Δύσκολοι καιροί για δισεκατομμυριούχους

20.03.2009
H οικονομική κρίση δεν επηρεάζει μόνο εμάς, αλλά και όσους δεν ξέρουν τι έχουν. Σύμφωνα με τη φετινή λίστα του περιοδικού «Forbes», 332 πάμπλουτοι είδαν το όνομά τους να βγαίνει εκτός λόγω της ύφεσης. Όσο για τα διεθνούς φήμης ονόματα της

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

H οικονομική κρίση δεν επηρεάζει μόνο εμάς, αλλά και όσους δεν ξέρουν τι έχουν. Σύμφωνα με τη φετινή λίστα του περιοδικού «Forbes», 332 πάμπλουτοι είδαν το όνομά τους να βγαίνει εκτός λόγω της ύφεσης. Όσο για τα διεθνούς φήμης ονόματα της σόουμπιζ που κατάφεραν για μία ακόμη χρονιά να ξεχωρίσουν, ήταν εφτά. Τα πρόσωπα που μπήκαν φέτος στο famous κατάλογο έφτασαν τα 793, αλλά και αυτοί έχουν χάσει συνολικά το 23% των χρημάτων τους. Στην πρώτη θέση επανήλθε ο Μπιλ Γκέιτς, ενώ μοναδικοί Έλληνες για φέτος η οικογένεια Λάτση, με επικεφαλής των 62άχρονο Σπύρο Λάτση και συνολική περιουσία 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: 1.000.000.000 δολάρια
Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ παραμένει η πλουσιότερη παγκοσμίως. Τα εφτά βιβλία με τις περιπέτειες του μαθητευόμενου μάγου έχουν πουλήσει περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια αντίτυπα. Και να μην ξεχνάμε τα πνευματικά δικαιώματα από τις ομώνυμες ταινίες. Το έκτο φιλμ θα προβληθεί το καλοκαίρι και μέχρι τότε η κ. Ρόουλινγκ θα καταθέτει «ζεστά» χρήματα στην τράπεζα. φυσικά, έχει μερίδιο και από τα παιχνίδια-αντικείμενα Χάρι Πότερ, τα κέρδη των οποίων ξεπερνούν τα 15 δισ. δολάρια! Η ιστορία της παρόμοια με παραμυθιού: Ανύπαντρη μητέρα, ζούσε σε ένα κρύο διαμέρισμα του Εδιμβούργου, όταν το 1997 ξεκίνησε να γράφει το πρώτο βιβλίο της σειράς. Η συνέχεια γνωστή και αν και η ίδια επιμένει ότι δεν θα υπάρξει όγδοος Χάρι Πότερ, οι φίλοι της απαντούν: «Ποτέ μη λες ποτέ».

Τζορτζ Λούκας: 3.000.000.000 δολάρια
Ο διάσημος κινηματογραφικός παραγωγός προς το παρόν δεν έχει λόγο να ανησυχεί? Η τέταρτη συνέχεια του Ιντιάνα Τζόουνς, «Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull» χτύπησε 782 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office μέσα στο 2008. Η άλλη μεγάλη του επιτυχία, οι πέντε ταινίες του «Ο πόλεμος των άστρων», είχε συνολικά κέρδη 4,3 δισ. δολάρια! Ο «γκουρού του Χόλιγουντ» δεν λυπάται να ξοδεύει και το απέδειξε πρόσφατα με τα εκατομμύρια δολάρια με τα οποία χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Μπάρακ Ομπάμα.

Στίβεν Σπίλμπεργκ: 3.000.000.000 δολάρια
Μερίδιο από το σίκουελ του Ιντιάνα Τζόουνς εισέπραξε και ο βραβευμένος σκηνοθέτης με την ιδιότητα του συμπαραγωγού. Τον περασμένο Ιούνιο έκλεισε «χρυσή» συμφωνία με την εταιρεία του Dreamworks για κινηματογραφικές παραγωγές στην Ινδία έναντι 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το Φεβρουάριο έκλεισε και δεύτερη συμφωνία με την Disney! O ίδιος προς το παρόν ασχολείται μόνο με τις ετοιμασίες της κινηματογραφικής βιογραφίας του Αβραάμ Λίνκολν, που αναμένεται να είναι υπερπαραγωγή.

