες της;

«Για μένα δεν υπάρχουν δυσκολίες, γιατί είμαι ο εαυτός μου. Οι δυσκολίες είναι τεχνικές πιο πολύ, καθώς κάθε φορά πηγαίνουμε σε άλλο εστιατόριο. Αλλά δεν αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες, εκτός από τους ιδιοκτήτες, που είναι λίγο εριστικοί».

Στα μαγαζιά που έχετε επισκεφθεί ποια προβλήματα εμφανίζονται πιο συχνά;

«Μεγάλα μενού, εστιατόρια χωρίς ταυτότητα, κακή ποιότητα υλικών».

Πόσο διαφορετικό είναι να οργανώνεις ένα μαγαζί on camera σε σχέση με την πραγματικότητα;

«Είναι πολύ διαφορετικό, γιατί όλα πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα. Στην πραγματικότητα έχεις πάρα πολύ χρόνο, ενώ εδώ έχεις λίγο».

Σκοπεύετε να κάνετε και άλλα πράγματα τηλεοπτικά στο μέλλον;

«Δεν ξέρω».

Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή σας μέχρι τώρα στην εκπομπή;

«Πολλές... Η καλύτερη είναι όταν οι ιδιοκτήτες είναι ευχαριστημένοι πραγματικά και καταλαβαίνουν πού έχουν κάνει λάθος. Η χειρότερη, πάλι, όταν δεν το καταλαβαίνουν».

Έχετε άγχος για το αποτέλεσμα;

«Πολύ. Είναι σαν να είναι δικά μου μαγαζιά όλα».

Γιατί επέλεξαν εσάς για παρουσιαστή;

«Μπορείτε να ρωτήσετε τους ίδιους».

Ποια είναι η αγαπημένη σας συνταγή και ποια κουζίνα σας αρέσει και γιατί;

«Σπαγγέτι με ντομάτα, γιατί είναι μια συνταγή πάρα πολύ απλή, που μέσα από την απλότητά της, όμως, δείχνει τις ρίζες ενός τόπου και τις συνήθειες. Και βέβαια, δείχνει? Μεσόγειο».

Πώς σας αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που σας δέχονται σαν εφιάλτη στα μαγαζιά τους; Έχετε επισκεφθεί κάποια από αυτά μετά τις παρεμβάσεις σας;

«Σαν εφιάλτη, πραγματικά. Στην αρχή σαν απειλή, μετά όμως καταλαβαίνουν ότι αυτή η απειλή δεν είναι και τόσο μεγάλη και αλλάζουν γνώμη. Φυσικά και έχω επισκεφθεί κάποια. Για παράδειγμα, το ?Αιολή?, το οποίο μάλιστα πάει πολύ καλά».

Τι πρέπει να προσέχει ο πελάτης ενός εστιατορίου;

«Να μη διαλέγει εδώδιμα που δεν γνωρίζει, να πηγαίνει σε εστιατόρια που έχουν ταυτότητα. Δηλαδή, δεν μπορείς να πας σε ψαροταβέρνα και να θες να φας στιφάδο, όπως δεν μπορείς να πας σε ιταλικό εστιατόριο και να θες να φας κοντοσούβλι».

Τι πρέπει να αλλάξει στην ελληνική νοοτροπία;

«Η Ελλάδα έχει πραγματικά πολύ καλά υλικά... Έχει πολλούς καλούς μαγείρους, γι’ αυτό δεν έχει ανάγκη τίποτα το ξενόφερτο. Δηλαδή, μπορεί να σταθεί άνετα με την καλή δική της κουζίνα. Είμαστε με τη δική μας ταυτότητα και προσωπικότητα και με τα δικά μας υλικά».