Διάσημοι & celebrities ειδικοί απεσταλμένοι

26.03.2009
Τι σχέση έχει η σόουμπιζ με την πολιτική; Τυπικά καμία! Στην πραγματικότητα, όμως, έχουν κοινό σημείο αναφοράς κάποιους πολύ γνωστούς καλλιτέχνες, που με τη δράση τους παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων αλλά και της κοινωνικής δομής.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Τι σχέση έχει η σόουμπιζ με την πολιτική; Τυπικά καμία! Στην πραγματικότητα, όμως, έχουν κοινό σημείο αναφοράς κάποιους πολύ γνωστούς καλλιτέχνες, που με τη δράση τους παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων αλλά και της κοινωνικής δομής. Η απουσία του Τζορτζ Κλούνεϊ από τα φετινά Όσκαρ άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση στο Χόλιγουντ για το ρόλο των celebrities στην πολιτική, ακόμη και στο Λευκό Oίκο. Ως γνωστόν, ο διάσημος αστέρας εδώ και λίγο καιρό κατέχει τον τίτλο του «διάσημου ειδικού απεσταλμένου» και έχει στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Τα χνάρια του ακολουθούν πολλοί ακόμη διάσημοι, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Μάικλ Ντάγκλας και η Αντζελίνα Τζολί. Στην Ελλάδα, πάλι, οι celebrities που ασκούν πολιτική χωρίς να ζητούν την ψήφο μας διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: αυτούς που δηλώνουν ανεξάρτητοι από τα πολιτικά κόμματα, ωστόσο έχουν «ειδικό βάρος» λόγω των απόψεών τους σε διάφορα θέματα και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, και σε αυτούς που απλώς αναλαμβάνουν με την αναγνωρισιμότητά τους να βοηθήσουν τιμής ένεκεν ?βλέπε Ευρωβουλή? μια συγκεκριμένη πολιτική ομάδα. Ποιοι είναι όμως οι υπερκομματικοί, αλλά έντονα πολιτικοποιημένοι;

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα ο... Νταλάρας μένει
Ο κορυφαίος Έλληνας τραγουδιστής διατηρεί άριστες σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς. Μάλιστα, στις τελευταίες εκλογές η σύζυγός του Άννα φερόταν ως φαβορί για μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια είναι πως ο ίδιος ουδέποτε θέλησε να εμπλακεί ενεργά με τα κόμματα, δεν αρνήθηκε όμως και να δουλέψει ασκώντας πολιτική με πράξεις, επαφές και συναυλίες. Ο καλλιτέχνης έχει δώσει στην καριέρα του σειρά αφιλοκερδών συναυλιών για να στηρίξει σημαντικά πολιτικά θέματα, όπως το Κυπριακό, για τη στήριξη των πυροπαθών, αλλά και πιο πρόσφατα υπέρ των πολιτικών προσφύγων.

Πρέσβεις λόγω φήμης
Είναι καλλιτέχνες που με τεράστιο ταλέντο υποστηρίζουν τη φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα. Οι δύο κορυφαίοι Έλληνες συνθέτες Βαγγέλης Παπαθανασίου και Σταύρος Ξαρχάκος έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει τις θέσεις μας στα εθνικά θέματα, κυρίως στο Κυπριακό, αλλά και πιο πρόσφατα στο θέμα των Σκοπίων.

Όσον αφορά τον κινηματογράφο, Κώστας Γαβράς και Θόδωρος Αγγελόπουλος υποστηρίζουν σθεναρά τα ελληνικά αιτήματα προς τη διεθνή κοινότητα, όχι μόνο με συνεντεύξεις τους στα διεθνή μέσα, αλλά και μέσω μηνυμάτων που περνάνε μέσα από τις ταινίες τους. Για παράδειγμα, η πιο πρόσφατη ταινία του Κώστα Γαβρά, στην οποία ασχολήθηκε με το θέμα των μεταναστών και της ξενοφοβίας. Φιλοξενούμενος στην «Έρευνα» του Παύλου Τσίμα, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης επισκέφθηκε ένα καφενείο μεταναστών πίσω από την Ομόνοια.

Η αξιοποίηση της διεθνούς φήμης ενός καλλιτέχνη δεν είναι φυσικά καινούργιο φαινόμενο. Η Μελίνα Μερκούρη και η Νάνα Μούσχουρη, πολύ πριν ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία, αντίστοιχα, αλλά και ο Μίκης Θεοδωράκης είχαν εκδηλώσει έντονο αντιδικτατορικό αγώνα. Ακόμη και ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης βρήκε ως χρυσή ευκαιρία τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για να εκραγεί ανοιχτά κατά των Ελλήνων πραξικοπηματιών.

