Ένα ξέσπασμα με αφορμή το μωρό γοριλάκι που εντοπίστηκε σε κούτα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης χθες, έκανε η Κατρίνα Τσάνταλη που δραστηριοποιείται ενεργά στη διάσωση των ζώων έχοντας φτιάξει και το A little shelter στο οποίο φιλοξενούνται ταλαιπωρημένα ζώα τα οποία γίνεται σοβαρή προσπάθεια να βρουν ένα κανονικό σπίτι. Και στο κείμενό της αναφέρει και μια διάσταση που δεν μας είχε περάσει από το μυαλό.
Τον ρόλο που έχουν παίξει τα Social Media στην αύξηση του λαθρεμπορίου άγριων ζώων τα τελευταία χρόνια.
«Κυριακή 22.12.24 στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Ένα μωρό γοριλάκι - είδος προστατευμένο καθώς είναι στην λίστα των ΠΙΟ απειλούμενων ειδών - βρέθηκε σε ένα κουτί να ταξιδεύει. Αυτό σημαίνει τα εξής :
Είτε πουλήθηκε από έναν ζωολογικό κήπο σε άλλον (όχι δεν είναι νόμιμο). Είτε πιάστηκε από λαθροκυνηγούς για να πάει σε κάποιο ζωολογικό πάρκο ή σε κάποιο τουριστικό μέρος με άγρια ζώα. Είτε αγοράστηκε από κάποιον αχαρακτήριστο που νιώθει πολύ πλούσιος και ωραίος με το να έχει στον κήπο του, στον προσωπικό του ζωολογικό κήπο τέτοια σπάνια άγρια ζώα.
Όλα αυτά παίζουν και ο κοινός παρανομαστής είναι ένας, αφού το μωρό αυτό δεν φύτρωσε : το πήραν από την μάνα του η οποία αν ζει κλειδωμένη σε ζωολογικό κήπο θα την μπουκώνουν με ηρεμιστικά & βαριά αντικαταθλιπτικά. Αν ζούσε στη φύση, δεν ζει πια. Δεν μπορείς να πάρεις μωρό γοριλάκι από την μάνα του αν δεν είναι ναρκωμένη ή νεκρή.
Με αυτά τα πλάσματα έχουμε 98.3% κοινό DNA. Αυτό δεν λέει τίποτα στο μεγαλύτερο ποσοστό της ανθρωπότητας, γιατί εάν ενδιέφερε κανέναν, δεν θα είχε αφανιστεί το 73% της άγριας ζωής παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια.
Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Η τρομακτική αύξηση του λαθρεμπορίου άγριων ζώων τα τελευταία χρόνια οφείλεται στα SOCIAL MEDIA. Για να βγάζουμε ωραίες φωτογραφίες στις διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς. Θλιβερό & κάπως απελπιστικό.
Εάν ταξιδέψετε φέτος τις γιορτές, περάστε καταπληκτικά μακριά από άγρια ζώα. Δεν χρειάζεται να φωτογραφηθείτε πλένοντας ελέφαντες και αγκαλιασμένοι με λιοντάρια, ούτε με βραδύποδες & γοριλάκια. Για να επιτρέψει ένας ελέφαντας να ανέβει άνθρωπος στην πλάτη του & να κάνει βόλτα, έχει περάσει βασανιστήρια που δεν βάζει ο νους ενός λογικού ανθρώπου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κολυμπήσετε σε πισίνες -όσο μεγάλες και να είναι- με δελφίνια.
Επισκεφτείτε & ενισχύστε καταφύγια, ναι! (θα είναι σαν τον Αρκτούρο που δεν μπορείς να βγάλεις βίντεο ενώ πλένεις αρκούδα ή να φωτογραφηθείς αγκαλιά με λύκο). Θα τα δεις από κοντά, με σεβασμό και την απαραίτητη απόσταση. Όπως κάνουν στα safari σε εθνικά πάρκα.
Έχουμε πολύ κοινό dna με τα περισσότερα πλάσματα. Υστερούμε πια σοβαρά στην ενσυναίσθηση συγκριτικά με εκείνα.
Ας γίνουμε λίγο καλύτεροι. Φτάσαμε 2025» έγραψε η Κατρίνα και από τα μάτια μας πέρασαν δεκάδες τέτοιες φωτογραφίες επωνύμων από τις διακοπές τους εκτός Ελλάδος σε διάφορους εξωτικούς προορισμούς. Και δικούς μας και δικούς της γνωστούς.