Το ερώτημα αυτό απασχολεί συχνά τους γονείς που έχουν παιδιά στην εφηβεία, που δεν ξέρουν τι να κάνουν και πώς να αντιδράσουν. Μήπως είναι πολύ μικρός ή μικρή ακόμα; Μήπως έχει έρθει ο καιρός για μια ολοκληρωμένη σχέση; Τι πρέπει να τους πούμε; Πώς να τα καθοδηγήσουμε και πώς να τα προστατεύσουμε; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και όχι μόνο δίνει ο δρ. Θάνος Ασκητής και οι συνεργάτες του στο βιβλίο «Σεξουαλική Υγεία». Σ αυτό ο αναγνώστης μπορεί να βρει απαντήσεις σε οποιοδήποτε ερώτημά του σχετικά με το σεξ, πώς μπορεί να βελτιώσει ή να διατηρήσει τη σεξουαλική του υγεία, αλλά και πώς να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα από οργανικό μέχρι ψυχολογικό. Το σημαντικό είναι ότι αναφέρεται και στα δύο φύλα και στη σχέση τους. από την ΕΛΣΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ
Η πρώτη φορά του άντρα: Ο έφηβος ξεκινάει συνήθως στην ηλικία των 16-17 χρόνων τη σεξουαλική του ζωή, για να διεκδικήσει τη σεξουαλική του ολοκλήρωση, αλλά και να βρει τη σεξουαλική του ταυτότητα.
Πώς νιώθει: Ο φόβος και το άγχος της πρώτης φοράς βάζουν σε δοκιμασία το νεαρό άντρα, που βλέπει τις σεξουαλικές του ορμές να ζητούν ικανοποίηση. Η πρώτη φορά είναι για αυτόν μια σημαντική εμπειρία και ενδεχομένως να έχει και μεγάλες προσδοκίες από τον εαυτό του, αφού περιμένει να τεστάρει τη στύση και την εκσπερμάτισή του, αλλά και να δοκιμάσει την ηδονή με μια παρτενέρ και όχι μόνος του, όπως έκανε μέχρι τώρα.
Ένας στους δύο άντρες την πρώτη φορά δεν λειτουργεί. Η αμηχανία, το άγχος, οι συνθήκες, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και ο τρόπος που φτάνει γυμνός μπροστά στη γυναίκα είναι παράγοντες που μπορεί να τον επηρεάσουν και να τον οδηγήσουν σε πιθανή αποτυχία. Η στάση της γυναίκας, τώρα, δηλαδή αν έχει εμπειρία ή όχι και πόσο προκλητική είναι απέναντί του, αλλά και κατά πόσο ο ίδιος πιστεύει πως θα τα καταφέρει ή αισθάνεται ότι περνάει από δοκιμασία είναι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν το άγχος του.
Η ενδεχόμενη αποτυχία, βέβαια, δεν παίζει καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια της σεξουαλικής του ζωής. Η πρώτη φορά πολύ συχνά δεν είναι αυτή που φαντάζεται και μπορεί να μη λειτουργήσει όπως θα ήθελε.
Ο ρόλος των γονιών: Οι γονείς και ειδικά ο πατέρας καλό είναι να ακούσει με προσοχή όλες τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες του γιου του και να τον καθησυχάσει, δίνοντάς του το αισιόδοξο μήνυμα ότι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, αλλά και που μπορεί να ξεπεραστεί. Πρέπει οπωσδήποτε να του τονίσει ότι η δεύτερη φορά θα είναι καλύτερη και πως είναι σημαντικό για τον ίδιο να αφεθεί στη διαδικασία. Αν ο νεαρός άντρας έχει κι άλλες αποτυχίες και εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο άγχους, καλό είναι να ζητήσει βοήθεια.
Αυτό που θα πρέπει να ξέρουν γονείς και νεαροί άντρες είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος τις σεξουαλικές του επαφές. Αυτό εξαρτάται από το πότε θα νιώσει ο ίδιος έτοιμος και από την επιθυμία του.
Η πρώτη φορά της γυναίκας: Η σεξουαλική αφύπνιση της γυναίκας ξεκινάει από την ηλικία των 12-14 χρόνων με τον ερχομό της εμμήνου ρύσεως, όπου το σεξουαλικό ένστικτο είναι πιο έντονο. Μετά τη βιολογική και σεξουαλική ωρίμανση, που ολοκληρώνεται με το πέρας της εφηβείας, σηματοδοτείται η σωματική αφύπνιση και η επιθυμία της γυναίκας να κάνει έρωτα.
Πώς νιώθει: Την πρώτη φορά λειτουργεί κυρίως συναισθηματικά και όχι σαρκικά, όπως συμβαίνει με τους άντρες. Κινείται με βάση το συναίσθημα της τρυφερότητας και της παράδοσης στον άντρα που έχει επιλέξει. Η ανάγκη αυτή την ωθεί, ώστε η πρώτη φορά να λειτουργεί ως προσφορά σεξουαλικής ηδονής περισσότερο προς το σύντροφο. Η ίδια δεν συμμετέχει ουσιαστικά, λόγω της αμηχανίας, της απειρίας και του φόβου. Η έφηβη νιώθει άγχος και φόβο για το τι θα συμβεί, τα οποία μεγεθύνονται μέσα στο πέπλο της άγνοιας. Πολλές φορές αυτό την οδηγεί σε έντονη αγωνία και πανικό, που ενδεχομένως ενισχύονται από το οικογενειακό περιβάλλον.Το γεγονός αυτό τη φέρνει αντιμέτωπη με ενοχές, ντροπή και φόβο και μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική της ωρίμανση. Η έφηβη είναι απαραίτητο να γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμη συναισθηματικά για να προχωρήσει στην πρώτη φορά, που θα είναι μια συνειδητή πράξη και όχι μια απλή εμπειρία την οποία θα μοιραστεί με τις φίλες της για να μη θεωρηθεί εκτός μόδας ή στην οποία θα λειτουργήσει κάτω από την πίεση του συντρόφου της. Η καλύτερη περίοδος για την έναρξη της σεξουαλικής ζωής μιας γυναίκας είναι μετά το πέρας της εφηβείας, οπότε είναι έτοιμη τόσο βιολογικά όσο και συναισθηματικά να απολαύσει και να χαρεί την πρώτη της φορά.
Ο ρόλος των γονιών: Αξιοσημείωτη είναι η άγνοια που έχει τις περισσότερες φορές η μητέρα για την πρώτη φορά της κόρης. Η στάση της μητέρας είναι πολύ σημαντική και παίζει ουσιαστικό ρόλο, αφού όταν εκείνη είναι φιλική και στηρίζει το ερωτικό ξεκίνημα της κόρης, την απαλλάσσει από φοβίες και δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης.
Η νεαρή γυναίκα οφείλει να γνωρίζει το σώμα της, τη γυναικεία της υπόσταση, τα γεννητικά της όργανα και να έχει ανοιχτή επικοινωνία με τη μητέρα της για τυχόν απορίες όσον αφορά το θέμα της αντισύλληψης. Γι αυτό οι γονείς και ειδικά η μητέρα θα πρέπει να είναι δίπλα στην κόρη τους.