Νίκος Ψαρράς: Οφείλω να μπω στο πετσί του Κουφοντίνα!

15.07.2010
Βρίσκεται σε περιοδεία με την παράσταση «No Shakespeare please», ετοιμάζεται να υποδυθεί τον Δημήτρη Κουφοντίνα στον κινηματογράφο και αμέσως μετά ξεκινάει τον προεκλογικό αγώνα στο... στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Βρίσκεται σε περιοδεία με την παράσταση «No Shakespeare please», ετοιμάζεται να υποδυθεί τον Δημήτρη Κουφοντίνα στον κινηματογράφο και αμέσως μετά ξεκινάει τον προεκλογικό αγώνα στο... στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Νίκος Ψαρράς μιλάει στο ΛΟΙΠΟΝ για τους πολιτικούς και την πολιτική, για την τρομοκρατία, την οικονομική κρίση, την τηλεόραση, αλλά και για την καριέρα στην Αμερική, που, όπως λέει χαρακτηριστικά: «Το όνειρο αυτό τελείωσε, ξυπνήσαμε και επιστρέψαμε».

Πώς πάει η περιοδεία με την παράσταση «No Shakespeare please»;

«Μια χαρά, θα φανεί παράξενο αυτό που θα πω, αλλά δεν την αντιμετωπίζω σαν παράσταση, αλλά σαν ένα πάρτι. Αισθάνομαι ότι αυτές οι παραστάσεις είναι μια αφορμή για να ξαναβρεθούμε παλιοί φίλοι και συνεργάτες και να περάσουμε ωραία ... πρώτα εμείς και μετά ο κόσμος».

Σύντομα ξεκινούν και τα γυρίσματα της ταινίας για τη «17 Νοέμβρη». Ήταν πρόκληση να υποδυθείτε τον Δημήτρη Κουφοντίνα;

«Ναι, όπως όλοι οι ρόλοι. Το γεγονός ότι είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό σαφώς ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη. Η αλήθεια είναι ότι εγώ το διάστημα που συνέλαβαν τα μέλη της "17 Νοέμβρη" ζούσα στην Αμερική, οπότε δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου το θέμα και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, ούτε για τα πρόσωπα ούτε για την υπόθεση. Αυτό είναι και καλό και κακό. Κακό γιατί δεν έχω άποψη, δεν έχω εικόνα και προσπαθώ μέσα από φωτογραφίες και από το Internet να συλλέξω πληροφορίες. Από την άλλη, είναι καλό, γιατί είμαι αμερόληπτος και αποστασιοποιημένος».

Πρόσφατα είχαμε ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα. Πιστεύετε ότι πια στην Ελλάδα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν το φόβο;

«Νομίζω ότι η βία δεν είναι η λύση. Θα πρέπει με ειρηνικά μέσα να λύνουμε τα όποια προβλήματα. Αλίμονο αν πρέπει να χύνεται αίμα αθώων ανθρώπων για να τιμωρηθούν κάποιοι άλλοι. Όχι, δεν θα πρέπει να ζούμε με αυτόν το φόβο, δεν θα πρέπει να υπάρχει τρόμος στην Ελλάδα. Τελευταία υπάρχει τρόμος από παντού, από το ΔΝΤ, την ΕΕ, ακόμη και για το γεγονός ότι είμαστε Έλληνες».

Ναι, έχει γίνει κάτι σαν «ρετσινιά»...

«Αυτό είναι πολύ λυπηρό. Όταν το 2004 ήρθα για να παίξω στην Επίδαυρο, ένιωθα περήφανος ως Έλληνας. Φιλοξένησα τους φίλους μου από το Λος Άντζελες και καμάρωνα για την Ελλάδα, για την κληρονομιά μας, για τους άψογους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώσαμε. Τώρα με παίρνουν τηλέφωνο οι φίλοι μου από το εξωτερικό και ντρέπομαι που καίγονται άνθρωποι στις τράπεζες. Ντρέπομαι γι’ αυτή την κατάντια. Όλο αυτό είναι τρόμος, με τον οποίο δυστυχώς ζούμε. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι έπειτα από μια πτώση ...γιατί υπήρξε πτώση και ελπίζω να μη συνεχιστεί? πρέπει να υπάρξει άνοδος. Οφείλουμε όλοι μας με αισιοδοξία και χαμόγελο να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα, καθαρή, τίμια, χωρίς κλέψιμο και διαφθορά».

Πιστεύετε ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν χάσει το κύρος τους; Όλος ο κόσμος λέει: «Αυτοί έφαγαν, εμείς θα πληρώσουμε!»...

«Άδικα το λένε; Κι εγώ το λέω, κι εγώ κόσμος είμαι. Κι εγώ το πληρώνω με την κρίση που έχουμε στον κλάδο μας, με τον τρόμο που έχω, με τη στεναχώρια και τη θλίψη που κουβαλάω καθημερινά. Το πληρώνω που βγαίνω στους δρόμους να οδηγήσω και βλέπω ανθρώπους εκνευρισμένους να μουντζώνουν και να κορνάρουν. Όλοι μας το πληρώνουμε».

Άρα, δεν ήταν κακή εποχή για να εμπλακείτε με την πολιτική;

«Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη, όταν μου έγινε η πρόταση από τον Νικήτα Κακλαμάνη να κατέβω υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές. Η δεύτερη όμως και πιο σοφή ήταν ότι είναι πολύ κακή εποχή για τους πολιτικούς που είναι εμπλεκόμενοι. Είναι όμως καταπληκτική για νέο κόσμο, νέα μυαλά, παιδιά έντιμα. Πρέπει να αλλάξει το σκηνικό. Τόσα χρόνια λέγαμε "όλοι κλέβουν" και χαμογελούσαμε. Όταν μιλάμε για κλέψιμο και διαπλοκή, θα πρέπει να θιγόμαστε ως λαός και όχι να γελάμε και να λέμε: "Έλα, μωρέ, αυτή είναι η Ελλάδα". Όχι, να μην είναι αυτή λοιπόν, γιατί είδαμε που κατέληξε. Εμένα αυτή η Ελλάδα δεν με εκφράζει, με λυπεί και με στεναχωρεί, με κάνει να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας».

Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, αυτοί οι νέοι άνθρωποι που λέτε να πληρώσουν τη νύφη για τους προηγούμενους;

«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να πληρώσουν όλοι όσοι έκλεψαν. Πρέπει να μπει κόσμος στη φυλακή για παραδειγματισμό, για να μην ξαναγίνουν αυτά τα πράγματα. Πρέπει να κατασχεθούν περιουσίες και να επιστραφούν τα χρήματα που κλάπηκαν, γιατί κάπου εδώ γύρω πρέπει να είναι. Αν ψάξουμε, θα τα βρούμε. Τα λέμε τα ονόματα, ακούγονται καθημερινά, τι περιμένουμε;».

Να μη γίνει τίποτα ως συνήθως...

«Εάν δεν γίνει τίποτα, θα συνεχίσουν και οι επόμενοι να κάνουν χειρότερα από τους προηγούμενους. Πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξουμε, αλλιώς, ας το πάρουμε απόφαση και ας μην στεναχωριόμαστε τουλάχιστον».

Το όνειρο της Αμερικής το έχετε εγκαταλείψει;

«Το όνειρο αυτό τελείωσε, ξυπνήσαμε και επιστρέψαμε. Στην Αμερική έμεινα 6 χρόνια, δούλεψα, παιδεύτηκα, είμαι μεγάλος πια για να κάνω πράγματα εκεί. Το τρένο έφυγε και δεν έχει επιστροφή».

Για την τηλεόραση ετοιμάζετε κάτι;

«Συζητάω κάτι, το οποίο είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, οπότε δεν μπορώ να πω ακόμη κάτι».

Θα παρουσιάζατε ποτέ εκπομπή;

«Εάν εννοείτε reality, ελπίζω να μη φτάσω σε αυτή την κατάντια. Εάν πρόκειται για μια εκπομπή την οποία θα μπορώ να υποστηρίξω και θα μου πηγαίνει, ναι. Δεν θα ήταν όμως η πρώτη μου επιλογή».

Στο «Dancing With the Stars» θα συμμετείχατε;

«Μου πρότειναν πέρυσι και αρνήθηκα. Το ίδιο θα έκανα κι αν μου το ξαναπρότειναν, ειδικά έπειτα από όλο αυτό το πανηγύρι που είδα να γίνεται».

Τι σας ενόχλησε περισσότερο φέτος στην τηλεόραση;

«Δεν παρακολούθησα φέτος τηλεόραση. Περισσότερο έβλεπα ξένες ταινίες ή ειδήσεις, όλα τα υπόλοιπα είναι τα ίδια και τα ίδια. Ίδιες φάτσες να λένε τα ίδια πράγματα. Πραγματικά δεν ξέρω ποιον αφορά όλο αυτό που γίνεται».

Σκεφτήκατε κάποια στιγμή να δημιουργήσετε οικογένεια ή είναι κάτι που δεν έχετε ακόμη στο μυαλό σας;

«Το έχω στο μυαλό μου, αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του».

Ποιες είναι για σας οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό;

«Νομίζω ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες προϋποθέσεις, κάποια στιγμή απλώς συμβαίνει, έρχεται από μόνο του».

Τι είναι αυτό που θα σας έκανε να φύγετε από μια σχέση;

«Η απάτη, το ψέμα και, φυσικά, αν δεν υπάρχει πια έρωτας».

Σε τι είστε αδιαπραγμάτευτος;

«Στην ειλικρίνεια».

Λένε πως όταν ο ηθοποιός καλείται να ερμηνεύσει έναν αρνητικό χαρακτήρα, προσπαθεί να βρει τα ελαφρυντικά του. Έχετε μπει σε αυτή τη διαδικασία;

«Ένας αρνητικός χαρακτήρας στα μάτια των τρίτων προκύπτει από τις ενέργειές του. Εγώ δεν μπορώ να τον δω αρνητικά, ούτε μπορώ να κάνω την καρικατούρα ενός αρνητικού χαρακτήρα. Εγώ οφείλω να μπω μέσα στο ρόλο του Κουφοντίνα και να συμβαδίσω με τις πράξεις και τις ενέργειές του. Ούτως ή άλλως, η ταινία εστιάζει και στην ανθρώπινη πλευρά αυτού του χαρακτήρα. Τον βλέπουμε στην καθημερινότητά του, με δικαιολογημένα μέσα στο μυαλό του όλα αυτά που κάνει.

?Την επόμενη σεζόν η μικρή μας οθόνη θα κατακλυστεί από realities και talent shows?

«Παρ’ όλα αυτά, το Mega ετοιμάζει κάποια εξαιρετικά σίριαλ, όπως "Το νησί". Όλοι όσοι έχουν δει υλικό λένε ότι τέτοια δουλειά δεν έχει ξαναγυριστεί, και μπράβο! Καλά θα κάνουν οι υπεύθυνοι των καναλιών να σκεφτούν λίγο πιο σοβαρά και όχι πανικόβλητα τις εύκολες λύσεις των χαζο-reality, με τους σεφ που μαγειρεύουν αστακούς και πάπιες και απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν άδεια ψυγεία. Ή που γεμίζουν με κούφια όνειρα νέα παιδιά που θέλουν να γίνουν τραγουδιστές, όταν ξέρουν ότι υπάρχει ανεργία στο χώρο. Πρέπει να προχωρήσουν σε δικές μας παραγωγές, ώστε να μη φεύγει ούτε ένα ευρώ έξω. Να δώσουν δουλειά στους Έλληνες».