Σούζαν Σαράντον: «Άγριο νιάτο» η ηθοποιός που προτείναμε για Νόμπελ [photos]

02.02.2016
Πίσω στο 1975, όταν πρωταγωνιστούσε στο περίφημο The Rocky Horror Picture Show ήταν μια άσημη αθώα κοκκινομάλλα με κρυστάλλινη φωνή και αξιοζήλευτες αναλογίες. Η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σαράντον υπήρξε ένα αυθεντικό «άγριο νιάτο»!

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη στις 4 Οκτωβρίου 1946, η καριέρα της ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, υποδυόμενη μια ατίθαση έφηβη στο «The Rocky Horror Picture Show». Σημαδιακό; Το πραγματικό της όνομα είναι Susan Abigail Tomalin, και το "Sarandon" το κράτησε μετά το διαζύγιο της το 1979 με τον κολεγιακό της έρωτα.

Η Σούζαν δεν ήταν ένα «κοριτσάκι» σαν όλα τα άλλα, και αυτό μπορεί κανείς να το καταλάβει βλέποντας προσεκτικά την ταινία «Thelma & Louise» (1991), όπου παίζει σχεδόν τον εαυτό της. Η νεαρή ηθοποιός γνώρισε μεγάλες δόξες στο πλευρό του ροκ σταρ Ντέιβιντ Μπόουι, με τον οποίο σάρωσε τη Νέα Υόρκη by night για περίπου 2 χρόνια. Μετά άρχισε να ξυρίζει και τις ... μασχάλες τις!

Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά θα προσθέσουμε ότι το 1981 οι αναγνώστες του Playboy της έδωσαν την πρωτιά στην κατηγορία «Καλύτερο στήθος». Το 1999 έγινε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF και το 2007 εμφανίστηκε σε αντιπολεμική συγκέντρωση στη Ουάσιγκτον υποστηρίζοντας την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Έχει αποκτήσει τρία παιδιά, έχει παίξει 130 διαφορετικούς κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς ρόλους ενώ έχει αποσπάσει πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ για τις ταινίες «Atlantic City» (1981), «Thelma & Louise» (1991), «Lorenzo’s Oil » (1992), «The client» (1994) - τελικά το κέρδισε το 1996 για το «Dead Man Walking». Στην τελευταια της πόζα πάνω στο κόκκινο χαλί των Βραβείων Σωματείου Ηθοποιών (SAG Awards) αναστάτωσε με το ντεκολτέ της την Κέιτ Γουίνσλετ (Kate Winslet).

Μαζί με την 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς Αιμιλία Καμβύση και τον 40χρονο ψαρά Στρατή Βαλιαμό προτεινόμενη για Νόμπελ είναι και η ακτιβίστρια Σαράντον, που με δάκρυα στα μάτια επί μέρες τον περασμένο Δεκέμβριο προϋπαντούσε στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στο νησί.