Όπρα Γουίνφρεϊ: 2.700.000.000 δολάρια
Την ώρα που οι Ελληνίδες επίδοξες διάδοχοί της ταράζονται έστω και με την πτώση μίας μονάδας στην κλίμακα της AGB, η ίδια δεν έχει πρόβλημα να σταματήσει αύριο το πρωί την τηλεόραση. Η «βασίλισσα των media» παραμένει στο θρόνο της, αν και είναι γεγονός πως η τηλεθέασή της έχει πέσει και οι αντίπαλοί της την κατηγορούν ότι πλέον ασχολείται μόνο με την οικογένεια Ομπάμα και κάνει χλιαρές συνεντεύξεις των φίλων της celebrities. H ιστορία της είναι λίγο πολύ γνωστή. Κακοποιημένη στην παιδική της ηλικία, ξεκίνησε την καριέρα της από τοπικό δίκτυο του Νάσβιλ, για να μετακομίσει λίγο αργότερα στο Σικάγο κάνοντας το «Opra Winfrey’s show». Σήμερα η εκπομπή προβάλλεται σε 144 χώρες, ενώ την παρακολουθούν εβδομαδιαίως μόνο στις ΗΠΑ 44 εκατομμύρια πολίτες!

Τζόρτζιο Αρμάνι: 2.800.000.000 δολάρια
Ο Ιταλός σχεδιαστής παραμένει ο αγαπημένος των celebrities. Δεν είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον δέκα σταρ του Χόλιγουντ φόρεσαν δημιουργίες του στη φετινή απονομή των Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου του νικητή Σον Πεν και της υποψήφιας για βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου Αν Χάθαγουεϊ. Αρώματα, παιδικά ρούχα, έπιπλα και ρολόγια αποφέρουν στο σχεδιαστή τα τεράστια κέρδη του. Τελευταίο του επίτευγμα το 43.000 τ.μ. κατάστημα στη 5th Avenue του Μανχάταν. Χρήματα βγάζει και από το όνομά του σε ξενοδοχεία, με το τελευταίο, «Armani Ηοtel Dubai», να κάνει εγκαίνια το επόμενο φθινόπωρο. Όλα αυτά για έναν εμπνευσμένο σχεδιαστή που ξεκίνησε το 1957 ως πωλητής.

Ρίτσαρντ Μπράνσον: 2.500.000.000 δολάρια
Πώς διαφήμισε ο εκκεντρικός μεγιστάνας τα νέα αεροσκάφη της εταιρείας του; Με ένα γύρο του κόσμου από αέρος σε 8 ημέρες και μοναδικό επιβάτη τον ίδιο. Ο ιδιοκτήτης της Virgin σχεδιάζει να μετατρέψει τα δύο ιδιόκτητα νησιά του στην Καραϊβική σε σημείο αναφοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ξεκινώντας από τη Virgin Records, σήμερα θεωρείται υπολογίσιμος «παίκτης» σε αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, ασφάλειες υγείας, τηλεπικοινωνίες και, φυσικά, στον αγαπημένο του κλάδο, του entertainment.

Ραλφ Λόρεν: 2.800.000.000 δολάρια
Η τάση των ρεσεσιονίστας μείωσε την περιουσία του κορυφαίου Αμερικανού σχεδιαστή κατά 1,7 δισ. δολάρια τους τελευταίους μήνες, με την πτώση στις πωλήσεις του οίκου του να αγγίζουν το 57%. Η καριέρα του ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 σχεδιάζοντας γραβάτες. Ανδρικές και γυναικείες σειρές ρούχων, αποσκευές, έπιπλα, αρώματα και πιο πρόσφατα ρολόγια τού εξασφαλίζουν μια θέση στη λίστα των ισχυρών, έστω και με απώλειες. Μάλλον, όμως, θα καταφέρει να διατηρήσει τη συλλογή χειροποίητων αυτοκινήτων του, που περιλαμβάνει Bugatti, Bentley, Alfa Romeo, Ferrari και Porsche!