Μετά το 2004 άλλαξε το σκηνικό στο ποδόσφαιρο

21.08.2014
Ηταν στην παρέα ο μικρός που οι μεγαλύτεροι έβαζαν να κάθεται τέρμα, με συνέπεια να του γίνει συνήθεια. Το πήρε σοβαρά και έφτασε να είναι ο «φύλακας άγγελος» της Εθνικής μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Ο άνθρωπος που «έκοψε» φέτος τον τίτλο στην Ισπανία από τον Μέσι και την Μπαρτσελόνα ετοιμάζεται να ζήσει το όνειρο της Βραζιλίας, χωρίς να ασχολείται προς το παρόν με το αύριο.

Η συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο και μάλιστα στη Βραζιλία είναι όνειρο ζωής. Το περίμενες όταν ήσουν μικρός ότι μπορεί να έρθει αυτή η στιγμή στην πραγματικότητα;

Η αλήθεια είναι πως υπήρχε σαν φαντασίωση. Οταν βέβαια αρχίζεις και γίνεσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, όλα τα όνειρα έρχονται πιο κοντά. Το σκεφτόμουν όταν ξεκινούσα την καριέρα μου και το πίστευα από την αρχή των προκριματικών της διοργάνωσης, όταν ήμουν πλέον μέλος της εθνικής ομάδας.

Υπάρχουν άλλες... φαντασιώσεις στις οποίες βρίσκεσαι κοντά; Ποια όνειρα θέλεις να εκπληρώσεις;

Είμαι ευχαριστημένος με όσα έχω πετύχει, αλλά θέλω κι άλλα. Είναι σπουδαίο να παίζεις σε ένα Μουντιάλ, όμως θα ήθελα να κατακτήσω και ένα πρωτάθλημα. Ισως να ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Πλέον όσα ονειρεύομαι γίνονται συνειδητά. Και από ένα σημείο και μετά ορισμένα πράγματα έρχονται μόνα τους.

Πώς έγινες τερματοφύλακας;

Οταν είμαστε μικροί όλοι θέλουμε να βάζουμε γκολ. Ηταν επιλογή σου; Οταν ήμασταν πιτσιρικάδες, τέρμα καθόταν πάντα ο πιο μικρός ή αυτός που θεωρούσαμε ότι δεν ήξερε μπάλα. Ή κάποιο παιδάκι που ήταν χοντρό. Επειδή έκανα παρέα με τον μεγαλύτερο αδερφό μου και ήμουν από τους μικρότερους σε ηλικία, με έβαζαν συνέχεια τερματοφύλακα. Ετσι, κόλλησα... Από το δημοτικό.

Πιο σοβαρά πότε πήρες τον εαυτό σου σαν τερματοφύλακα;

Αρχισα στην τοπική ομάδα του χωριού όπου μεγάλωσα, στην Κέρκυρα, στον Αγιο Ματθαίο. Στα 15 έπαιξα πρώτη φορά στη μεικτή ομάδα της Κέρκυρας, στο πλαίσιο των περιφερειακών ομάδων. Με είδε ο Γιάννης Πετράκης, που είναι τώρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, και μου πρότεινε να πάω στον ΟΦΗ. Πήγα στις ακαδημίες, αποδείχθηκε ότι με ήθελαν και μετά κίνησα τις διαδικασίες για να πάω στην Κρήτη. Εμεινα τέσσερα-πέντε χρόνια εκεί και έπαιξα σε όλες τις εθνικές ?Παίδων, Νέων, Ελπίδων. Μετά όλα πήραν τον δρόμο τους.

Χρειάζεται αρκετή υπομονή για να καθιερωθεί κάποιος κάτω από τα δοκάρια;

Εχει και μοναξιά αυτή η θέση. Ναι, χρειάζεται πολλή υπομονή. Είναι περίεργη θέση. Και είναι μοναχική, παρότι το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Χρειάζεται να είσαι συνέχεια συγκεντρωμένος, πολλή δουλειά και καλή αντίληψη.

Ποιος θεωρείς ότι είναι καλός τερματοφύλακας;

Αυτός που βρίσκεται πάντα στη σωστή θέση. Δεν χρειάζεται να κάνεις εντυπωσιακά πράγματα, αλλά να βρίσκεσαι εκεί που θα καταλήξει η μπάλα. Οσοι ξέρουν ποδόσφαιρο καταλαβαίνουν. Οι καλοί τερματοφύλακες είναι αυτοί που σε εντυπωσιάζουν λιγότερο...

Κάποτε ο Ουρουγουανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο είχε γράψει για τον μεγάλο τερματοφύλακα Λεβ Γιασίν, ότι αρκούσε ένα βλέμμα του στην μπάλα για να της αλλάξει πορεία...

Με αυτή την υπερβολή ήθελε προφανώς να δείξει πόσο σπουδαίος ήταν. Απόλυτα συγκεντρωμένος, με την προσοχή του πάνω στην μπάλα και συνέχεια σε ένταση.

Θαύμαζες κάποιον από μικρός;

Μου άρεσε πολύ ο Φαν ντερ Σαρ. Γενικότερα, για να τα καταφέρεις πλέον στο ποδόσφαιρο, πρέπει να είσαι ολοκληρωμένος. Η επίθεση ξεκινάει από πίσω.

Φωνάζεις στους συμπαίκτες σου;

Η αλήθεια είναι ότι είσαι από τους πιο ήρεμους. Χρειάζεται να μιλάς, η επικοινωνία με τους αμυντικούς σου και την υπόλοιπη ομάδα είναι πολύ σημαντική. Οι τερματοφύλακες φωνάζουμε γιατί δεν ακουγόμαστε από τον θόρυβο που υπάρχει στο γήπεδο. Γι' αυτό ξεφεύγουν ορισμένοι.

Τα καλύτερα ματς τα κάνεις όταν δέχεσαι πίεση;

Οταν επιτίθεται η αντίπαλη ομάδα και χρειάζεται να επεμβαίνεις συνέχεια, είσαι πιο ζεστός. Μπαίνεις πιο εύκολα στη διαδικασία να κρίνεις με τις επεμβάσεις σου την εξέλιξη του ματς. Το δύσκολο είναι όταν θα χρειαστεί να επέμβω λίγες φορές. Δύο, τρεις για παράδειγμα, σε ολόκληρο το 90λεπτο, που σημαίνει ότι θα είμαι αρκετά κρύος. Δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης μέσα στο ματς.

Περνά η Εθνική τον όμιλο; Ο Σάντος έχει πει ότι δεν πάμε απλώς να συμμετάσχουμε στο Μουντιάλ, αλλά να προχωρήσουμε στη νοκ άουτ φάση.

Φυσικά και μπορούμε να περάσουμε. Η ομάδα είναι καλή, πλήρης, έχει εμπειρία και απέδειξε τα τελευταία χρόνια πως διαθέτει και χαρακτήρα. Το φέρνουμε το παιχνίδι εκεί που θέλουμε, ανεξάρτητα από το όνομα του αντιπάλου. Είναι μια ικανότητα που δεν αποκτήσαμε τυχαία, αλλά με δουλειά και προσπάθεια.

Η Εθνική λέμε συνήθως ότι είναι ο καθρέφτης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Βέβαια, η εικόνα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ίδια σε συλλογικό επίπεδο. Οι επιτυχίες της Εθνικής είναι περισσότερες και πιο μεγάλες.

Από το 2004 και μετά έχει αλλάξει το σκηνικό. Εχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο. Εχει κάνει πολύ καλό η έξοδος των ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό. Αντίθετα, το πρωτάθλημά μας τα τελευταία χρόνια έχει πορεία προς τα κάτω. Χαμήλωσε η ποιότητα και το επίπεδο. Γι' αυτό και πολλά παιδιά έχουν αναζητήσει την τύχη τους στο εξωτερικό, όπου όλα είναι διαφορετικά. Αλλη προπόνηση, άλλη νοοτροπία...

Το ζεις κι εσύ πλέον ύστερα από έναν χρόνο στη Γρανάδα.

Το βλέπω. Υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές. Αλλη προσέγγιση κατ' αρχήν από τον κόσμο. Πάει με άλλη διάθεση στο γήπεδο. Η άλλη διαφορά είναι στην τακτική. Μπορεί να έχουμε ταλέντο και πολλούς νέους παίκτες με δίψα για διάκριση, όμως δεν διαθέτουμε παιδεία, οργάνωση και νοοτροπία. Δεν υπάρχει σεβασμός σε αυτό που κάνουμε.

