Κάτια Δανδουλάκη: Το metoo, η σκληρή πλευρά του εαυτού της και η επιθυμία της να φύγει στη σκηνή

02.10.2024
Κάτια Δανδουλάκη: Το metoo, η σκληρή πλευρά του εαυτού της και η επιθυμία της να φύγει στη σκηνή
Σε μια εξομολόγηση καρδιάς η Κάτια Δανδουλάκη είπε πολλά

Ποδαρικό στην εκπομπή της Αθηναΐδας Νέγκα «Καλύτερα Αργά» στο Action 24 έκανε χθες το βράδυ η Κάτια Δανδουλάκη.

Η ηθοποιός που σπάνια βγαίνει σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, όταν το κάνει, πάντα αυτά που λέει αποκαλύπτουν πολλά κα για την ίδια αλλά και για τον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης.
Άνθρωπος ακέραιος η Κάτια Δανδουλάκη είναι μια απόλαυση να ακούς:

«Νομίζω ότι αυτό που με έχει σώσει είναι ότι έχω μια παιδική, νεανική, φοιτητική περιέργεια. Αυτό με κάνει να βλέπω τα πράγματα με καθαρή ψυχή» είπε στην αρχή της κουβέντας για την ενέργεια που έχει.

-Δεν είπατε ποτέ ωχ κουράστηκα;

«Είμαι πτώμα. Ναι είναι μια κούραση. Αλλά επειδή δεν αντέχω όταν μου το λέει κάποιος και μου το λέει και δεύτερη φορά και τρίτη φορά, σήμερα είχα γύρισμα και πω πω είμαι πτώμα, τρελαίνομαι. Λέω αφού είχες γύρισμα ξέρουμε ότι είσαι πτώμα, δεν θα γυρίσεις μια χαρά. Οπότε τι κάνω; Όποτε όταν με ρωτάνε πώς αισθάνομαι λέω, χάλια γελώντας. Πραγματικά δεν αντέχω τη μαυρίλα.

Αισθάνομαι πραγματικά κουρασμένη, με έχει κουράσει το επάγγελμα από την άποψη ότι καταπόνησα τον εαυτό μου. Δούλεψα σκυλίσια. Θα μου πεις γιατί, να σου πω γιατί. Είμαι συγκεντρωτικός άνθρωπος και ήθελα τα όνειρά μου να τα ελέγχω έκανα από πολύ μικρή επιχείρηση. Αυτό με έβαλε σε μεγάλο μπελά οικονομικό.

Εγώ δεν ξεκίνησα με μια περιουσία. Περιουσία μου έδωσε η τηλεόραση κάνοντάς την από πολύ νέα. Από τη στιγμή που βγήκα στο επάγγελμα έκανα στην αρχή συγχρόνως τηλεόραση, κινηματογράφο και θέατρο και μετά τηλεόραση και θέατρο συνέχεια 50 χρόνια. Νομίζω ότι είμαι η μοναδική που 50 χρόνια το κάνει και αυτό εννοώ όταν λέω καταπόνησα τον εαυτό μου. Γιατί το έκανα; Γιατί το θέατρο είναι λατρευτό για εμένα αλλά «δαγκώνει» πολύ άσχημα»

«Τη λατρεύω την τηλεόραση. Όπως και το θέατρο. Απλά το θέατρο με «δάγκωσε» ενώ η τηλεόραση μου χάρισε. Άρα τη λατρεύω διπλά την τηλεόραση άσχετα με την αδυναμία που έχω στο θέατρο για άλλους λόγους, είναι μέσα στην ψυχή μου αλλά με έχει πονέσει πάρα πολύ και αυτό με έχει κουράσει.

Ενώ στην τηλεόραση απολάμβανα πάντα, όχι μόνο τα χρήματα που όλοι οι ηθοποιοί λένε κάνω την τηλεόραση για να έχω χρήματα, αυτό το σιχαίνομαι γιατί αυτή είναι μια σχέση οικονομική και υπολογισμού, εγώ είχα συνεργαστεί με την τηλεόραση. Η τηλεόραση μου έδωσε φοβερά μεγάλη ευελιξία στην τεχνική, του να μην επαναλαμβάνω γιατί έκανα και καθημερινές σειράς πάρα πολλές, να μην επαναλαμβάνω ας πούμε το ίδιο μεθύσι 100 φορές με τον ίδιο τρόπο, να ξέρω πως να το διαχειρίζομαι.

Αυτό το έκανα σαν στοίχημα με τον εαυτό μου για να γίνω εγώ καλύτερη. Επομένως η τηλεόραση μου έδωσε δώρα. Με έφερε κοντά στον κόσμο που ποτέ δεν θα μπορούσα να μα αισθάνεται άνθρωπο δικό του ο άνθρωπος πχ της Πτολεμαϊδας και να μου λέει, Κάτια, με χαρά. Αυτό με τρελαίνει. Μου δίνει μεγάλη χαρά»

-Την περίοδο του Metoo κρατήσατε μια στάση, μιλήσατε εκεί που έπρεπε να μιλήσετε… Ήταν δύσκολο αυτό;

«Το δικαστήριο ήταν πολύ δύσκολο, δεν μου άρεσε καθόλου. Δεν μου άρεσε καθόλου ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο συνήγορος του κατηγορούμενου τον συγκεκριμένο μάρτυρα. Χρησιμοποιούνε λέξεις, η επιστήμη τους το κάνει, τις βγάζουν από το περιεχόμενο μιας πρότασης και λένε, είπατε ότι … Εμένα όταν μου το κάνεις αυτό μπορώ να σε σκοτώσω.

