Στα πεταχτά

26.03.2009
«Κάποια στιγμή θέλεις να κάνεις πράγματα στο σανίδι που επιθυμεί η ψυχή σου ως ηθοποιός.

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

«Κάποια στιγμή θέλεις να κάνεις πράγματα στο σανίδι που επιθυμεί η ψυχή σου ως ηθοποιός. Έπειτα από αρκετά χρόνια σε αυτή τη δουλειά πήρα το ρίσκο». Αυτά είναι τα λόγια του Πέτρου Ξεκούκη, ο οποίος αποφάσισε να κάνει... στροφή στην καριέρα του και να «απιστήσει» στην κωμωδία που τον έκανε αγαπητό και δημοφιλή στο πλατύ κοινό. Έτσι, αποφάσισε να υποδυθεί τον Ρώμο Φιλύρα στο «Χορό των επίπλων», ένα δύσκολο μονόλογο από το αυτοβιογραφικό κείμενο του ποιητή «Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον», ίδρυμα στο οποίο έζησε αυτοεγκλεισμένος από το 1927 μέχρι το θάνατό του, το 1942. Σε θεατρική διασκευή του Αντώνη Παπαϊωάννου και σκηνοθεσία της Τόνιας Σταυροπούλου, ο ηθοποιός ξεκινάει τις παραστάσεις από τα Μέγαρα, την αγαπημένη του γενέτειρα, στις 30 Μαρτίου, ενώ από το Μάιο η παράσταση θα ανέβει σε κεντρική σκηνή της Αθήνας.

Ένα καινούργιο θεατρικό στοίχημα έβαλε ο Νικήτας Τσακίρογλου, που ύστερα από δύο χρόνια ξανανέβηκε στη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2004, για να υποδυθεί τον «Βασιλιά Ληρ». Με δεκάδες δύσκολους ρόλους στο ενεργητικό του ο Νικήτας Τσακίρογλου είπε «ναι» σε ένα σύγχρονο ανέβασμα του ομώνυμου κλασικού έργου του Σαίξπηρ με τη σκηνοθετική ματιά του Στάθη Λιβαθινού. «Τον εκτιμώ πολύ ως σκηνοθέτη και θέλησα με αυτή τη νέα πρότασή του να μπω σε αυτή την περιπέτεια, γιατί το θέατρο το θεωρώ πάντοτε μια περιπέτεια, όπου τον τελευταίο λόγο τον έχει το κοινό», μας είπε ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος δεν διστάζει να εμφανιστεί γυμνός από τη μέση και πάνω για τις ανάγκες του σύγχρονου ανεβάσματος του Ληρ.

Ο Γιώργος Νανούρης έγινε γνωστός στο πλατύ κοινό από τα «Μυστικά της Εδέμ», όπου παίζει τον ψυχοπαθή Στέλιο, ο οποίος στα προσεχή επεισόδια θα γίνει πάλι ο εφιάλτης της Νόρας, την οποία υποδύεται η Αντιγόνη Δρακουλάκη (σ.σ.: περιμένετε και θα δείτε τις... εκπλήξεις που της επιφυλάσσει). Όμως, ο Γιώργος Νανούρης έχει εξαιρετική θητεία και στον κινηματογράφο, αλλά και στο θέατρο, όχι μόνο ως πρωταγωνιστής, αλλά και ως σκηνοθέτης σε παραστάσεις. Όπως το «Εδώ», που παρουσιάστηκε με επιτυχία πέρυσι στο Φεστιβάλ Αθηνών και συνεχίζεται στο bar «Κ44» κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Πρόκειται για 8 αληθινές συγκλονιστικές ιστορίες μεταναστών που δημοσιεύτηκαν σε αθηναϊκές εφημερίδες από το δημοσιογάφο και συγγραφέα Γκαζμέντ Καπλάνι. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί Αννίτα Καπουσίζη, Σοφία Κεφαλληνού, Βαγγέλης Κοντομούς και Άννα Ψαρρά. Ο Γιώργος Νανούρης δημιούργησε μια ζωντανή παράσταση που πραγματικά... κόβει την ανάσα!

Tη χάσαμε την Κωνσταντίνα Μιχαήλ από την Αθήνα, γιατί θέλησε να ασχοληθεί με το θέατρο στην περιφέρεια και, μάλιστα, μεταξύ άλλων, σκηνοθέτησε και παραστάσεις για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Γέμισε τις μπαταρίες της και επανήλθε δριμύτερη στο σανίδι, ενώ ήδη έχει και αρκετές τηλεοπτικές προτάσεις. Προς το παρόν, πάντως, ερμηνεύει ένα δύσκολο ρόλο στο Θέατρο «Πορεία», στον «Κυνηγό», το καινούργιο έργο του Βασίλη Χριστοφιλάκη, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Υποδύεται μια γυναίκα που θα γίνει ο σωτήρας ενός πρώην παιδόφιλου που αποφυλακίζεται (Κώστας Καζανάς). Πιο ώριμη και γεμάτη η Κωνσταντίνα, μεθοδεύει τις επόμενες κινήσεις της και ετοιμάζεται και για άλλη μεγάλη έκπληξη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θέλουν την Καλομοίρα στο θέατρο. Και παλιότερα της είχε γίνει η πρόταση, αλλά εκείνη είχε αρνηθεί. Τώρα, απ’ ό,τι άκουσα σε καλλιτεχνικό πηγαδάκι, το σκέφτεται πάλι γνωστός θεατρικός παραγωγός, αλλά φαίνεται πως το Καλομοιράκι δεν έχει αποφασίσει αν θα μείνει στην Ελλάδα κι αν τελικά θα ασχοληθεί με κάτι άλλο εκτός από το τραγούδι και την τηλεόραση.