Τι απαντούν οι σταρ για τις «φτωχές» δηλώσεις τους

11.09.2012
Χαμός έχει προκληθεί μετά τη δημοσίευση από «Τα Νέα» των φορολογικών δηλώσεων γνωστών καλλιτεχνών, οι οποίοι σύμφωνα με αυτήν αγγίζουν τα... όρια της φτώχειας!

«Απόλυτες» σταρ, «είδωλα» της ποπ σκηνής, «άρχοντες» της νύχτας και... πρεσβευτές της ποιότητας, τραγουδιστές που κάθε βράδυ τους ρίχνουν ντάνες τα γαρύφαλλα κι έχουν γεμίσει τους τοίχους με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, φέρονται να βγάζουν λιγότερα κι από έναν χαμηλόμισθο συνταξιούχο τώρα στην κρίση.

Η δημοσίευση των δηλώσεων τους προκάλεσαν την οργή του κόσμου, οι οποίοι μέσα από τα social media «στόλισαν» τους σταρ της πίστας. Ο σάλος που έχει δημιουργηθεί είναι μεγάλος και πολλοί από αυτούς που τα ονόματά τους φιγουράρουν στη λίστα, έσπευσαν να διευκρινίσουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Άννα Βίσση

Ο μεγάλος χαμός έγινε με την «απόλυτη» η οποία το 2009 φέρεται να δήλωσε στην εφορία μόλις 3 χιλιάδες ευρώ! . Η Βίσση με ανακοίνωση διευκρινίζει πως έχει συστήσει δύο εταιρείες που διαχειρίζονται τα έσοδα από τις επαγγελματικές της δραστηριότητες, ενώ κάνει λόγο για παραπλανητική διατύπωση του άρθρου.

«Προς αποφυγή παρερμηνειών και εσφαλμένων εντυπώσεων, σας επισημαίνουμε ότι οι ως άνω αναφερόμενες εταιρείες λειτουργούν συννόμως, διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και φορολογούνται στην Ελλάδα. Τα οικονομικά δε στοιχεία των εταιρειών αυτών είναι εις γνώσιν των φορολογικών αρχών»

Δέσποινα Βανδή

Και η Βανδή βρέθηκε στο στόχαστρο, αφού το 2009 δήλωσε μόλις 23 χιλιάδες ευρώ κι ενώ την περίοδο εκείνη γνώριζε τη μια επιτυχία μετά την άλλη. Η δισκογραφική της εταιρεία έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Τα εισοδήματα στα οποία αναφέρεστε αποτελούν τα ατομικά εισοδήματα της κυρίας Δ. Βανδή. Τα λοιπά έσοδα από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες έχουν φορολογηθεί, όπως παρέχεται η δυνατότητα εκ του νόμου, μέσω της εταιρείας “ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΛΕΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.” η οποία έχει ως σκοπό τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των πάσης φύσεων καλλιτεχνικών της δραστηριοτήτων. Η εταιρεία αυτή δεν είναι υπεράκτια, αλλά εδρεύει στην Ελλάδα, είναι φορολογικά συνεπής και ενήμερη, τα πλήρη δε οικονομικά στοιχεία αυτής είναι σε γνώση των φορολογικών αρχών»,

Έλλη Κοκκίνου

Η Κοκκίνου, πάλι, το 2009 έκανε μηδενική δήλωση και οι αντιδράσεις του κόσμου για την «άπορη» αοιδό ήταν έντονες. Μάλιστα, στην προσωπική της σελίδα στο Twitter κάποιοι έκαναν λόγο για «ντροπή κι αίσχος». Η Κοκκίνου απάντησε μέσω των social media, όπου δημοσιοποίησε αντίγραφο της φορολογικής της δήλωσης. Μάλιστα δεν έκρυψε την δυσφορία της.

«Μετά και από το σημερινό για άλλη μία φορά απεδείχθη ότι η παραπληροφόρηση πουλάει πιο πολύ από την πληροφόρηση!», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Δήμητρα Γαλάνη

Και η δήλωση της Δήμητας Γαλάνη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αφού τα έσοδα της την περίοδο εκείνη ήταν... πενιχρά. Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός της, η τραγουδίστρια τονίζει πως τα ακριβή στοιχεία ήταν και είναι πάντα στη διάθεση των φορολογικών αρχών.

