Bella Hadid: Mήνυση κατά της Adidas μετά την αμφιλεγόμενη διαφήμιση για το παπούτσι των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόναχου

23.07.2024
Bella Hadid: Mήνυση κατά της Adidas μετά την αμφιλεγόμενη διαφήμιση για το παπούτσι των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόναχου
ΠΗΓΗ:@bellahadid
Η Μπέλα Χαντίντ έχει ήδη κινητοποιηθεί νομικά.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Adidas απέσυρε τις εικόνες της Μπέλα Χαντίντ από μια διαφημιστική καμπάνια για την επανέκδοση των ιστορικών αθλητικών παπουτσιών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου του 1972. Αυτό το καλοκαίρι, η γερμανική εταιρεία αναβιώνει το μοντέλο SL72, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στους Αγώνες του Μονάχου. Η είδηση κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο και έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Η Adidas αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια καμπάνια για να τιμήσει τα 52 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, επανακυκλοφορώντας το μοντέλο SL72, το οποίο η εταιρεία περιγράφει ως ένα διαχρονικό κλασικό κομμάτι. Κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας επιλέχθηκε η Μπέλα Χαντίντ.

Πρόσφατα, η προβολή της καμπάνιας της Adidas προκάλεσε αντιδράσεις από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή λόγω της επιλογής της Μπέλα Χαντίντ ως κεντρικό πρόσωπο. Αυτό συνέβη επειδή η καμπάνια συνέπεσε με την 52η επέτειο των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, κατά τη διάρκεια των οποίων 11 Ισραηλινοί προπονητές και αθλητές δολοφονήθηκαν από την παλαιστινιακή οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης». Η ομάδα εισέβαλε στο Ολυμπιακό Χωριό και κατέβαλε ομήρους τους Ισραηλινούς, πριν τους σκοτώσει.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επίσης χρησιμοποίησε τα social media για να επικρίνει την απόφαση της Adidas. Εκπρόσωπος του Κινήματος για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού δήλωσε στην Daily Mail: «Για την Adidas το να επιλέξει την Μπέλα Χαντίντ, κάποια που συνεχώς τα βάζει με τους Εβραίους και επιτίθεται στο εβραϊκό κράτος, είναι αρκετά κακό. Αλλά το να τη βάζει να λανσάρει ένα παπούτσι που θυμίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου χύθηκε τόσο πολύ εβραϊκό αίμα είναι απλά αρρωστημένο».

Η αντίδραση της Adidas

Η Adidas, μετά τις αντιδράσεις, δήλωσε μέσω εκπροσώπου της: «Έχουμε επίγνωση ότι έχουν γίνει συνδέσεις με τραγικά ιστορικά γεγονότα -αν και αυτές είναι εντελώς ακούσιες- και ζητούμε συγγνώμη για οποιαδήποτε αναστάτωση ή αγωνία προκλήθηκε. Ως εκ τούτου, αναθεωρούμε το υπόλοιπο της εκστρατείας. Πιστεύουμε στον αθλητισμό ως ενωτική δύναμη σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να υπερασπιζόμαστε την ποικιλομορφία και την ισότητα σε ό,τι κάνουμε».

Η Μπέλα Χαντίντ αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον της Adidas

Η Μπέλα Χαντίντ, η οποία έχει παλαιστινιακές ρίζες, αναμένεται να κινηθεί νομικά εναντίον της Adidas, με πηγές να αναφέρουν ότι έχει ήδη προσλάβει νομικό σύμβουλο. Η αγωγή της θα βασιστεί στην έλλειψη δημόσιας λογοδοσίας της εταιρείας. Και η Adidas και η Μπέλα Χαντίντ έχουν αφαιρέσει την καμπάνια από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ας θυμηθούμε πως ο πατέρας της Μπέλα Χαντίντ είναι Παλαιστίνιος. Η ίδια είναι ένθερμη υποστηρίκτρια των Παλαιστινίων και πρόσφατα δώρισε χρήματα για την υποστήριξη των προσπαθειών βοήθειας για τον πόλεμο στη Γάζα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23.07.2024 - 12:11