Alexandra Grant: Η νέα σύντροφος του Keanu Reeves δεν βάφει τα μαλλιά της και έχει σοβαρό λόγο

14.12.2019
Alexandra Grant: Η νέα σύντροφος του Keanu Reeves δεν βάφει τα μαλλιά της και έχει σοβαρό λόγο
Η Alexandra Grant η οποία είναι καλλιτέχνης και δραστηριοποιείται στο Λος Άντζελες, ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει μέσω social media για το πολυσυζητημένο θέμα του χρώματος των μαλλιών της, εξηγώντας μάλιστα το γιατί έχει σταματήσει πια να τα βάφει.

Η 46χρονη Grant πόσταρε ένα screenshot στο Instagram από ένα άρθρο του Newsweek που μιλάει για μια νέα μελέτη που συνδέει τον καρκίνο του μαστού με τη βαφή μαλλιών, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, τον όρο «womxn», αντί για «women».

«Ουάου. Τα σημερινά νέα ... οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί, ειδικά για τις womxn που τα βάφουν», έγραψε στη λεζάντα η Grant. «Άρχισα να γκριζάρω νωρίς στις αρχές των 20 μου ... και έβαφα τα μαλλιά μου κάθε χρώμα για χρόνια μέχρι που δεν μπορούσα πια να ανεχτώ την τοξικότητα των βαφών.

«Στα 30 μου άφησα τα μαλλιά μου να γίνουν “ξανθά”... Λατρεύω και υποστηρίζω το γεγονός ότι κάθε womxn μπορεί να επιλέξει πώς θέλει να φαίνεται σε κάθε ηλικία. Αλλά / και αν η womxn καταστρέφεται από τα πρότυπα ομορφιάς ... τότε ας μιλήσουμε για αυτά τα πρότυπα ομορφιάς. Αγάπη σε όλες womxn»!

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην International Journal of Cancer διαπίστωσε μια (όχι και τόσο σημαντική) σχέση μεταξύ των χρωστικών και των ισιωτικών περιποιήσεων των μαλλιών με τον καρκίνο του μαστού.

Η έρευνα έδειξε ότι μαύρες γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τακτικά μόνιμες βαφές για τα μαλλιά τους είχαν 60% παραπάνω πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με τις μαύρες γυναίκες που δεν τα έβαφαν. Ενώ οι λευκές γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφή μαλλιών δεν παρουσίασαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης αύξηση κατά 30% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών όλων των φυλών που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τακτικά προϊόντα ισιώματος, αν και οι μαύρες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν ισιωτικά μαλλιών από τις λευκές γυναίκες.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα 46.709 γυναικών στις ΗΠΑ ηλικίας μεταξύ 35 και 74 ετών από το 2003 έως το 2009, οι οποίες ερωτήθηκαν σχετικά με τη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων για τα μαλλιά, εντάχθηκαν στη μελέτη και συμμετείχαν κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων διαγνώστηκαν 2.794 καρκίνοι του μαστού.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου καθοριστικά, αναφέρουν οι New York Times. Οι ειδικοί επεσήμαναν τους περιορισμούς της μελέτης λέγοντας ότι: λιγότερες από το 10% των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν μαύρες γυναίκες, η χρήση των προϊόντων μαλλιών εκτιμήθηκε μόνο μία φορά και παρακολουθήθηκαν για οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο.

«Το μήνυμα είναι ότι αυτοί οι κίνδυνοι είναι δυνητικά σημαντικοί, αλλά γνωρίζουμε ότι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη γυναίκα», δήλωσε η Alexandra White, επικεφαλής της ομάδας επιδημιολογίας του καρκίνου στο Ν.Ι.Η.Η.

Πρόσθεσε: «Θέλουμε οι γυναίκες να γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες και να τις σκέφτονται όταν παίρνουν αποφάσεις για τον τρόπο ζωής τους, αλλά να θυμάστε ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτές είναι μικροί».

Να κάτι που χρειάζεται λίγη από τη σκέψη μας!