«Είναι άρα εξαιρετικά ύποπτοι και ο τρόπος και ο χρόνος που επιλέγουν συγκεκριμένα ΜΜΕ να δημιουργήσουν εντυπώσεις και εντάσεις (και για την ιστορία: δεν είναι τυχαίο που αυτή η υπόθεση ξεκινά και πάλι από έντυπο το οποίο και στο παρελθόν -δεκαετία 80- είχε κάνει παρόμοια «εκστρατεία» εναντίον των Ελλήνων τραγουδιστών οι οποίοι με τη σειρά μας καταφύγαμε στα δικαστήρια και κερδίσαμε τη δίκη καταδικάζοντας τη συγκεκριμένη εφημερίδα σε πρόστιμα χρηματικά και υποχρέωση να ανακαλέσει δημόσια)».

«Βρισκόμαστε άραγε μπροστά σε ένα καινούργιο «κυνήγι μαγισσών» ή στην εφαρμογή του πολυχρησιμοποιημένου θρίλερ «δώστε αίμα στην αρένα», προκειμένου να απασχοληθεί ο κόσμος που υποφέρει και να περάσουν και άλλα επαχθή μέτρα ; Γιατί η προσπάθεια σπίλωσης προσώπων με αξιοπιστία και κύρος, η δημιουργία εμφυλιακού κλίματος και ο κιτρινισμός δεν είχαν ποτέ ούτε αθώες ούτε αγαθές προθέσεις. Και μάλιστα όταν στοχοποιούνται προσωπικότητες με δημόσιο κριτικό λόγο και άποψη. Μάλλον πάλι κάποιος ενοχλήθηκε...» αναφέρει μεταξύ άλλων..

Γιάννης Κότσιρας

Το 2009 και ο Κότσιρας έκανε μηδενική δήλωση. Ο τραγουδιστής μέσα από το Twitter δίνει τη δική του απάντηση: «Πόσο θλιβερό είναι να σου πετάνε ψεύτικο δόλωμα κι εσύ να τσιμπάς… Λυπάμαι που θα σας στεναχωρήσω αλλά το δημοσίευμα είναι ανακριβές» έγραψε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Μαζωνάκης

Για ανακρίβειες κάνει λόγο το γραφείο Τύπου του τραγουδιστή, ενώ επιφυλάσσεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

«Η εταιρική δραστηριότητα του Γιώργου Μαζωνάκη καλύπτεται από εταιρεία με έδρα φυσικά την Ελλάδα, δεν είναι off shore, δεν είναι κυπριακή, δεν έχει έδρα τα νησιά Fiji αλλά την Νίκαια του Πειραιά. Για όλα αυτά τα έτη φυσικά έχει καταβληθεί κάθε είδους φόρος (Φ.Π.Α. , φόρος εισοδήματος) και έχουν καταβληθεί τα ποσά των περαιώσεων. Ουδέποτε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξε οποιοσδήποτε έλεγχος πέραν των συνήθων ή η παραμικρή βεβαιωμένη φορολογική παράβαση», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Σάκης Ρουβάς

Απάντηση στο δημοσίευμα δίνει και η εταιρεία δημοσίων σχέσεων του Ρουβά κάνοντας λόγο για «επιλεκτική ενημέρωση που δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις»

«Είναι γνωστό στις φορολογικές αρχές, αφού προκύπτει σαφώς από τις ατομικές φορολογικές δηλώσεις του, ότι ο Σάκης Ρουβάς έχει συστήσει την εταιρεία «ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ ΕΠΕ», η οποία λειτουργεί νομίμως, διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και φορολογείται στην Ελλάδα. Προς αποφυγή παρερμηνειών και εσφαλμένων εντυπώσεων, σας επισημαίνουμε ότι από το 2008 (ημερομηνία που αναφέρεται στο δημοσίευμα) μέχρι και σήμερα, για τα δηλωθέντα από τον Σάκη Ρουβά και την εταιρεία «ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ ΕΠΕ» εισοδήματα έχουν ήδη καταβληθεί φόροι, τέλη και εισφορές ύψους 1.200.000 ευρώ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.