"Αντιμετώπισα τη ζωή μου με ακραίο τρόπο"

27.04.2011
Ο τραγουδιστής άλλαξε σελίδα στη μουσική του πορεία. Aφησε τις μεγάλες πίστες, τα λαϊκά σουξέ, τραγούδησε σε πιο μικρούς χώρους, προτίμησε ένα εναλλακτικό ύφος και ηχογράφησε ένα άλμπουμ με τραγούδια αποκλειστικά κοινωνικού περιεχομένου.

Πως προέκυψε η ανάγκη να κάνεις ένα άλμπουμ με τραγούδια κοινωνικού περιεχομένου;

Το πρόβλημά μου, το κουσούρι μου αν θες, ήταν πάντα να μην πω κάτι λάθος δημόσια γιατί μετά αυτό θα με απασχολούσε για μέρες. Τη στιγμή όμως που όλοι βιώνουν σοβαρά προβληματα και είναι απέναντι σε μια κυβένρηση που αποτελεί την τεκμηρίωση ότι καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν σεβάστηκε τον Ελληνα και πλέον έχουν πέσει οι μάσκες, θα θεωρούσα τον εαυτό μου Καραγκιόζη και θα με έβριζα στον καθρέφτη αν έβγαζα ένα τραγούδι χαζοχαρούμενο. Είπα στον εαυτό μου ότι επί 21 χρόνια που κάνω αυτήν τη δουλειά εισπράττω από τον κόσμο αγάπη και χρήματα και πρέπει κάτι να κάνω για το γυρίσω πίσω. Σε αντίθεση με αυτούς που έλεγαν ότι είχαν αριστερές καταβολές και τώρα κάνουν την πάπια, αισθάνθηκα την ανάγκη να βγω και να φωνάξω για το τι συμβαίνει. Αισθάνομαι προδωμένος γιατί είμαι κι εγώ μέσα σε αυτούς της μετακινούμενης ψήφου που υποστήριξαν κάποιες κυβερνήσεις.

Φοβάσαι το ρίσκο αυτής της δουλειάς;

Το πώς δηλαδή θα το αντιμετωπίσει ο κόσμος; Ενα φοβάμαι σε αυτή τη δουλειά και αυτό είναι τι θα πω εγώ για τον εαυτό μου. Κι έχω κάνει πράγματα στο παρελθόν που με βασανίζουν μέχρι τώρα.

Πιστεύεις δηλαδή ότι μπορείς μέσα σε αυτή την κατάσταση να επηρεάσεις κόσμο;

Η δική μου η γενιά ήταν περισσότερο της λογικής να πάρουμε ένα καλό αυτοκίνητο και να βγούμε έξω με τις γκόμενες. Η σημερινή γενιά, όχι, δεν είναι έτσι. Είναι παιδιά που ανησυχούν για το μέλλον της, όταν η Ελλάδα τα διώχνει. Παλιά, επί δικτατορίας, το όπιο του λαού ήταν το ποδόσφαιρο. Τώρα είναι αναμφισβήτητα το lifestyle.

Εσύ, δηλαδή, δεν υπήρξες ποτέ μέρος του lifestyle;

Ποτέ. Αισθάνθηκα μόνο μία περίοδο μαϊντανός γιατί πήγαινα παντού, καθώς δεν ήθελα να να προσβάλω κανέναν. Αλλά μέχρι εκεί έπαιξα το παιχνίδι.Εμένα μου αρέσει να ζω απλά. Πιστεύω ότι όσο ψηλότερα ανεβαίνεις, τόσο θα δεις τα πράγματα από την ανάποδη, κι εμένα μου αρέσει το μέτζο. Η μέση ζωή.

Ούτε και την περίοδο που ήσουν μέρους ενός lifestyle που λεγόταν κριτής στο Fame Story;

Οχι. Σε ένα πάρτι πήγα όταν τελείωσε το show και σε ένα πάρτι του Αντρέα Μικρούτσικου, που ήταν ένας άνθρωπος που με είχε βοηθήσει πολύ στο παρελθόν.

