Όταν η showbiz προσεύχεται...

30.03.2009
Λίγο η... επιφοίτηση της Έφης Θώδη, λίγο η κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Σαρακοστής, είπαμε να θυμηθούμε με σκωπτική και όχι μόνο διάθεση κάποια πρόσωπα της ελληνικής showbiz, που πιστεύουν «εις έναν Θεό» και φροντίζουν να μας το υπενθυμίζουν μέσω της μικρής οθόνης, των εφημερίδων ή των περιοδικών, και ενίοτε κάνουν ακόμη και θαύματα!

Από τον Γιάννη Πολέμη

Λίγο η... επιφοίτηση της Έφης Θώδη, λίγο η κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Σαρακοστής, είπαμε να θυμηθούμε με σκωπτική και όχι μόνο διάθεση κάποια πρόσωπα της ελληνικής showbiz, που πιστεύουν «εις έναν Θεό» και φροντίζουν να μας το υπενθυμίζουν μέσω της μικρής οθόνης, των εφημερίδων ή των περιοδικών, και ενίοτε κάνουν ακόμη και θαύματα!

Μια «Λαίδη» στη μονή...
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια, αλλά το εν λόγω περιστατικό μας έχει μείνει αξέχαστο. Ο λόγος για τη «Λαίδη» του λαϊκού πενταγράμμου, κατά κόσμον Άντζελα Δημητρίου, που σε αφιέρωμα του Μάκη Πουνέντη στον Alpha την είχαμε δει να προσεύχεται με μαύρο ταγέρ και βινίλ μπότα για την υγεία του νεοεμφανισθέντος γιου της Βάγγελη. Με τα λόγια «Σε παρακαλώ, Παναγία μου» η «Λαίδη» γονάτισε μπροστά σε μια εικόνα σε γνωστό παρεκκλήσι, προσευχόμενη για την υγεία και την ευημερία των δικών της ανθρώπων. Θεμιτό, αλλά την κάμερα τι την ήθελε; Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγα χρόνια αργότερα, όταν η τραγουδίστρια, αφού έκανε τα κόλλυβα για το θάνατο του πατέρα της, πέρασε και από το καφενείο της γειτονιάς μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες για να κεράσει τον καφέ της παρηγοριάς στους φίλους του πατέρα της.

Στα χνάρια της «Αγίας Αθανασίας»
Μπορεί η Έφη Θώδη να έγινε γνωστή από τα κλαρίνα, τα πανηγύρια και τις αλλεπάλληλες προσπάθειές της να τραγουδήσει γνωστά τραγούδια σε αγγλικό στίχο, ωστόσο τα νέα της σουξέ είναι τα θαύματα. Η δημοτική τραγουδίστρια ζητάει εμμέσως πλην σαφώς να την προσκυνούν αντί να τη χειροκροτούν, καθώς, όπως επανειλημμένα υποστήριξε στα high lights της μεσημβρινής ζώνης, θεραπεύει τον καρκίνο. Με ένα απλό άγγιγμα και μέσα σε πέντε λεπτά! Καλεσμένη της Άννας Δρούζα, η τραγουδίστρια υποστήριξε πως είναι εκλεκτή απεσταλμένη του Κυρίου. Κάτι που, όπως είπε, της το επιβεβαίωσε ένα όραμα που είχε, ότι θεραπεύει τον κόσμο από ανίατες ασθένειες. Στην εκπομπή του Star δήλωσε επί λέξει: «Οι γιατροί σάς ποτίζουν φάρμακα», προτρέποντας στη συνέχεια τους πιστούς: «Όσοι πιστοί ας με ακολουθήσουν, έχω μια ικανότητα». Σίγουρα αυτήν του να προκαλεί το ενδιαφέρον του απλού κόσμου με ανοησίες. Μάλλον κάτι ήξερε ο θεολόγος Γιώργος Μουστάκης όταν της έλεγε πως τα ίδια ισχυριζόταν και η «Αγία Αθανασία» του Αιγάλεω. Να δούμε, Έφη μου, να ανασταίνεις το αρνί με το οποίο ποζάρεις στην αφίσα του νυχτερινού κέντρου που εμφανίζεσαι μαζί με την οικογένεια Φλωρινώτη!