Λάκης ο υπερκομματικός
Αν η τηλεθέαση του «Αλ Τσαντίρι» μεταφραζόταν σε ψήφους, σίγουρα ο Λάκης Λαζόπουλος θα ήταν πρώτο κόμμα στη Βουλή. Όλες σχεδόν οι πολιτικές παρατάξεις τον έχουν κατά καιρούς προσεγγίσει προκειμένου να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτιά τους, εκείνος όμως λέει σταθερά «όχι» στην πολιτική. Στην τηλεόραση και στις θεατρικές του παραστάσεις εκφράζει τις απόψεις με έντονα καταγγελτικό λόγο, ενώ έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες, με πιο πρόσφατες αυτή υπέρ των πυροπαθών στην Πελοπόννησο, αλλά και υπέρ των κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι συναυλίες της Χαρούλας
Σε χαμηλούς τόνους ήταν πάντα οι απόψεις της Χαρούλας Αλεξίου, που και αυτή έχει δώσει σειρά φιλανθρωπικών συναυλιών για πολιτικά θέματα, αλλά και για την υποστήριξη ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Στρατευμένος Sakis
Μεταξύ των έντονα πολιτικοποιημένων δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τον Σάκη Ρουβά, ο οποίος είχε πάρει μια πρωτοβουλία για το Κυπριακό, που ωστόσο εξελίχθηκε σε Βατερλό. Ο ποπ σταρ είχε εμφανιστεί με τον Τούρκο καλλιτέχνη Μπουράτ Κουτ σε συναυλία στην Πράσινη Γραμμή, ξεσηκώνοντας εκείνη την περίοδο θύελλα διαμαρτυριών, με αποτέλεσμα για ένα διάστημα οι μουσικοί σταθμοί της Κύπρου να έχουν επιβάλει εμπάργκο στα τραγούδια του.

Όταν η τέχνη φλερτάρει με την πολιτική
Στις παρέες των πολιτικών αρχηγών πάντα υπήρχαν άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων ή και προβεβλημένοι καλλιτέχνες. Η φιλία του ζεύγους Καραμανλή με τον Σταμάτη Σπανουδάκη έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ενώ η Νατάσσα Καραμανλή διατηρεί εδώ και χρόνια στενή φιλία με τον Κρητικό τραγουδοποιό Λουδοβίκο των Ανωγείων. Καλές σχέσεις με το πρωθυπουργικό ζεύγος έχει και η Μελίνα Μποτέλη, σύζυγος του πρώην υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα.

Το ζεύγος Γιώργου και Άντας Παπανδρέου συνομιλεί συχνά με τον Ντέμη Νικολαΐδη και τη Δέσποινα Βανδή, ενώ κάποια στιγμή υπήρξαν και δημοσιεύματα που ανέφεραν πως ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής παραιτήθηκε από την προεδρία της ΑΕΚ προκειμένου να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου διατηρεί φιλικές σχέσεις και με την Πέμυ Ζούνη, παραστάσεις της οποίας έχει παρακολουθήσει πολλές φορές μαζί με τη σύζυγό του στο θέατρο.

Ιδιαίτερα φιλότεχνοι είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η σύζυγός του Δάφνη και είναι πολλές οι βραδιές που έπειτα από μια καλή θεατρική παράσταση το πρώην πρωθυπουργικό ζεύγος συζητάει τις εξελίξεις με το συγγραφέα Γιώργο Βέλτσο και το συνάδελφό του Νίκο Δήμου, ενώ τακτικά συνομιλεί μαζί τους και ο συγγραφέας Νίκος Θέμελης.

Η λαϊκή αοιδός Ρίτα Σακελλαρίου ήταν πολύ καλή φίλη του Ανδρέα Παπανδρέου, μάλιστα την είχε επισκεφθεί πολλές φορές στα νυχτερινά κέντρα που τραγουδούσε, ενώ την προσκαλούσε και σε προσωπικές του γιορτές και πάρτι, δείχνοντάς της την αδυναμία του. Ιδιαίτερα στενή παρέα έκανε ο αείμνηστος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και με το γνωστό μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Εξ ου και η τοποθέτησή του στη θέση του υπουργού Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Από το φιλικό περιβάλλον του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ έχουν περάσει και αρκετοί δημοσιογράφοι, όπως ο πρώην διευθυντής των «Νέων» Γιάννης Καψής, που τελικά ασχολήθηκε με την πολιτική, αλλά και η Έλλη Στάη την περίοδο της σχέσης της με τον Διονύση Λιβανό.

Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε κολλητή παρέα με τον Δημήτρη Χορν και πολλά καλοκαίρια είχαν παραθερίσει μαζί στη Μύκονο, ενώ πολύ καλή φίλη του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας ήταν και η Αλίκη Βουγιουκλάκη, την οποία μάλιστα είχε χαρακτηρίσει κάποια στιγμή «υπερκομματική».

Τιμητικές διακρίσεις
Τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής φέρει εδώ και λίγες μέρες η Μιμή Ντενίση. Η τελετή παρασημοφόρησης της ηθοποιού από τον πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Φαρνό πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου στην πρεσβευτική κατοικία. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας: «Το παράσημο αποτελεί τιμή για τη διάσημη γαλλόφωνη και φίλη της Γαλλίας ηθοποιό, η καλλιτεχνική δράση της οποίας συμβάλλει στην ακτινοβολία του γαλλικού πολιτισμού στην Ελλάδα».

Ο τενόρος και πρεσβευτής ειρήνης Μάριος Φραγκούλης και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, ιδρύτρια και πρόεδρος των «Πόλεων Ειρήνης» (WCCCI) Μπέτι Γουίλιαμς τιμήθηκαν για την έμπρακτη ανθρωπιστική προσφορά τους, η οποία έχει ως αποδέκτες τα παιδιά του κόσμου που μέχρι πρότινος δεν είχαν στέγη, ούτε μια στοργική αγκαλιά. Η βράβευσή τους έγινε σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα «Μελά» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος τη Δευτέρα 9 Μαρτίου. Οικοδέσποινες στην τιμητική εκδήλωση ήταν η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco Καίτη Τζιτζικώστα και η πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Ελένη Μελέτη. Οι δύο κυρίες απένειμαν τις τιμητικές πλακέτες και παρέδωσαν το χρηματικό ποσό από τη δημοπρασία συλλεκτικής πλακέτας του Μάριου Φραγκούλη, που φέρει την υπογραφή των διάσημων φίλων-συνεργατών του στο άλμπουμ με τον τίτλο «Mario & Friends? What a wonderful world» για τους σκοπούς των «Πόλεων Ειρήνης».

Ατυχείς στιγμές
Δεν είναι λίγες οι φορές που και κάποια μοντέλα προσπάθησαν μάλλον ατυχώς να διαδραματίσουν διεθνή ρόλο... Πρόκειται για εστεμμένες των ελληνικών καλλιστείων που μη έχοντας την κατάλληλη παιδεία να αντιδράσουν, αποχώρησαν ή πέταξαν τις κορδέλες τους σε διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς όταν συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σκοπίων ή της Κατεχόμενης Κύπρου με τον τίτλο «Miss Macedonia» και «Miss North Cyprus». Οι διάφοροι ατζέντηδες, γνωρίζοντας την παροδική δημοσιότητα στο χώρο του μόντελινγκ, συμβουλεύουν τις κοπέλες όχι μόνο να αντιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά και να κάνουν στη συνέχεια πολιτικές δηλώσεις στα media... Όμως, τις περισσότερες φορές ούτε οι ίδιες γνωρίζουν γιατί το έκαναν κι έτσι, όταν τις ρωτάνε οι δημοσιογράφοι, γίνονται ρεζίλι. Γιατί άλλωστε να μην έκαναν το ίδιο η Έλενα Παπαρίζου, ο Σάκης Ρουβάς, ο Σαρμπέλ ή η Καλομοίρα, που συμμετείχαν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού; Πολύ απλά γιατί αρκούνται σε μια καταδικαστική δήλωση, την οποία έχουν επεξεργαστεί προσεκτικά με το επιτελείο των ανθρώπων που τους συνοδεύουν. Αντίθετα, οι κοπέλες στους διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς είτε συνοδεύονται από κάποιους τυχάρπαστους ατζέντηδες είτε ταξιδεύουν στην αλλοδαπή μόνες τους!

Δεν ξεχνούν την Κύπρο
Ιδιαίτερη ευαισθησία έχουν δείξει για την Κύπρο ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και η Άννα Βίσση. Λογικό είναι, αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για τους πλέον προβεβλημένους καλλιτέχνες του νησιού. Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, μάλιστα, είχε εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στο σχέδιο Ανάν, ενώ το ίδιο έκανε και η Άννα Βίσση, που, ως γνωστόν, συνδεόταν φιλικά με τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο.