Παπακωνσταντίνου: "Θέλω να βουτάω στα βαθιά"

07.11.2014
Θέατρο και τηλεόραση για την αγαπημένη ηθοποιό, η οποία ως «Μετεπιθεώρηση» σκίζει στη μουσικοθεατρική παραγωγή «Θα περάσει κι αυτό», ενώ πρωταγωνιστεί και στην τηλεοπτική σειρά «Το σόι σου», που... σπάει τα κοντέρ!

Μια «ευτυχή στιγμή» βιώνει τηλεοπτικώς η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, κρατώντας έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο «Σόι σου». Παράλληλα καταθέτει και μια γερή θεατρική παρουσία στο μουσικοχορευτικό υπερθέαμα «Θα περάσει κι αυτό». Μέσα από τον ρόλο της «Μετεπιθεώρησης» αφηγείται την ιστορία της Ελλάδας από το 1967 και ύστερα. Μουσική, χορός, τραγούδι και φυσικά το γέλιο, που μας «λείπει σήμερα και τόσο το έχουμε ανάγκη», στη σκηνή του θεάτρου «Μπάντμιντον». Στη μικρή οθόνη υποδύεται την Αλεξάνδρα Τριανταφύλλου, μια γλύπτρια που συμπεριφέρεται σαν ονειροπαρμένη, με αίσθηση ανωτερότητας ως προς τους άλλους, εξαιρετικά κτητική και δηκτική. Οι παρεμβάσεις της στη ζωή των παιδιών της είναι η αιτία των περισσότερων καβγάδων τους.

«Μόνο το φιλότιμο μας έχει μείνει» λέτε σε κάποιο σημείο της παράστασης «Θα περάσει κι αυτό». Το πιστεύετε;

Συμβαίνει γύρω μας. Βοηθούν οι άνθρωποι, παρ' όλο που βρισκόμαστε σε τρέλα και σε μια aggressive κατάσταση... Μόνο που έχουμε ξεχάσει να γελάμε. Και σε κάθε συζήτηση το μείζον θέμα είναι τα χρήματα, ο ΕΝΦΙΑ, οι λογαριασμοί, η σύνταξη... Εξω έχει λιακάδα, δέντρα και δεν μπορούμε να τα δούμε. Κι εγώ. Μετράω τσίμα τσίμα. Πίστευα ότι στην ηλικία μου θα έχω φτάσει σε ένα επίπεδο να έχω χρήματα - για να μπορώ να κινούμαι, όχι για να έχω πισίνες. Αλλά κι αυτό πια σου το αφαιρούν.

Στην τηλεόραση υποδύεστε μια μητέρα λίγο στρυφνή, σε μια σειρά που φάνηκε ότι από την πρώτη στιγμή κέρδισε το κοινό...

Είμαι η μητέρα τριών αγοριών, μια γυναίκα που θεωρεί ότι όλος ο κόσμος είναι δικός της και ότι μπορεί να προσβάλλει ή να πλακώνεται με τον συμπέθερο με άνεση!

Δύο οικογένειες δεν χωρούν στην ίδια οθόνη;

Μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικές οικογένειες, η μια πιο πιο λαϊκή, πιο ζεστή, η άλλη πιο κρατημένη. Είναι ωραίο το concept. Υπάρχει μια αυτοτέλεια στο σενάριο, όπου θίγονται διάφορα θέματα... Δεν είναι εύκολο να βρίσκονται και οι δύο οικογένειες μαζί, γιατί είναι 120 άτομα!

Δεν σας βλέπουμε πολύ συχνά στην τηλεόραση. Από επιλογή;

Δεν έχω κάνει πολλή τηλεόραση. Εχω πει και αρκετά «όχι» σε σίριαλ που έγιναν μετά πολύ μεγάλες επιτυχίες. Λόγω συγκυρίας: Είχα αναλάβει κάτι άλλο που δεν μπορούσα να το αφήσω.

Ηθοποιοί παρουσιάζουν εκπομπές. Θα δεχόσασταν μια τέτοια πρόταση;

Δεν νομίζω ότι θα το έκανα. Είναι πάρα πολύ κουραστικό το ζωντανό και δεν ξέρω εάν θα το άντεχα. Θα μου άρεσε να κάνω κάτι ανάλογο, αλλά στο ραδιόφωνο.

Η παρουσία ενός ηθοποιού σε ρόλο παρουσιαστή τον βοηθά στην αναγνωρισιμότητα;

Καθόλου, ιδιαίτερα όταν είναι γνωστός ήδη στο ευρύ κοινό. Αλλωστε, έτσι που συνεχώς παίζονται επαναλήψεις, όλοι γνωστοί είμαστε! Εάν κάνεις ωραία τη δουλειά σου όμως, κερδίζεις τους τηλεθεατές. Η Σμαράγδα Καρύδη, π.χ., μου αρέσει πολύ σε αυτό που κάνει. Είναι μια γλύκα. Αλλά δεν περιμένει αναγνωρισιμότητα από αυτό. Της γουστάρει και το κάνει. Κι αυτό βγαίνει στην οθόνη. Οπως και ο Φερεντίνος. Και οι δύο είναι τόσο ευχάριστοι.

Θα πηγαίνατε ως κριτική επιτροπή σε talent show;

Εχω πρόβλημα από μικρή με τις εξετάσεις. Δε ξέρω εάν θα μπορούσα να είμαι χαλαρή έχοντας μπροστά μου παιδιά που κρίνονται. Δικό μου θέμα είναι. Να φανταστείτε ότι, όταν πήγα να δώσω εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης, αρρώστησα κυριολεκτικά. Συν τοις άλλοις, τα έκανα όλα τα αντίθετα! Ξεκινούσα με δευτέρα! Πάντως, επειδή δεν ξέρει κανείς πώς η ζωή τα φέρνει... ποτέ μη λες ποτέ!

Μπορεί κάποιος να πει εξαρχής ότι μια παράσταση ή ένα σίριαλ θα έχει επιτυχία;

Δεν το ξέρεις ποτέ. Κι εκεί είναι η γοητεία και το άγχος.

Θα σας δούμε ως Κλαιρ Ζαχανασιάν μετά το Πάσχα, στην «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας»...

Πάντα μου άρεσε να κάνω διαφορετικά πράγματα, μερικές φορές και πιο πειραματικά. Να βουτάω στα βαθιά. Δεν ξέρω εάν βγαίνω πάντα στην επιφάνεια. Αλλά καλό κάνει το μακροβούτι. Αυτό μου δίνει ενέργεια και ενάργεια. Από εκεί κι ύστερα... ο Θεός κι η ψυχή μας. Αλλά εγώ είμαι προετοιμασμένη. Και για τον Θεό και για την ψυχή μου, κυρίως.

  • Η Μίρκα Παπακωσταντίνου πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Θα περάσει κι αυτό», που παρουσιάζεται στο Μπάντμιντον, σε κείμενα Αγγελου Πυριόχου, σκηνοθεσία - χορογραφίες Φ. Ευαγγελινού, ενορχήστρωση - δ/νση ορχήστρας Γ. Κατσαρού, σκηνικά-κοστούμια Εύας Νάθενα. Με τους: Α. Λουδάρο, Τ.Τρύπη, Μ. Μπεγνή, Μ. Μαρίνο κ.ά. Γκεστ σταρ: Φ.Νικολάου.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