Όταν ο νομάρχης ψέλνει
Πρωινάδικα, μεσημεριανά και δελτία ειδήσεων δίνουν μάχη αυτή την περίοδο. Καθώς το Πάσχα πλησιάζει, όλοι θέλουν το νομάρχη? Αυτή τη φορά όχι για να τραγουδήσει Καζαντζίδη ή Στράτο Διονυσίου, αλλά για να ψάλλει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Στα χνάρια του Μάκη Χριστοδουλόπουλου, ο super star πολιτικός της Θεσσαλονίκης τις άγιες ημέρες αφήνει κατά μέρους το κλαρίνο και το μπουζούκι και πιάνει τις ψαλμωδίες. Τα κανάλια... απλώς συνωστίζονται. Οι «κλείστρες» που καταφέρνουν να τον έχουν live στις εκπομπές τους δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους, ενώ οι υπόλοιποι αρκούνται σε «κονσέρβες» εμφανίσεις του από προηγούμενα χρόνια παρέα με τον Πέτρο Γαϊτάνο. Μέρες αγάπης έρχονται, ίσως τελικά και να αποσύρει την αγωγή κατά του Νίκου Κακαουνάκη.

Σώσον, Κύριε, τον ΛΑΟ σου...
Πολλοί είναι οι Έλληνες βουλευτές που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την Ελλάδα και την ορθοδοξία. Αδιαμφισβήτητα, όμως, ξεχωρίζουν τόσο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης όσο και ο βουλευτής του Άδωνης Γεωργιάδης. Ο πρώτος είχε για χρόνια πνευματικό του πατέρα το μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ενώ ο δεύτερος παράλληλα με την αγάπη του στην αρχαιοελληνική γραμματεία φροντίζει να εκκλησιάζεται τακτικά μαζί με τη σύντροφό του Ευγενία Μανωλίδου.

Καλλιτέχνες σε περισυλλογή
Πάρα πολλά λαμπερά πρόσωπα της ελληνικής showbiz παίρνουν δύναμη από την προσευχή. Η καλή φίλη της κ. Παπανδρέου, Καίτη Γαρμπή, πιστεύει πολύ στην ορθοδοξία, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στα έργα. Λέγεται, χωρίς όμως να το έχει επιβεβαιώσει η ίδια, πως πριν μείνει έγκυος στον Δημήτρη είχε επισκεφθεί τη Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Εύβοια, που είναι γνωστή για τα θαύματά της να χαρίζει παιδιά. Τα καλοκαίρια που η τραγουδίστρια βρίσκεται στο εξοχικό της στην Αρχαία Επίδαυρο επισκέπτεται πάντα ιερές μονές και ξωκλήσια της περιοχής.

Χωρίς ποτέ να έχει επιβεβαιωθεί, λέγεται πως η λήξη της συνεργασίας Ηλία Ψινάκη και Σάκη Ρουβά προήλθε από μια επίσκεψη του δεύτερου στο Άγιο Όρος. Ήταν όταν ο δημοφιλής Έλληνας ποπ τραγουδιστής είχε ταραχθεί από την απόφασή του να πραγματοποιήσει κοινή συναυλία με Τουρκοκύπριο καλλιτέχνη στην Πράσινη Γραμμή της Κύπρου. Λέγεται πως οι μοναχοί που επισκέφθηκε τον συμβούλευσαν να διακόψει την επαγγελματική του σχέση με το γνωστό μάνατζερ και να ακολουθήσει άλλους δρόμους. Δεν ξέρουμε κατά πόσο το πίστεψε και αν αληθεύει, ωστόσο μερικά χρόνια αργότερα ο Σάκης διέκοψε κάθε επαφή με τον Ηλία.

Τακτικός επισκέπτης της αθωνικής κοινότητας είναι και ο Γιάννης Πλούταρχος. Ο δημοφιλής λαϊκός τραγουδιστής έχει επισκεφθεί πολλές φορές μοναστήρια του Αγίου Όρους, καθώς και μονές της πατρίδας του, της Λιβαδειάς. Αθόρυβος και χωρίς να μιλάει για αυτά που κάνει, ο «Πλου», όπως τον αποκαλούν οι φανατικοί θαυμαστές του, έχει κάνει σημαντικές δωρεές σε εκκλησίες της περιοχής του, αλλά και σε οικογένειες που βρίσκονταν σε ανάγκη. Ο Γιάννης γνωρίζει προσωπικά και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που, ως γνωστόν, πριν ανέβει στον αρχιεπισκοπικό θρόνο ήταν για πολλά χρόνια μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.

