Π. Μπουγιούρης: "Δεν είμαι ο άντρας με το ρόπαλο στο χέρι"!

11.07.2011
Σε μια συνέντευξη βαθιάς αυτοκριτικής και εσωτερικού επαναπροσδιορισμού, ο Παναγιώτης βάζει τα πράγματα στη θέση του και κάνει τον απολογισμό του.

Εχεις κάνει λάθη τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σου ζωή;

Σίγουρα και στους δύο τομείς έχω κάνει πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει και διαφορετικά. Δυστυχώς, όταν έχεις πολύ πάθος γι’ αυτό που κάνεις, οδηγείσαι και σε λάθη. Οταν ξεκινάς αυτό το «ταξίδι», πιστεύεις ότι το πάθος και ο ζήλος είναι καλοί σύμμαχοι. Τώρα πια δεν είμαι σίγουρος. Oσον αφορά την προσωπική μου ζωή, ήταν πάντα στη σκιά της επαγγελματικής.

Εννοείς ότι έχεις παραμελήσει μια σχέση σου λόγω της δουλειάς, για παράδειγμα;

Ναι! Αγαπώ τόσο πολύ αυτήν τη δουλειά που αναπόφευκτα αφήνω κάποια άλλα πράγματα πίσω μου, όπως τις σχέσεις μου.

Eχεις χάσει τον έλεγχο των καταστάσεων;

Να σε παρασύρει δηλαδή η δουλειά και να νομίζεις ότι «είσαι κάποιος»; Oχι, αλλά από υπερβάλλοντα ζήλο έχει τύχει να γίνω πολύ απαιτητικός. Υποστηρίζω με θέρμη την κάθε μου συνεργασία και για εμένα είναι πολύ σημαντικό το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Θυμάμαι τη σύγκρουση που είχα με έναν πολύ σπουδαίο σκηνοθέτη του θεάτρου, για μια ατάκα που ήθελε να αφαιρέσει, κι εγώ πίστευα ότι είναι τόσο σημαντική όσο όλο το έργο! Από την άλλη, νομίζω ότι έχω κάποιες υπερευαισθησίες και από ανασφάλεια ίσως θέλω μια ιδιαίτερη μεταχείριση, όμως αλήθεια σου λέω δεν είμαι αλλαζόνας. Αν κάποιος με πιάσει στο φιλότιμο, γίνομαι χαλί να με πατήσει.

Ετσι λειτουργείς και με τις γυναίκες;

Κάνεις δηλαδή το πρώτο βήμα ή είσαι και εκεί κακομαθημένος; Μπορεί να έχω την ικανοποίηση ότι θα με πλησιάσει μια όμορφη γυναικα, όμως κι εγώ κάνω τις κινήσεις μου. Δεν είναι ότι τα θέλω όλα στο πιάτο, αλλά δεν είμαι και ο άντρας με το ρόπαλο στο χέρι. Δεν θα πιέσω μια κατάσταση αν δω ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Ζηλεύεις εύκολα όταν είσαι ερωτευμένος;

Ναι, αλλα δεν το δειχνω. Θα σου έλεγα ότι μου είναι πολύ πιο εύκολο να εκφραστώ μέσα από τους ρόλους μου και εκεί να δείξω το πάθος, τη ζήλια, την εμμονή, απ’ ό,τι στην προσωπική μου ζωή, εκεί είμαι πιο συγκρατημένος. Ισως γιατί όταν παρασύρθηκα από τα συναισθήματά μου στην προσωπική μου ζωή δεν μου βγήκε σε καλό. Μάλλον τα έκανα μαντάρα. Ενώ δεν είχα καμία πρόθεση να δημιουργήσω προβλήματα και να συγκρουστώ με ανθρώπους, έγινε το ακριβώς αντίθετο. Ζηλεύω πάρα πολύ και όταν παίξω κάποια στιγμή τον «Οθέλλο» θα καταλάβετε πόσο πολύ θέμα έχω με τη ζήλια. Προς το παρόν, τον παίζει ο Γιώργος Κιμούλης, που απ’ ό,τι έχω μάθει είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικός!

Είναι πολύ σημαντικό το ότι λες καλά λόγια για έναν συνάδελφό σου. Δεν είναι κάτι που το έχουμε συνηθίσει, τουλάχιστον δημόσια...

Εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ και με τη δουλειά που έκανε ο Αιμίλιος Χειλάκης στον Aμλετ! Ζήλεψα πάρα πολύ αυτή την ερμηνεία και μακάρι να τον παίξω κι εγώ κάποια στιγμή, με την ίδια δεξιοτεχνία. Με αυτό τον ρόλο έχω μια άλλη υπόγεια σχέση...

Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ σας;

Φυσικά και υπάρχει! Δεν ξέρεις το ανέκδοτο που λέει «Πόσοι ηθοποιοί χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα; 100, ο ένας την αλλάζει και οι άλλοι 99 λένε "εγώ θα την άλλαζα καλύτερα"». Προτιμώ όμως αυτόν τον ανταγωνισμό να τον μετατρέπω σε ευγενή άμιλλα και κινητήριο δύναμη.

Ματαιοδοξία, εγωισμός και ναρκισισμός. Σε ποιο από τα τρία ελαττώματα έχεις πέσει;

Είμαι σίγουρος ότι έχω πέσει θύμα και των τριών ελαττωμάτων και έχω κάνει μεγάλες επιπολαιότητες στη ζωή μου. Προσπαθώ όμως πια να μην παρασύρομαι!

Εχεις ερωτευτεί πάρα πολύ στη ζωή σου; Το έχω πάθει και δεν μου άρεσε. Ηταν ένας έρωτας που ευοδώθηκε, το προσπαθούσα επί έναν χρόνο και ευτυχώς που τον έζησα, για να μπορέσω να απαγκιστρωθώ από αυτόν.

Τελικά νιώθεις τυχερός για το ότι σου ήρθαν τα πράγματα εύκολα και γρήγορα στη δουλειά;

Δεν μου ήρθαν ούτε εύκολα ούτε γρήγορα, έχω δουλέψει πάρα πολύ για αυτό. Ηρθαν όμως σταδιακά και ανοδικά και σαφώς αισθάνομαι ευλογημένος παρά τα λάθη που έχω κάνει. Από την άλλη, όμως, δίνω την ψυχή μου σε όποιον με εμπιστεύεται κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς! Νομίζω ότι τώρα πια είμαι στη φάση που βάζω τα πράγματα στον σωστό τους δρόμο. Κάποια στιγμή είσαι αναγκασμένος να συγκρουστείς με το περιβάλλον σου για να είσαι σίγουρος ότι δεν πατάς σε «γυάλινα» πόδια, για να απογαλακτιστείς, και τότε μπορεί να πληγωσεις ακόμα και τους γονείς σου. Ξέρεις, δεν είμαστε άψυχες κούκλες που απλώς παπαγαλίζουν κάποια λόγια. Η έκθεση, η αγωνία, η φθορά μπορεί να είναι πολυ μεγαλύτερες, ειδικά για τους ηθοποιούς που ξεκίνησαν αυτήν τη δουλειά από αγάπη για την Τέχνη και όχι για να δουν τη φάτσα τους σ’ ενα περιοδικό!

  • Ερωτας και εκδίκηση«Έχω απωθημένα από σχέσεις που δεν έχουν εκπληρωθεί ίσως να είναι και περισσότερες από αυτές που εκπληρώθηκαν. Ομως δεν έχω υπάρξει εκδικητικός. Τις περισσότερες φορές στρέφω το κεντρί του Σκορπιού στον εαυτό μου».

Βένια Καραγιάννη