Το τελευταίο ταξίδι της Νατάσα Ρίτσαρντσον (Natasha Richardson) ξεκίνησε χθες, Παρασκευή, καθώς το φέρετρο με τη σορό της έβγαινε από το γραφείο κηδειών, του Μανχάταν με προορισμό την Εταιρεία Αμερικανο-Ιρλανδικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, όπου η οικογένεια θα δέχονταν τους συγγενείς και φίλους της για τα συλλυπητήρια.
Ο Λίαμ Νίσον (Liam Neeson) πρωτοστατούσε στην ξαγρύπνια της γυναίκας του, που πέθανε σε δυστύχημα στο σκι, φανερά καταβεβλημένος. Ήταν ο πρώτος που έφτασε στο χώρο της τελετής, ο οποίος προστατεύονταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη, μαζί με τους γιούς του Μάικλ (Michael), 13ων και Ντάνιελ (Daniel), 12 ετών. Ακολούθησε η μητέρα της Ρίτσαρντσον, η σπουδαία ηθοποιός Βανέσα Ρέντγκρεϊβ (Vanessa Redgrave), υποβασταζόμενη από την εγγονή της Ντέιζι Μπέβαν (Daizy Bevan) και την αδελφή της Νατάσα, Τζόελι (Joely) Ρίτσαρντσον.
Ανάμεσα στους πενθούντες που επισκέφτηκαν την οικογένεια, ήταν ο σκηνοθέτης Μάικ Νίκολς (Michael Nichols), η τηλεπαρουσιάστρια Νταϊάν Σόγιερ (Diane Sawyer) και οι ηθοποιοί Ρούπερτ Έβερετ (Rupert Everett), Λορίν Μπακόλ (Lauren Bacall), Ραλφ Φίνες (Ralf Fiennes) και Ούμα Θέρμαν (Uma Thurman).
Όμως, οι εκδηλώσεις της έκπληξης και της θλίψης για τον θάνατο της Νατάσα είχαν αρχίσει από πολύ νωρίτερα.
"Η Νατάσα ήταν πολύ κοντά στην οικογένεια μας, γι' αυτό και είμαι πολύ θλιμμένος αυτές τις μέρες και νομίζω ότι θα παραμείνω έτσι για αρκετό καιρό", είπε ο ηθοποιός Μάθιου Μπρόντερικ (Matthew Broderick), σύζυγος της σταρ του "Sex and the City", Σάρα Τζέσικα Πάρκερ.
Ο ηθοποιός Τζόναθαν Κέικ (Jonathan Cake) αποκάλυψε ότι: "Δειπνήσαμε μαζί το Σάββατο. Έφυγε για σκι την επόμενη μέρα".
Την προηγούμενη μέρα της ξαγρύπνιας, ο Νίσον πάλευε να κρατήσει τα δάκρυά του φτάνοντας στο Μπρόντγουεϊ, την περιοχή των θεάτρων της Νέας Υόρκης, μόλις 24 ώρες αργότερα από την διακοπή της μηχανικής υποστήριξης που διατηρούσε στη ζωή την Νατάσα. Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ (Sarah Jessica Parker) τον αγκάλιασε καθώς εκείνος έφτανε στην 45η οδό, για να δει τα φώτα της θεατρόπολης να χαμηλώνουν προς τιμήν της γυναίκας του. Στην τελετή ήταν παρούσες και η Βανέσα με την Τζόελι.
Ο 56χρονος Νίσον, ήταν έτοιμος να δακρύσει καθώς τα φώτα ενός θεάτρου έσβησαν στις 8 μμ., την ώρα που παραδοσιακά ξεκινούν όλες οι παραστάσεις στην περιοχή. Αδύναμος και χλωμός, μόλις που άντεξε να παρακολουθήσει για λίγα λεπτά και μετά αποχώρησε.
Η κηδεία της Νατάσα θα γίνει αύριο Κυριακή, στο Μίλμπρουκ, κοντά στο εξοχικό της οικογένειας.
Εντωμεταξύ, εχθές μαθεύτηκε ότι ο θάνατος της Νατάσα μπορεί να οφείλονταν στην τετράωρη καθυστέρηση που μεσολάβησε μέχρι να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Η ίδια είχε αρνηθεί να φορέσει το προστατευτικό κράνος των 6€, πριν ξεκινήσει το μάθημα στην μοιραία πλαγιά.
Οι νέες πληροφορίες που έχουν προκύψει, αμφισβητούν την αρχική εκδοχή ότι η Νατάσα αψήφησε τον τραυματισμό της και περίμενε μια ώρα μέχρι να ζητήσει ιατρική βοήθεια εξαιτίας του πονοκεφάλου. Τα αρχεία της υπηρεσίας των ασθενοφόρων δείχνουν ότι έφτασε στο νοσοκομείο τέσσερις ώρες μετά την πτώση της, δηλαδή τρεις ώρες αργότερα απ' ότι είχε ακουστεί αρχικώς. Επίσης, η μοιραία πτώση δεν σημειώθηκε γύρω στις 3μμ., όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά κοντά στις 12 το μεσημέρι που ήταν η ώρα του προγραμματισμένου μαθήματος.
Επιπλέον, οι πρώτοι νοσοκόμοι που έφτασαν στο σημείο, επιμένουν ότι την είδαν να κάθεται σε ένα φορείο, χωρίς να περπάτει, να γελάει και να αστειεύεται, όπως είχε αναφερθεί.
Δημοσίευμα των New York Times, σχολιάζει: "Αυτές οι αντιφάσεις φαίνεται ότι εγείρουν νέα ερωτήματα για το κατά πόσο η κυρία Ρίτσαρντσον μπορούσε να έχει σωθεί, αν είχε νοσηλευτεί γρηγορότερα".
Η νεκροψία αναφέρει ότι πέθανε από επισκληρίδιο αιμάτωμα -συγκέντρωση αίματος ανάμεσα στο κρανίο και τον εγκέφαλο- μετά από πτώση στο σκι, στο χειμερινό θέρετρο του Μον Τρεμπλάν. Η κατάσταση αυτή απαιτεί επείγουσα ιατρική επέμβαση.
Ωστόσο, οι νοσοκόμοι του δεύτερου ασθενοφόρου που μετάφερε την Νατάσα στο κέντρο υγείας του Μον Τρεμπλάν, ασχολήθηκαν μαζί της για περίπου μισή ώρα μέχρι να τη βάλουν στο ασθενοφόρο. Ενώ αφού διαπίστωσαν ότι στο κέντρο υγείας δεν υπήρχε ειδικευμένος γιατρός, κατευθύνθηκαν για το Μόντρεαλ, που απέχει δυόμιση ώρες δρόμο.
Ο κορυφαίος τραυματιολόγος γιατρός του Μόντρεαλ, Ταρέκ Ραζέκ (Tarek Razek), σχολιάζει σχετικά: "Παρότι μεσολαβούν πάρα πολλές παράμετροι και δεν μπορώ να κρίνω τους χειρισμούς που έγιναν στην περίπτωση της κυρίας Ρίτσαρντσον, μπορώ να πω ότι η υποδομή μας είναι εντελώς ανεπαρκής για να υποστηρίξει τα περιστατικά που προκύπτουν στα χιονοδρομικά θέρετρα της περιοχής του Κεμπέκ. Η οδική μεταφορά των τραυματιών κοστίζει πολύτιμο χρόνο. Κανονικά, θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ελικόπτερο, το οποίο όμως δεν είναι διαθέσιμο, όπως σε άλλες περιοχές του Καναδά και των ΗΠΑ".