Κυνηγητό δίχως έλεος

09.07.2010
Ποιος δεν θυμάται τις γυμνές φωτογραφίες της Τζάκι Κένεντι στο Σκορπιό και το αστρονομκό ποσό που διέθεσε τότε ο Αριστοτέλης Ωνάσης για να μην κυκλοφορήσουν; Ή τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Ποιος δεν θυμάται τις γυμνές φωτογραφίες της Τζάκι Κένεντι στο Σκορπιό και το αστρονομκό ποσό που διέθεσε τότε ο Αριστοτέλης Ωνάσης για να μην κυκλοφορήσουν; Ή τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα, προκειμένου η πριγκίπισσα και ο τότε σύντροφός της, Ντόντι αλ Φαγέντ, να αποφύγουν τα φλας των παπαράτσι; Δύο χαρακτηριστικά περιστατικά με το ανελέητο κυνηγητό μεταξύ φωτογράφων και διασήμων. Και πώς να αποφύγει κανείς αυτό το κυνηγητό, αφού μία φωτογραφία μπορεί να αξίζει μια περιουσία. Όσο λοιπόν λατρεύουν τα φλας και τις κάμερες, αφού είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της φήμης, της δόξας τους συχνά και για τα κασέ τους, τόσο τα μισούν όταν τους «συλλαμβάνουν» σε στιγμές που δεν θέλουν. Η σχέση αυτή θυμίζει πολλές φορές το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι οι σταρ που φροντίζουν να παίρνουν τα μέτρα τους...

Μια ιστορία από τα παλιά
Ο Μάρλον Μπράντο ήταν από τους πρώτους που είχε ενοχλητικά πάρε δώσε με παπαράτσι. Μάλιστα, o Pον Γκαλέλα, που έγραψε τη δική του ιστορία στην Aμερική κυνηγώντας τους σταρ, κυκλοφορούσε μόνο με κράνος του μπέιζμπολ, φοβούμενος μήπως και ο αείμνηστος σταρ βλέποντάς τον αντιδράσει περίεργα και του αφήσει κάποιο «ενθύμιο» στο κεφάλι του, αφού σε προηγούμενη συνάντησή τους του είχε σπάσει το σαγόνι. Η Tζάκι Kένεντι, ένα από τα διάσημα θύματα του ίδιου φωτογράφου, έφτασε στο σημείο να τον τρομάξει στρέφοντας τη λιμουζίνα της κατά πάνω του...

Δεν μπορούν να κάνουν βήμα
Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα μόνη της τα τελευταία χρόνια. Βγαίνει από το αυτοκίνητό της και τη συνοδεύει ένα «μελίσσι» από παπαράτσι. Είτε βγαίνει για ψώνια ή για να φάει ένα παγωτό, εκατοντάδες μάτια παραμονεύουν κάθε κίνησή της. Πρόσφατα δεν δίστασε να στρέψει το αυτοκίνητό της με κατεύθυνση προς τους παπαράτσι που την είχαν περικυκλώσει απειλώντας τους ότι θα πέσει επάνω τους...

Το ίδιο περίπου έκανε και η Λίντσεϊ Λόχαν, που ενοχλημένη σφόδρα από κάποιους φωτογράφους που την κυνηγούσαν κατευθύνθηκε με το όχημά της προς το μέρος τους σκορπώντας πανικό!

Η Τζένιφερ Άνιστον, πάλι, που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα με τους αδιάκριτους φακούς, έβαλε τα δυνατά της για να ψηφιστεί νόμος στην Καλιφόρνια που να ορίζει αστική ποινή για τους παπαράτσι. Βάσει του νόμου φωτογράφοι και μέσα ενημέρωσης που εμπορεύονται φωτογραφίες τραβηγμένες με παράνομο τρόπο θα αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές.

Βαρύς ο πέλεκυς
Ο Σον Πεν, γνωστός για τον εκρηκτικό του χαρακτήρα, τιμωρήθηκε με τρία χρόνια αστυνομικής επιτήρησης και 300 ώρες κοινωνικής εργασίας για επίθεση σε παπαράτσι. Το θύμα, που έφαγε πολλές κλοτσιές από τον φορτωμένο με ψώνια ηθοποιό έξω από ένα σούπερ μάρκετ, του έκανε μήνυση και κατάφερε εκτός των άλλων να επιβληθεί στο σταρ συμβουλευτική θεραπεία διαχείρισης θυμού αλλά και απαγόρευση να πλησιάζει τον αντίδικό του σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων.

Έφτασαν στον εκβιασμό
Στο κρυφτό παπαράτσι και διασημοτήτων εμπλέκονται συχνά πυκνά και σκάνδαλα αλλά και εκβιασμοί. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές και σταρ των media δεν διστάζουν να ξεδέψουν μικρές ή μεγάλες περιουσίες για να σώσουν την τιμή και την υπόληψή τους. Πρόσφατα στην Ιταλία κύκλωμα με επικεφαλής τον Φαμπρίτσιο Κορόνα, που θεωρείται «βασιλιάς των παπαράτσι», εκβίαζε celebrities και προκειμένου να μη δημοσιεύσει φωτογραφίες από ιδιωτικές στιγμές έπαιρνε τεράστια ποσά.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα θύματα της παρέας έχει ο Λάπο Ελκάν, εγγονός του ιδρυτή της Fiat, Τζιάνι Ανιέλι. Ο Ελκάν πλήρωσε αδρά για να εξαφανίσει φωτογραφίες του με μία τρανσέξουαλ.

