Μαίρη Συνατσάκη: Ο τρόπος που την άλλαξε η μητρότητα, η αυτολογοκρισία, η ομερτά των γυναικών και οι «μη ρυθμισμένοι ψυχικά» ενήλικες

29.03.2025
Μαίρη Συνατσάκη: Ο τρόπος που την άλλαξε η μητρότητα, η αυτολογοκρισία, η ομερτά των γυναικών και οι «μη ρυθμισμένοι ψυχικά» ενήλικες
Η παρουσιάστρια μίλησε για τις απόψεις της, το κόστος τους, τη μητρότητα

Τη χρειαζόταν μια Μαίρη Συνατσάκη η Σίσσυ Χρηστίδου όπως είπε για να προλογίσει την καλεσμένη της το Σάββατο στο Χαμογέλα και πάλι.

Η γνωστή παρουσιάστρια και επιχειρηματίας μίλησε για τη ζωή και την καριέρα της.

«Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι μια πολύ καλή επιλογή. Προτρέπω και προτείνω. Είναι μια σφαίρα στην οποία μπαίνεις με πολύ καλή διάθεση, τη δημιουργικότητά σου, θες να φτιάξεις κάτι και μετά αντιμετωπίζεις και την πραγματικότητα που είναι λίγο δύσκολα τα επιχειρηματικά στη χώρα, αλλά παλεύουμε, είμαστε ελληνική εταιρία, μας στηρίζει και ο κόσμος», είπε αρχικά για την επιχείρηση που έχει με την αδελφή της.

Όπως είναι φυσικό μίλησε και για την Ολίβια, την κόρη που απέκτησε με τον Ίαν Στρατή:

«Ακόμα και αν δεν είσαι καθόλου συνειδητοποιημένος για τη γονεϊκότητα, η αλλαγή της προτεραιότητας που θα συμβεί στη ζωή σου σε αλλάζει πάρα πολύ. Σε απασχολούν διαφορετικά τα πράγματα. Αλλάζει τελείως αυτό που σε νοιάζει. Αν με ρωτήσεις τι με νοιάζει, με νοιάζει να μην έχει η Ολίβια ωτίτιδα. Εκεί ολοκληρώνεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ευτυχίας μου! Όλα τα υπόλοιπα έχουν μπει σε τόσο δεύτερη μοίρα» ανέφερε.

Ποιοι είναι οι φόβοι της ως μαμά;

«Φοβάμαι πάρα πολύ τις οθόνες, καταναλώνω πάρα πολύ υλικό είτε διαβάζω είτε βλέπω για το πώς επηρεάζουν οι οθόνες τα παιδιά, από ποια ηλικία, πόση χρήση, από πότε τα social media. Σκέφτομαι από τώρα γιατί επιτρέπονται τα κινητά στα σχολεία, γιατί επιτρέπονται social σε τόσο μικρά παιδιά, πώς θα την επηρεάσει αυτό στην ανάπτυξή της. Θα καταφέρει να είναι αυθεντικός ο εαυτός της; Σκέφτομαι πολλά. Προσπαθούμε να την ενισχύουμε όσο μπορούμε στην αυθεντικότητά της και στην ελευθερία της, ό,τι και να σημαίνει αυτό. Η βία της κοινωνίας με απασχολεί πολύ γι’ αυτό πολύ συχνά μιλάω για αυτά τα πράγματα», ανέφερε.

Για το «κόστος» της γνώμης της είπε:

«Με ενδιαφέρει η ευθύνη που έχω όταν μιλάω για κάτι, πολύ συχνά ξανακοιτάω πίσω υλικό και αναρωτιέμαι αν αυτό που είπα είχε διάθεση για ενωτικότητα ή ήταν κάτι που θολώνει περισσότερο. Αυτό στον δημόσιο λόγο το προσπαθώ πολύ συνειδητά και είναι φανερό στα βίντεο. Ήμουν πολύ πιο αυθόρμητη, πολύ πιο συναισθηματική, μου ήταν πολύ πιο εύκολο να δείξω με το δάχτυλο έναν συγκεκριμένο άνθρωπο.

