Ελένη Τσικιτίκου: "Το ελληνικό κοινό δεν εκτιμά την ποιότητα"

08.07.2008
Θαυμάζει τη Σιλβί Γκιλέμ και αγαπημένη της ταινία χορού είναι η «Κεντρική σκηνή», την οποία δεν χάνει ευκαιρία να απολαμβάνει σε DVD όποτε της το επιτρέπει το πρόγραμμά της. Η 19χρονη νικήτρια του «So you think you can dance ππ» Ελένη Τσικιτίκου λίγες μέρες μετά τη νίκη της μίλησε στο ΛΟΙΠΟΝ για όλα.

Από τον ΑΣΤΕΡΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Θαυμάζει τη Σιλβί Γκιλέμ και αγαπημένη της ταινία χορού είναι η «Κεντρική σκηνή», την οποία δεν χάνει ευκαιρία να απολαμβάνει σε DVD όποτε της το επιτρέπει το πρόγραμμά της. Η 19χρονη νικήτρια του «So you think you can dance ππ» Ελένη Τσικιτίκου λίγες μέρες μετά τη νίκη της μίλησε στο ΛΟΙΠΟΝ για όλα.

Τι σε έκανε να συμμετάσχεις στο «Dance»; «Είχα παρακολουθήσει και τον πρώτο κύκλο και μου άρεσε που δεν ήταν όπως τα συνηθισμένα ριάλιτι, που παρακολουθούν τις προσωπικές σου στιγμές, αλλά εστίαζε σε live χορευτικές παραστάσεις με κοινό και επιτροπή. Βέβαια, η πρωτοβουλία να συμμετάσχουμε με τη δίδυμη αδερφή μου ανήκε στη μητέρα μου, η οποία συμπλήρωσε την αίτηση συμμετοχής και έπειτα μας το ανακοίνωσε».

Γιατί δεν πήγες σε σχολή; Δεν υπάρχουν καλές σχολές χορού στην Ελλάδα;

«Ήδη σπουδάζω στην Ανώτατη Επαγγελματική Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης κι επειδή αυτό το πτυχίο θα το πάρω έτσι κι αλλιώς, αποφάσισα να αφήσω για λίγο και τις σπουδές μου στη Γυμναστική Ακαδημία και να αξιοποιήσω την ευκαιρία. Δεν το μετανιώνω που συμμετείχα».

Γενικά, πιστεύεις ότι υπάρχουν καλές σχολές χορού στη χώρα μας; Κάποιος που αγαπάει το χορό μπορεί να εκπαιδευτεί πολύ καλά ζώντας στην Ελλάδα ή πρέπει να στρέψει το βλέμμα του στο εξωτερικό;

«Έχουμε πολύ καλές σχολές χορού και νομίζω ότι αν αγαπάς το χορό και είσαι αφοσιωμένος, μπορείς να πας μπροστά, ακόμη και αν ζεις στην Ελλάδα. Σίγουρα, όμως, το επίπεδο στο εξωτερικό είναι ανώτερο. Γι' αυτό είναι καλό για ένα χορευτή, αφού τελειώσει τις σπουδές του στην Ελλάδα, να συνεχίσει σε μια σχολή του εξωτερικού ή έστω να παρακολουθήσει σεμινάρια, διότι από εκεί θα του ανοίξουν άλλες πόρτες και θα ανέβει σίγουρα το επίπεδό του».

Στην πορεία του παιχνιδιού σου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα νικήσεις;

«Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε πολλά άτομα και έβλεπα πολύ ανεβασμένο το επίπεδο, ειδικά στις κοπέλες, και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα έως το τέλος. Βέβαια, από την αποχώρηση της Φένιας (σ.σ.: της αδερφής της) και μετά ήξερα ότι θα έχω τη στήριξη του κοινού, επειδή ο κόσμος ήδη με είχε αγαπήσει. Έτσι, ήμουν περισσότερο αισιόδοξη. Μάλιστα, άρχισα να το πιστεύω περισσότερο μετά τον ημιτελικό, που αποχώρησε και η Ζωή Τατόπουλος, η οποία ήταν πολύ δυνατή χορεύτρια».