Ετσι χάνονται και πολλά ταλέντα.

Οι διεθνείς λέμε πάντοτε ότι το καλύτερο είναι να φύγουμε στο εξωτερικό. Οσοι μένουν εδώ έχουν και άλλα να αντιμετωπίσουν. Ο Τύπος μπορεί να δημιουργήσει αστέρια από τη μια στιγμή στην άλλη. Εχουμε δει να γράφονται απίστευτα πράγματα, ακραία, έπειτα από μια καλή εμφάνιση, τα οποία τελικά δεν βοηθούν τους ποδοσφαιριστές.

Πώς έζησες το 2004;

Με έκπληξη, όπως όλος ο κόσμος. Ηταν ένα όνειρο όλο το τουρνουά, ήμουν διακοπές και έβγαινα έξω και πανηγύριζα. Το χάρηκα.

Θα μπορούσε η Εθνική να πετύχει ξανά κάτι ανάλογο; Να κατακτήσει ένα Euro ή ένα Μουντιάλ, ή τα θαύματα γίνονται μόνο μία φορά;

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο. Ομως, όλα μπορείς να τα περιμένεις.

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου;

Ακόμη δεν ξέρω τίποτα. Εχω συμβόλαιο για πέντε χρόνια με την Ουντινέζε, πήγα δανεικός στη Γρανάδα, θα δούμε...

Σίγουρα θες να έχεις μια καλύτερη χρονιά από την περσινή.

Ο πρώτος χρόνος ήταν αναγνωριστικός και έχασα την προετοιμασία. Δεν έπαιξα πολλά ματς, ήταν τελικά γύρω στα 15 όλα μαζί. Είναι καλό για έναν τερματοφύλακα να έχει συνεχόμενα ματς. Τα 15 δεν είναι πολλά, δεν είναι και τίποτα.

Εκανες όμως καλές εμφανίσεις. Πήρες συγχαρητήρια από τον Μέσι και είδαμε το καλό φινάλε στη σεζόν. Και υπάρχει μπροστά το Μουντιάλ.

Ισως κι οι εμφανίσεις στο Μουντιάλ να μου δώσουν νέα προοπτική για τη συνέχεια. Προς το παρόν τίποτα δεν είναι σίγουρο. Θα περιμένω.

Βιογραφικό

• Γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1985 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αγιο Ματθαίο, χωριό στο οποίο μεγάλωσε, μέχρι που τον είδε ο Γιάννης Πετράκης στη μικτή Κέρκυρας και σε ηλικία 16 ετών τον πήρε στον ΟΦΗ.

• Εχει παίξει σε όλες τις εθνικές ομάδες. Από τους Παίδες, τους Νέους και τις Ελπίδες έως τώρα στην Εθνική Ανδρών, που θα μας εκπροσωπήσει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

• Στην πρώτη ομάδα του ΟΦΗ προωθήθηκε το 2005 και ήταν δεύτερος τερματοφύλακας πίσω από τον Μιχάλη Σηφάκη.

• Ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε το 2007, όταν ήταν μέλος της Εθνικής Ελπίδων. Εγινε βασικός τη σεζόν 2011-12 και την περίοδο 2012-13 απέδειξε ότι είναι ο τερματοφύλακας που μπορεί να εμπιστευθεί ο Φερνάντο Σάντος στην εθνική ομάδα.

• Η πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική ήταν στις 29 Φεβρουαρίου του 2012 σε φιλικό με το Βέλγιο.

• Τον Ιούλιο του 2013 υπέγραψε στην Ουντινέζε και την πρώτη σεζόν την πέρασε δανεικός στη Γρανάδα.

• Εκανε εντυπωσιακή εμφάνιση φέτος κόντρα στην Μπαρτσελόνα , γεγονός που αναγνώρισε ο ίδιος ο Μέσι.

Η εθνική μας

Το πρώτο παιχνίδι της Εθνικής μας διεξάγεται το Σάββατο 14 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μπέλο Οριζόντε με αντίπαλο την Κολομβία. Θα ακολουθήσει η αναμέτρηση μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, 19 Ιουνίου, με την Ιαπωνία στη Νατάλ και η φάση των ομίλων θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 24 Ιουνίου, στις 11 το βράδυ, κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού στη Φορταλέζα.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