Το κόστος δεν το σκέφτομαι με την έννοια στα νούμερα. Γιατί στα νούμερα υπάρχει. Ανάλογα το τι θα πω θα ανέβουν ή θα κατέβουν οι followers. Είμαι ένας άνθρωπος που έχω σαφείς θέσεις και τοποθετήσεις οπότε αν δεν συμφωνούμε γιατί να με ακολουθήσεις και γιατί να σε αφορά αυτό που θα σου πω;

Δεν θα σκεφτώ τι θα χάσω, προσπαθώ όμως στον δημόσιο λόγο και το διαχωρίζω γιατί για εμένα έχει σημασία, έχει ευθύνη ο δημόσιος λόγος, προσπαθώ να μην πολώσω πάρα πολύ, να βρεθεί κάτι που να είναι λίγο πιο ενωτικό. Όσο μπορώ!», λέει η ίδια.

Μιλώντας για την τηλεοπτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τις νοικυρές, είπε:

«Ξέρεις τι δεν καταλαβαίνω τώρα που λέμε για μητρότητα και νοικοκυρές; Από τη μία αναγνωρίζω ότι την στιγμή που μπαίνει ένα παιδί στη ζωή σου θέλεις να είσαι αποκλειστικά εκεί και η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου οπότε κάνεις επιλογές με βάση το άγχος και την αγωνία σου και αν έρθει ο άλλος και σου πει ότι δεν μου ταιριάζει η επιλογή σου είναι σαν να σε χτυπάει στον πυρήνα σου, γίνεσαι αρκούδα για το παιδί σου. Από την άλλη είναι αρκετά κοινή αυτή η εμπειρία και θα έπρεπε να υπάρχει ομερτά ανάμεσα στις γυναίκες. Στο τέλος της ημέρας τα ίδια σκατά έχουμε φάει όλες, δεν γίνεται να μην καταλαβαινόμαστε οι γυναίκες!

Πολύ συχνά συζητάω για τη θέση της γυναίκας, τον ρόλο της, τα στερεότυπα. Κάθε φορά που αναφέρεται δημόσια η λέξη πατριαρχία όλοι σφίγγονται. Εγώ που βλέπω έναν μικρό άνθρωπο εν τη γενέση του, προσπαθώ να καταλάβω τι με ενοχλεί στα αλήθεια, η πατριαρχία σαν λέξη ή το ότι βλέπω ενήλικες ανθρώπους απολύτως μη ρυθμισμένους ψυχικά. Αυτό που έγινε στη Βουλή με το "κάνε κάνα παιδί" και στην Πινακοθήκη δεν είναι μόνο πατριαρχία. Ο κύριος αυτός που ανησυχούσε για το παράδειγμα που δίνουν οι πίνακες στα νέα παιδιά, το παράδειγμα που έδωσε εκείνος βανδαλίζοντας; Όλο το κλείνω στην ψυχική υγεία. Όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς το συναίσθημά σου και σε πνίγει συνδέεται με τη βία. Δεν μπορείς αντέξεις ενήλικας άνθρωπος στη Βουλή να πάρεις μία ανάσα και να μην το πει;».

Στο λευκό χαρτί της κόρης της θα ήθελε να γράψει τη λέξη «ελευθερία».

Κλείνοντας τη συνέντευξή της μίλησε και για τις «Κακές ιδέες», τη σειρά σε σενάριο των Διονύση Ατζαράκη – Θωμά Ζάμπρα και σε σκηνοθεσία Διονύση Ατζαράκη, η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα μετά το Πάσχα.

«Ήδη το πρώτο τρέιλερ έχει βγει και τα σχόλια είναι από όλους πολύ θετικά. (…) Νομίζω ότι θα σας αρέσει πολύ».

Τελευταία τροποποίηση στις 29.03.2025 - 14:16