Αν ήσουν στην κριτική επιτροπή, ποιο χορευτή-συμπαίκτη σου θα ψήφιζες;

«Δεν το έχω σκεφτεί, δύσκολη ερώτηση... Από τα αγόρια πιστεύω ότι σε πολύ καλό επίπεδο ήταν ο Ιγκόρ Μόρα και ο Αναστάσης Καναρίδης. Όσον αφορά τις κοπέλες, δυσκολεύομαι να απαντήσω, αλλά σίγουρα θα ψήφιζα την αδερφή μου».

Χαρακτήρισέ μας με μια λέξη τους κριτές: Πάνο Μεταξόπουλο, Εβελίνα Παπούλια, Μιχάλη Ναλμπάντη και Τζέισον Ροδίτη.

«Εβελίνα Παπούλια: Αξιαγάπητη. Μιχάλης Ναλμπάντης: Αντικειμενικός. Πάνος Μεταξόπουλος: Ειλικρινής. Τζέισον Ροδίτης: Υπερβολικός. (Γέλια.)».

Έχεις πρότυπα; Ποιους διάσημους χορευτές θαυμάζεις;

«Η Σιλβί Γκιλέμ είναι η αγαπημένη μου. Αυτή η κοπέλα είναι τόσο ταλαντούχα, που με κάνει να απορώ. Πιστεύω ότι όσον αφορά το χορό τα έχει όλα: υποκριτικό ταλέντο, κίνηση, σωματικά προσόντα, τα πάντα. Είναι ό,τι θα ήθελε να έχει κάθε χορεύτρια».

Τις μέρες του τελικού, λοιπόν, ήρθε στη χώρα μας η Σιλβί Γκιλέμ, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί της. Το θεωρείς άδικο;

«Όχι μόνο άδικο, αλλά και τελείως παράλογο. Θα έπρεπε όλα τα φώτα να είναι στραμμένα πάνω της. Το αξίζει. Με απογοητεύει αυτό που μου λες, γιατί μάλλον το ελληνικό κοινό δεν εκτιμάει την ποιότητα, και αυτό είναι θλιβερό».

Ο χορός στην Ελλάδα έχει μέλλον; Σκέφτεσαι να κυνηγήσεις το όνειρό σου στο εξωτερικό;

«Με την ευκαιρία που μου δίνεται τώρα μέσω του -Dance- θα το κάνω, γιατί πάντα το ήθελα. Από κει και πέρα, χορευτική καριέρα είναι δύσκολο να κάνεις στην Ελλάδα. Με τη διδασκαλία, βέβαια, είναι καλύτερα τα πράγματα, γιατί ασχολούνται ολοένα και περισσότερα νεαρά άτομα. Αλλά ως χορευτής νομίζω ότι ναι, πρέπει να βγεις στο εξωτερικό για να κάνεις την καριέρα των ονείρων σου. Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα».

Γενικά, πού θα ήθελες να αποκατασταθείς επαγγελματικά; Στο χορό, στην τηλεόραση-θέατρο ή στην εκπαίδευση;

«Όσο είμαι ακόμη νέα, θα ήθελα στο χορό. Αργότερα, επειδή μου αρέσει πολύ η υποκριτική, θα μπορούσα να ασχοληθώ με το χοροθέατρο. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον».

Με το χρηματικό έπαθλο που κέρδισες θα σπουδάσει και η αδερφή σου. Το αποφάσισες μόλις κέρδισες ή το 'χες δουλέψει από πριν στο μυαλό σου;

«Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή που περάσαμε από την οντισιόν είχαμε πει ότι αν κερδίσει μία από μας, θα βγούμε κερδισμένες και οι δύο».