Έντονες πνευματικές αναζητήσεις έχει και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Ο οικοδεσπότης του «Όμορφου κόσμου» διαθέτει πνευματικό, τον οποίο και επισκέπτεται συχνά προκειμένου να συζητήσουν προσωπικά αλλά και επαγγελματικά θέματα.

Χωρίς να το διατυμπανίζει, ούτε καν να το αναφέρει, ιδιαίτερα θρήσκα είναι και η παρουσιάστρια του «Καλομελέτα κι έρχεται». Η Σοφία Αλιμπέρτη πιστεύει πολύ στον Θεό κι έτσι έχει διαπαιδαγωγήσει και τα δυο της παιδιά. Επισκέπτεται συχνά το Μοναστήρι του Πανορμίτη στη Σύμη και δεν είναι τυχαίο το όνομα Μιχαήλ Άγγελος, το οποίο επέλεξε να δώσει στο μεγαλύτερο γιο της.

Υπέρ πίστεως
Λάτρης της τήρησης των ορθόδοξων χριστιανικών εθίμων και ο Γιώργος Αυτιάς. Ο παρουσιαστής της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Alpha δεν κρύβει την προσήλωσή του στα θεία και κάθε πρωί, αφού μας ενημερώνει για το εορτολόγιο της ημέρας, μας προτρέπει να ανάψουμε και ένα κερί στον εκάστοτε εορτάζοντα άγιο. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι προτροπές του δημοσιογράφου δεν είναι επιτηδευμένες, καθώς στην προσωπική του ζωή πολλές φορές έχει επισκεφθεί ιδιωτικά μονές, πραγματοποιώντας μάλιστα σημαντικές δωρεές προς τους μοναχούς χωρίς ποτέ να τις δημοσιοποιεί. Στον τόπο καταγωγής του, τη Σάμο, έχει κατ’ επανάληψη επισκεφθεί πολλές ενορίες και έχει δωρίσει χρηματικά ποσά προκειμένου να βοηθηθούν άπορες οικογένειες.

Πρώτη κυρία σε νηστεία
Η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου επανειλημμένα έχει δηλώσει την πίστη της στην ορθοδοξία. Από τα χρόνια που ήταν πρώτη κυρία της Ελλάδας δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου δεν έκρυψε την προσήλωσή της στα θεία με συχνές επισκέψεις σε μοναστήρια και εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα. Η κ. Παπανδρέου στο παρελθόν είχε πολύ στενές σχέσεις με τη μητρόπολη Τήνου, ενώ μέχρι σήμερα διατηρεί επαφές με τον πνευματικό της, στον οποίο εξομολογείται όλα όσα την απασχολούν.

Εγκατέλειψαν τα εγκόσμια
Δύο πολύ γνωστά επώνυμα πρόσωπα επέλεξαν να αφοσιωθούν στον Θεό. Η πανέμορφη ξανθιά τραγουδίστρια Μαίρη Αλεξοπούλου, η οποία μεσουρανούσε τη δεκαετία του ’60, το έκανε όταν ξαφνικά και τόσο πρόωρα η κόρη της έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα. Πήρε την απόφαση να παραιτηθεί από οποιαδήποτε χαρά της ζωής και να αφοσιωθεί στον Θεό, μπαίνοντας σε μοναστήρι.

Το ίδιο και η ελπιδοφόρα ηθοποιός με σημαντική καριέρα στο θέατρο και στη μικρή οθόνη, με κορυφαίο παράδειγμα τη δραματική σειρά του Κώστα Κουτσομύτη «Πρόβα νυφικού». Η Αλεξανδριανή Σικελιανού εγκατέλειψε την υποκριτική τέχνη και τα εγκόσμια και αφοσιώθηκε στο χριστιανισμό, αρχικά ως διοικητική υπάλληλος στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια ως μοναχή. Αιτία λέγεται πως ήταν μια μεγάλη απογοήτευση στην προσωπική της ζωή.