Emo: Κινδύνεψαν για μια μόδα

16.02.2009
Κίνημα, στυλ, ιδεολογία, μια νεανική τρέλα; Με μία λέξη emo! Συζητήθηκαν περισσότερο και από τα παιδιά των λουλουδιών και ως διάδοχοι του Ρόμπερτ Σμιθ των Cure προκάλεσαν με τις απόψεις τους αλλά και με τις εκκεντρικές εμφανίσεις τους. Κι εκεί που είχε ανάψει ο «πόλεμος» των γενεών, ξαφνικά οι emo έγιναν άφαντοι...

Από τον ΜΑΝΟ ΜΠΑΝΑΣΑΚΗ

Κίνημα, στυλ, ιδεολογία, μια νεανική τρέλα; Με μία λέξη emo! Συζητήθηκαν περισσότερο και από τα παιδιά των λουλουδιών και ως διάδοχοι του Ρόμπερτ Σμιθ των Cure προκάλεσαν με τις απόψεις τους αλλά και με τις εκκεντρικές εμφανίσεις τους. Κι εκεί που είχε ανάψει ο «πόλεμος» των γενεών, ξαφνικά οι emo έγιναν άφαντοι... Αμφισβητήθηκαν, κυνηγήθηκαν, βρήκαν όμως και αναπάντεχους υποστηρικτές, που ζητούσαν να αφήσουμε τα παιδιά να εκφραστούν όπως νιώθουν. Οι emo ένα χρόνο πριν, περήφανοι, υποστήριζαν ότι η στάση τους είναι ιδεολογία. Μια ιδεολογία ωστόσο που όλα δείχνουν ότι «αργοπεθαίνει» μαζί με τις απόψεις περί θανάτου και μαυρίλας στη ζωή, αφού οι emo εξαφανίστηκαν από προσώπου γης και άφησαν στο «μαύρο» παρελθόν τους την πάλαι ποτέ ιδεολογία τους και την κατάθλιψή τους. Μα πού πήγαν οι emo; Μήπως στον... Παράδεισο του lifestyle;

Τάση ήταν και πέρασε
Η Εύα είναι και εκείνη ένα από τα παιδιά που στην εφηβεία τους πίστεψαν ότι έχουν βρει διέξοδο, ότι αντιδρούσαν μέσα από την «κατάθλιψη». Σήμερα, έχοντας επιστρέψει στην «κανονική», όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια, ζωή της, υποστηρίζει: «Ήταν μια μόδα, που πέρασε. Δεν ήμασταν emo εμείς πραγματικά. Είχαμε παρασυρθεί από το ρεύμα που είχε βρει μεγάλο έδαφος στο εξωτερικό και απλώς ακολουθούσαμε». Κάνοντας μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν της και χαζεύοντας τις φωτογραφίες που μόλις ένα χρόνο πριν έβγαζε, συνεχίζει: «Ήμασταν fake, ποζέρια! Δεν ήμασταν πραγματικοί. Μας άρεσε η μουσική, το ντύσιμο και γι αυτό το κάναμε. Θέλαμε να ξεχωρίσουμε. Σήμερα καταλαβαίνω πως πολλοί φίλοι μου κινδύνεψαν για μια μόδα».

Όταν ζητάμε από τη 19χρονη σήμερα Εύα να μας εξηγήσει τον κίνδυνο, η απάντησή της σοκάρει: «Η καλύτερή μου φίλη, που και αυτή πίστευε ότι είναι emo, ένα απόγευμα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έκοψε τις φλέβες της. Εγώ δεν έδωσα σημασία, πίστευα ότι ήθελε απλώς να με κάνει να πάω στο σπίτι της. Ήταν μόνη εκεί. Όμως, δεν αστειευόταν. Το είχε κάνει πραγματικά. Λίγες ώρες αργότερα με πήρε ο φίλος της και μου είπε ότι ήταν στο νοσοκομείο. Η κατάστασή της ήταν σε οριακά επίπεδα Ευτυχώς, γλίτωσε».

Αναλογιζόμενη σήμερα τον πραγματικό κίνδυνο, η φωνής της σπάει στην εξιστόρηση αυτών των γεγονότων: «Δεν είχε λόγο που το έκανε, απλώς έκοψε τις φλέβες της. Όταν τη ρώτησα λίγες μέρες μετά, αφού είχε ξεπεράσει τον κίνδυνο, μου είπε ότι το έκανε έτσι απλά».

Η Εύα δεν άντεξε την κριτική. Ήταν οδυνηρό από ένα σημείο και μετά για εκείνη να πρέπει να αντικρούει καθημερινά τα βλέμματα του κόσμου. Να πρέπει να δέχεται προσβολές και πολλές φορές να τρέχει κυνηγημένη για μια μόδα! Να μην μπορεί να εργαστεί γιατί η εμφάνισή της δεν το επέτρεπε. Εκείνη, όπως και οι περισσότεροι φίλοι της, έβγαλε τα μαύρα, ξέβαψε τα μάτια της και άφησε τη γοητευτική αθωότητα των 19 της χρόνων να πλημμυρίσει από το φρέσκο της χαμόγελο.

Ποιοι είναι

Μαλλί: Έντονο μαύρο.

Κούρεμα: Μια φράντζα στο πλάι που κρύβει το ένα ή και τα δύο μάτια και πολλές φορές το υπόλοιπο κεφάλι χτενισμένο σε στυλ out of bed.

Μακιγιάζ: Το μαύρο μολύβι έχει την τιμητική του! Στα μάτια, πολλές φορές ακόμη και στα χείλη.

Ντύσιμο: Κολλητά τζην ή μαύρα ντένιμ παντελόνια. Μπλουζάκια με σλόγκαν ή φωτογραφίες ροκ συγκροτημάτων, περίεργα αξεσουάρ και ιδιαίτερα εκκεντρικά, κοσμήματα με συγκεκριμένα death σύμβολα, σκέιτ παπούτσια ή τα all time classic All Star.

Κουλτούρα: Οι «καταραμένοι» ποιητές (π.χ., Μπαλζάκ, Πόε κ.λπ.), οι περιθωριακοί και οι εκκεντρικοί (π.χ., Joy Division) ανήκουν στα αγαπημένα τους αναγνώσματα και ακούσματα. Με βλέμμα κενό υποδηλώνουν την απαισιοδοξία τους για το μέλλον, ενώ κρύβουν τη νεορομαντική τάση τους πίσω από παράτολμες πράξεις και απεγνωσμένες κινήσεις(π.χ., χαράσσουν σχέδια στο δέρμα τους, κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας). Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι βρίσκουν λύση στο υπαρξιακό τους αδιέξοδο.