Ακριβά επίσης στοίχισε και στη Σίλβια Τοφανίν, σύντροφο του γιου του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η απόσυρση κάποιων τολμηρών στιγμιοτύπων της που είχε η παρέα στα χέρια της, τα οποία η Τοφανίν δεν ήθελε με τίποτα να διαρρεύσουν στη δημοσιότητα.

Πουλάει το σπίτι
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ το πήρε απόφαση. Είδε και απόειδε ο άνθρωπος με τους αδιάκριτους φωτογράφους που καραδοκούσαν σε κάθε του βήμα και το αποφάσισε: έβαλε πωλητήριο στην υπέροχη βίλα του στο Κ¨ομο της Ιταλίας και με τα χρήματα που θα εισπράξει σκέφτεται, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, να αγοράσει κάτι πιο... πριβέ στην ίδια περιοχή, για να απολαμβάνει την ηρεμία του.

Είχαν άγιο...
Η ηθοποιός Νικόλ Ρίτσι είχε άγιο. Σε μια απίθανη καταδίωξη του οχήματός της από παπαράτσι παραλίγο να χάσει τη ζωή της όταν συγκρούστηκε με εκείνους που την ακολουθούσαν. Αντίστοιχη κατάληξη είχε το κυνηγητό του Μπραντ Πιτ από ενοχλητικούς παπαράτσι. Ο σταρ του Χόλιγουντ οδηγούσε τη μηχανή του σε κάποιο κεντρικό σημείο του Λος Άντζελες, μόλις όμως αντιλήφθηκε τους φωτογράφους, άρχισε να κάνει επικίνδυνα σλάλομ ανάμεσα σε άλλα αυτοκίνητα και κάποια στιγμή... κάρφωσε την πανάκριβη μηχανή του σε μερικά από τα οχήματα που είχαν βρεθεί στο δρόμο του. «Προσπάθησα να τους ξεφύγω, αλλά τελικά μάλλον τους προσέφερα μια ωραία ιστορία», είπε χαμογελώντας ο Μπραντ Πιτ την ώρα που ο γερανός του έπαιρνε τη μηχανή.

Οπαδός της τεχνολογίας
Ο Ρώσος μεγιστάνας Ρόμαν Αμπράμοβιτς πρωτοτύπησε και στον τρόπο... αντιμετώπισης των παπαράτσι. Φρόντισε λοιπόν ώστε το σκάφος του, «Εclipse», να διαθέτει ένα μοναδικό σύστημα που μπλοκάρει κάθε φακό ψηφιακής κάμερας που το πλησιάζει. Το γιοτ, μήκους 170 μέτρων, διαθέτει υπέρυθρες λέιζερ ακτίνες για να εντοπίζει κάθε απειλή από ανεπιθύμητη κάμερα.

Έκοψε την προπόνηση στη μέση
Ο σταρ της ποπ Κρις Μπράουν αναγκάστηκε να σταματήσει έναν αγώνα προπόνησης μπάσκετ που έπαιζε με φίλους του σε ένα κλειστό γυμναστήριο με το που αντιλήφθκε ότι κάποιοι ενοχλητικοί του την είχαν στημένη. Τόσο εκείνος όσο και οι σωματοφύλακές του κυνήγησαν τους παπαράτσι και ένας από αυτούς πλήρωσε όλα τα σπασμένα... Έφαγε το ξύλο της χρονιάς του και όταν ζήτησε τα ρέστα μέσω δικαστηρίου, ήρθε η απάντηση που αποστόμωσε τους πάντες. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι φύλακες-άγγελοι του τραγουδιστή ισχυρίστηκαν ότι ο παπαράτσι έπεσε από μια σκάλα και χτύπησε...

Του πήρε και την κάμερα
Ο ροκ σταρ Κρις Μάρτιν δεν δίστασε να επιτεθεί σε φωτογράφο που καραδοκούσε έξω από το νοσοκομείο «Cedars Sinai» στη Νέα Υόρκη. «Δείξε λίγο σεβασμό», του φώναξε και, αφού τον έριξε κάτω, του πήρε και την κάμερα. Για κακή του τύχη, όμως, όλο το σκηνικό της δημόσιας αντιπαράθεσης βιντεοσκοπήθηκε και πέρασε στην Ιστορία.

Ποιος είδε τον Ιταλό και δεν τον φοβήθηκε
«Γιατί τραβάτε φωτογραφίες στα δωμάτια; Είστε αδικαιολόγητοι» και μερικά άλλα... ιταλικά έψαλε ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας Φάμπιο Καπέλο όταν έχασε την ψυχραιμία του και επιτέθηκε σε φωτογράφους και καμεραμέν έξω από το προπονητικό κέντρο της ομάδας. Εκείνοι επιχειρούσαν πριν από μερικές ημέρες να απαθανατίσουν τους διάσημους Βρετανούς παίκτες στη διάρκεια της θεραπείας τους χωρίς περιττά ρούχα και ο Ιταλός απλώς έγινε έξω φρενών.

Παραλίγο τραγωδία
Ο απόλυτος πανικός επικράτησε όταν η ηθοποιός Αν Χάθαγουεϊ, αγαπημένος στόχος των φωτορεπόρτερ, συνειδητοποίησε ότι ένα ποδήλατο την ακολουθούσε... κατά πόδας. Σε μια απότομη μανούβρα που έκανε για να ξεφύγει με το αυτοκίνητό της είδε έναν ατρόμητο ποδηλάτη-παπαράτσι να αφήνει... τη σφραγίδα του πάνω σε μία από τις πλευρές του αυτοκινήτου της. Έντρομη περίμενε να τον δει να σηκώνεται όρθιος και αφού βεβαιώθηκε ότι ζει και δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, δεν έδωσε καμία συνέχεια.