ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΙΝΑ ΜΑΤΖΑΡΙΔΟΥ
Η οικονομική κρίση που πλήττει τις παγκόσμιες αγορές γίνεται αισθητή και στο χώρο των ΜΜΕ. Η τάση που φαίνεται να επιβάλλει νέα ήθη και έθιμα στη διεθνή και ελληνική TV έγινε αντιληπτή από πέρυσι, όταν ακραία τηλεοπτικά φαινόμενα τάραξαν το τοπίο. Ο Ντένης Αντύπας στο βιβλίο του «Η σεζόν», που κυκλοφορεί για 13η χρονιά, διαβλέπει πως η νέα χρονιά βρίσκει την ελληνική τηλεόραση να κοιτάζει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.Στο μοναδικό τηλεοπτικό αλμανάκ που καταγράφει πρόσωπα και πράγματα και αποτελεί χρηστικό εργαλείο για τους επαγγελματίες των ΜΜΕ ο καταξιωμένος δημοσιογράφος επισημαίνει ότι τα όσα είδαμε να συμβαίνουν μπροστά και πίσω από τις κάμερες, στις οθόνες των τηλεοράσεών μας, στα πλατό και στους διαδρόμους των καναλιών ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Στη βάση, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αντύπας, «υποκρύπτεται το οικονομικό πρόβλημα των καναλιών, η εντεινόμενη απαξίωση του τηλεοπτικού προϊόντος από τους τηλεθεατές, αλλά και η υφέρπουσα αλαζονεία και εσωστρέφεια των τηλεοπτικών σταθμών. Ακόμη και οι υπόγειες διασυνδέσεις της τηλεοπτικής εξουσίας με άλλες εξουσίες και κέντρα».
Με το δικό του τρόπο ο άνθρωπος που ανήκει στην ομάδα των πρώτων ρεπόρτερ της ελληνικής TV (Κουίκ, Αθανασίου, Πιπιλή, Κέκης) φέρνει στον αφρό αυτά που πρέπει να θυμόμαστε από μια τηλεοπτική σεζόν.
Ας δούμε μερικά από αυτά:
Για πρώτη φορά ένα πολιτικό σκάνδαλο, η απόπειρα αυτοκτονίας του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου, άλωσε πάνω από 2.000 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος στο διάστημα Δεκέμβριος 2007-Φεβρουάριος 2008, για να ξεφουσκώσει, πριν από το τέλος της σεζόν, περίεργα όσο φούσκωσε.
Για πρώτη φορά δημοσιογράφοι και μάλιστα τηλεστάρ, όπως ο Θέμος Αναστασιάδης και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, βρέθηκαν στη δίνη του σκανδάλου και επιβεβαίωσαν την πολυσυζητημένη εμπλοκή της πολιτικής με την τηλεοπτική εξουσία.
Για πρώτη φορά εκδηλώθηκαν βίαια επεισόδια κατά τηλεοπτικών καναλιών, όταν τηλεθεατές οπαδοί κόμματος (ΚΚΕ) κατέλαβαν live το στούντιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ και διέκοψαν το πρόγραμμα διαμαρτυρόμενοι για άνιση προβολή του κόμματός τους.
Για πρώτη φορά bloggers όρισαν ημέρα μποϊκοτάζ κατά της τηλεόρασης, τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2007, με σύνθημα «Κλείστε όλη την ΤV». (Η AGB μέτρησε τη θεαματικότητα, αλλά τη βρήκε κατά 40 αυξημένη.)
Για πρώτη φορά ένα ανατρεπτικό one man show κυριάρχησε στη σεζόν. Ο Λάκης Λαζόπουλος σατιρίζοντας ανελέητα κόμματα, πολιτικούς, κοινωνία και τηλεόραση έσπασε τα ρεκόρ τηλεθέασης, με 3.111.000 θεατές στην εκπομπή της 12ης Φεβρουαρίου 2008.
Για πρώτη φορά ολόκληρο prime time τηλεοπτικού καναλιού (ΑΝΤ1) «ξηλώθηκε» το Φεβρουάριο 2008, αφήνοντας στη μέση μεγάλες εγχώριες παραγωγές. Αντικαταστάθηκε από ξένα αξιόλογα, αλλά λιγότερο δαπανηρά σίριαλ. Ο κανιβαλισμός του προγράμματος έγινε για λόγους οικονομικούς.
Για πρώτη φορά μεταδόθηκαν από τα ελληνικά κανάλια τόσο πολλές διαφημίσεις ξένης παραγωγής, άλλες με μεταγλώτισση, άλλες με υπότιτλους και άλλες στα αγγλικά. Ηχηρό καμπανάκι για την παραγωγή της (πολύ καλής) εγχώριας διαφήμισης.
Μετά από μια άγονη, όπως τη χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, σεζόν η νέα χρονιά φαίνεται να κοιτάζει στο μέλλον και όχι πια στο παρελθόν. Η ψηφιακή TV είναι μια πρόκληση για αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου.
Στην παρουσίαση του βιβλίου του ο γνωστός δημοσιογράφος ευχήθηκε η νέα γενιά ανθρώπων στην τηλεόραση να ανεβάσουν τον πήχη. Μάλιστα, τόνισε τη σημασία της ισορροπίας ανάμεσα στην ποιότητα και στην εμπορικότητα.
Όσο για τη σεζόν που μόλις άρχισε, υπογράμμισε τρία σημεία:
Ότι μετά την παρουσία των Γερμανών στον Alpha είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλες παρουσίες ξένων επενδυτών.
Ότι στα προγράμματα, τα οποία θα είναι φθηνότερα, θα υπερισχύσει η ψυχαγωγία.
Ότι μπορούμε να περιμένουμε πολλά τηλεοπτικά παιχνίδια.
Το φετινό 13ο ραντεβού με τη «Σεζόν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μύρτος», ήταν στο καφέ του βιβλιοπωλείου «Πατάκη». Στο πάνελ μαζί με το συγγραφέα η κριτικός Πόπη Διαμαντάκου, η οποία προλόγισε το βιβλίο, και ο σκηνοθέτης Νίκος Παπαθανασίου, στον οποίο είναι αφιερωμένη η φετινή έκδοση.