Κι επειδή με ρωτούσε κάτι και μάλιστα κάτι πάρα πολύ απλό, για να καταλάβεις, με ρωτούσε, δηλαδή εσείς τι είδατε; Λέω, τίποτα απολύτως δεν είδα, είδα ότι υπήρχε μια πολύ έντονη κατάσταση φλερτ, όλοι μας ήμασταν σε αμηχανία, είδα ένα παιδί που έκλαιγε, ήταν πάρα πολύ ανήσυχος ο συγκεκριμένος άνθρωπος, πάρα πολύ εκνευρισμένος δεν μπορούσαμε να του μιλήσουμε ούτε για δουλειά, ούτε για τίποτα, είχε το μυαλό του μόνο…. Τι θα πει λέει αυτό; Δεν μπορεί να κάνει φλερτ; Λέω, υπάρχει φλερτ που να κλαίει ο άλλος; Και να αισθάνεται καταπίεση; Τι είναι το φλερτ; με ρωτάει. Λέω τι να σας πω, πρέπει να ανοίξω εγκυκλοπαίδεια για να καταλάβω τη διαφορά του φλερτ από το είμαι στριμωγμένη και δεν περνάω καλά, δεν ξέρω, λέω σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Τι θα πει δεν ξέρετε; Δεν ξέρω, πέστε μου εσείς τι είναι… εκεί συνέχεια. Αυτό με ενοχλεί γιατί υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου. Θέλει κάπου να δημιουργήσει μια κάποια ατμόσφαιρα και αυτό με κάνει έξαλλη κι εκεί γίνομαι επιθετική. Ο δικός μου χαρακτήρας είναι πάρα πολύ δύσκολος από την άποψη οτι μπορώ να γίνω πάρα πολύ σκληρή χωρίς να κάνω καθόλου καυγά.

Όπως δεν έκανα καυγά με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Αγκαλιά βγήκαμε μέχρι έξω. Γιατί είπα, δεν τα έχεις με κανέναν, με τον εαυτό σου τα έχεις, κανένας δεν σου φταίει, τίποτα δεν έχουμε μαζί σου αλλά ξεπέρασες το όριο το δικό μου. Είμαι σε ένα θέατρο και θέλω όλοι να περνάμε καλά. Πώς θα γίνει αυτό; Δεν είπα κάτι κακό»

-Έχουμε ξεμπερδέψει με το Metoo στην Ελλάδα;

«Δεν νομίζω. Για λίγα χρόνια. Θα ξανάρθει. Μόλις το ξεχάσουμε λίγο θα ξανάρθει. Γιατί αυτό κάνει η ιστορία. Γιατί ο άνθρωπος δεν θα πάψει ποτέ να καταπιέζει άνθρωπο»

-Τι σας ηρεμεί;

«Μια παρέα το βράδυ με ένα ποτηράκι κρασί και να λέμε ανοησίες»

«Τώρα πια πάω στο θέατρο για να δω αγαπημένους μου φίλους και καμιά φορά να χαρώ μια δουλειά. Έχω απομακρυνθεί από αυτή τη λαχτάρα που είχα. Με συγκινεί να δω μια καλή δουλειά αλλά δεν είναι πια η προτεραιότητά μου. Τώρα προτιμώ να κάνω ένα ταξίδι, μια κρουαζιέρα. Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να τον κακομαθαίνω λιγάκι τον εαυτό μου. Ιδανικά θα ήθελα να έχει 3 μήνες θέατρο, 3 μήνες τηλεόραση και στο ενδιάμεσο κενό 3 μήνες»

«Όταν θα πάψω να υπάρχω θέλω να είμαι πάνω στη σκηνή ή σε ένα στούντιο ή στο θέατρό μου» συμπλήρωσε η αγαπημένη ηθοποιός.

Ενώ μίλησε και για την προσωπική της ζωή και φυσικά τον άντρα της ζωής της, τον Μάριο Πλωρίτη

«Με χαλάει η ζήλεια. Αν θέλει ο άλλος να φύγει, οι πόρτες είναι ανοιχτές. Θέλω να έρχεται, επειδή το θέλει πάρα πολύ. Εγώ θέλω να είμαι ελεύθερη, δεν μπορώ να ζήσω διαφορετικά. Γι’ αυτό και ερωτεύτηκα έναν άνθρωπο και έμεινα μαζί του, που με είχε εντελώς ελεύθερη» εξομολογήθηκε η Κάτια Δανδουλάκη και συνέχισε:

«Δεν έχω σκεφτεί τα τελευταία χρόνια το ενδεχόμενο μίας νέας σχέσης, γιατί θα ήταν άδικο για τον άλλο. Θα γύρευα πράγματα που δεν θα μπορούσε να μου δώσει, γιατί τα βρήκα όλα. Οπότε δεν θα ήθελα να ταλαιπωρήσω κανέναν. Βρίσκω τη ζεστασιά και την αγκαλιά σε 4-5 φίλους και φίλες» και ολοκλήρωσε μιλώντας για τον άντρα της και τη σχέση τους:

«Αν ο Μάριος ήταν νεότερος, μπορεί και να μην ήμασταν μαζί τόσα χρόνια, γιατί θα ήταν διαφορετικά τα θέλω του ενός και του άλλου. Ο Μάριος είχε ζήσει τη ζωή του, εγώ τον είχα ερωτευτεί ως μαθήτρια, μαζί του ζούσα ένα όνειρο και ήθελε να γίνομαι καλύτερη για μένα. Αισθανόμουν ελεύθερη και ότι τα είχα όλα»

Τελευταία τροποποίηση στις 02.10.2024 - 10:20