Γιατί τον τελευταίο καιρό έχεις εγκαταλείψει τις πίστες και εμφανίζεσαι σε μικρούς χώρους όπως η Αρχιτεκτονική;

Γιατί δεν προέκυψε και γιατί νιώθω ότι ο κόσμος από εμένα θέλει να δει κάτι άλλο. Στις μεγάλες πίστες ο χρόνος είναι λιγότερος και πρέπει να λες συγκεκριμένα τραγούδια για να διασκεδάσει ο κόσμος. Τώρα λέω ό,τι θέλω, όπως θέλω. Και περνάω καλύτερα. Εχω φορέσει και τα ρούχα που πρέπει να βάλεις στις πίστες και τα έχω βαρεθεί. Νομίζω ότι ο κόσμος πια θέλει την απλότητα. Το ακολουθώ γιατί αυτό με εκφράζει περισσότερο. Μη νομίζεις πως την ψώνισα ξαφνικά. Ούτε την είδα μεγάλος μύστης της μουσικής, ούτε ότι θα γίνω ο νέος Θοδωράκης.

Εχεις κάνει ακρότητες την περίοδο που βίωνες την πολυ μεγάλη δόξα;

Ναι, δεν είναι δύσκολο να ψωνιστείς όταν είσαι 23 ετών. Εγώ τότε έκανα τον πρώτο μου δίσκο. Εκανα, ας πούμε σκηνή, γιατί δεν με αναγνώρισαν και δεν με έβαλαν μέσα σε ένα κλαμπ. Αλλά αυτή είναι ροκ ζωή και εγώ όταν ήμουν νέος αντιμετώπισα τη ζωή μου με ακραίο τρόπο. Εκανα και τραγούδησα τα πάντα. Αλλά προσγειώθηκα όταν κατάλαβα ότι από τον καλό πάντα υπάρχει ο καλύτερος.

Εδώ και τρεις μήνες είσαι και πάλι μπαμπάς, αφού απέκτησες μια κόρη. Πώς να είναι αυτό το συναίθημα;

Ο μεγάλος μου γιος είναι πια 11 ετών και η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι πώς είναι να μεγαλώνεις ένα μωρό. Ηταν όμως κάτι που το ήθελα πάρα πολύ. Ηθελα με αυτήν τη γυναίκα, την Τζένη, να κάνω ένα παιδί γιατί -χωρίς να θέλω να θίξω καμία άλλη κοπέλα στο παρελθόν- είναι η πιο ταιριαστή σε εμένα, αν και δεν έχει σχέση με τη δουλειά. Και αυτό είναι το οξύμωρο, γιατί παλιότερα έλεγα πως μόνο ένας άνθρωπος από τη δουλειά μπορεί να σε καταλάβει. Κι όμως, έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις.

Ο γιος σου έχει πάρει απο εσένα την αγάπη για τη μουσική;

Ναι και είναι πολυ καλός. Ακούει ροκ -τον είχα μυήσει όταν ήταν μικρός- και κλασική μουσική και παίζει ηλεκτρική κιθάρα. Τώρα ζει στο Οχάιο με τη μαμά του, αλλά είχε έρθει τα Χριστούγεννα και είχαμε παίξει μαζί στην Αρχιτεκτονική. Του έκανα φωνητικά. Ηταν πολύ καλός!

  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΤο neo άλμπουμ του Χρήστου Δάντη λέγεται «Τα δικά μας τραγούδια» και αποτελείται από επτά κομμάτια σε μουσική του ίδιου και στίχους του Βασίλη Καπερνάρου. Τα έσοδα θα διατεθούν στον σύλλογο επανένταξης εξαρτημένων ατόμων «Επιστροφή».

Βένια Καραγιάννη