Ελένη Πετρουλάκη: "Προσπαθούσα 8 χρόνια να κάνω παιδί"

07.01.2011
Ανθρώπινη, κατασταλαγμένη, υπέροχη μητέρα και σύζυγος, εξαιρετική επαγγελματίας, η Ελένη Πετρουλάκη εξομολογείται στο ΛΟΙΠΟΝ πώς τη μεταμόρφωσαν οι κόρες της, ότι ο Ίλια Ίβιτς

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΤΣΑ
Φωτογράφηση: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ

Ανθρώπινη, κατασταλαγμένη, υπέροχη μητέρα και σύζυγος, εξαιρετική επαγγελματίας, η Ελένη Πετρουλάκη εξομολογείται στο ΛΟΙΠΟΝ πώς τη μεταμόρφωσαν οι κόρες της, ότι ο Ίλια Ίβιτς είναι το Α και το Ω της ζωής της και μιλάει ανοιχτά για την επιλόχεια κατάθλιψη που έχει πέρασει. Επίσης, εξηγεί γιατί δεν απάντησε θετικά στο να συμμετάσχει στο «Dancing with the Stars 2», γιατί δεν πήγε στην εκπομπή των Καραμέρου - Χαριτάτου και καταλήγει στο ότι η ευτυχία βρίσκεται στην ουσία και όχι στο περιτύλιγμα!

Πώς είσαι στις αρχές κάθε νέου χρόνου;

«Ονειρεύομαι να κάνω καινούργια πράγματα».

Φαντάζομαι ότι ως μητέρα τεσσάρων παιδιών ζεις όλο το παραμύθι των γιορτών.

«Φέτος ήταν τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής μου. Περάσα υπέροχα με τις τέσσερις κόρες μου»!

Ήταν όνειρό σου να κάνεις μεγάλη οικογένεια;

«Εννοείται. Το ήθελα πάντα. Υπάρχει κούραση και ταλαιπωρία, με την έννοια του ότι έχεις περισσότερες ευθύνες. Υπάρχουν μέρες που μπορεί να... σπάσει το κεφάλι μου από τις υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθω. Όμως, τα παιδιά με γεμίζουν τέτοια χαρά, που δεν με απασχολεί τίποτα. Μου αρκεί που βλέπω αυτές τις...μουρίτσες να μου χαμογελάνε».

Τι σου έχουν μάθει οι κόρες σου;

«Βάζω πια τον εαυτό μου σε δεύτερη μοίρα. Προτεραιότητα έχουν αυτές. Ξέρεις, τα παιδιά σού προσφέρουν τόσο πολλά πράγματα, που δεν περιγράφονται με λόγια».

Η Άννα-Μαρία, η Μίλα και η Δωροθέα πώς αντέδρασαν με τον ερχομό της μικρότερης κόρης σου;

«Τρελαίνονται. Νομίζουν ότι είναι κούκλα και την παίρνουν συνεχώς αγκαλιά. Αρχικά φοβόμουν μήπως ζηλέψουν, αλλά αντέδρασαν υπέροχα. Βέβαια, κι εγώ προσπαθώ να κρατάω ισορροπία. Δίνω την ίδια προσοχή σε όλες. Είμαι αντικειμενική και δίκαιη στα πάντα. Από τα παιχνίδια τους μέχρι το ποια έχει δίκιο σε έναν καβγά».

Είναι σκληρός ρόλος. Δεν είναι εύκολος!

«Ο πιο δύσκολος ρόλος είναι της μητέρας. Στη ζωή μου βέβαια είχα μάθει να έχω πειθαρχία και λόγω του ότι έκανα πρωταθλητισμό. Δε μαθαίνεις βέβαια πώς θα γίνεις γονέας. Λειτουργείς αρχικά με το ένστικτό σου και μόνο, και είναι βαρύ το φορτίο».

Είχες την ίδια χαρά με τον ερχομό της τέταρτης κόρης σου, όπως όταν γεννήθηκε η Άννα-Μαρία;

«Την ίδια ακριβώς. Όπως ένιωθα με το πρώτο παιδί αισθάνθηκα και με την τέταρτη κόρη μου. Είναι σαν να γίνεσαι μητέρα για πρώτη φορά! Με τον Ίλια θέλαμε πάντα μεγάλη οικογένεια».

Κεφάλαιο Ίλια Ίβιτς. Είναι ο μεγάλος έρωτας της ζωής σου;

«Ναι. Είναι το Α και το Ω της ζωής μου! Είναι τα πάντα».

Πώς λειτουργεί ο Ίλια με τόσες γυναίκες στο σπίτι;

«Του βγάζω το καπέλο, γιατί είναι υπέροχος πατέρας. Ασχολείται με τα πάντα σε ό,τι αφορά το μεγάλωμα των παιδιών. Είναι δίπλα τους σε κάθε ανάγκη. Μα... δεν επιλέγεις να κάνεις τόσα παιδιά με ένα σύντροφο ο οποίος δεν είναι δίπλα σου».

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη σου πέρασες επιλόχεια κατάθλιψη. Φοβήθηκες μήπως συμβεί και στην τελευταία σου εγκυμοσύνη;

«Όχι. Ήμουν σίγουρη πια πως μπορούσα να το αντιμετωπίσω. Όταν έχεις βιώσει μια κατάσταση, μπορείς πιο εύκολα να την αντιμετωπίσεις, γιατί ξέρεις τις συνέπειες».

Με ποιον τρόπο αντιμετώπισες την κατάθλιψη; Συμβουλεύτηκες κάποιον ειδικό;

«Όχι. Το αντιμετώπισα με τους ανθρώπους της οικογένειάς μου. Είναι σημαντικό να έχεις ανθρώπους δίπλα σου και να σε στηρίξουν στη συγκεκριμένη φάση, που νιώθεις εντελώς αδύναμη και ανήμπορη να αντεπεξέλθεις σε καταστάσεις».

Το «Dancing» και η τηλεόραση!

Έχασες αμέσως τα κιλά της εγκυμοσύνης;

«Ναι. Ακολουθώντας ένα καινούργιο πρόγραμμα, το pace, με το οποίο μια γυναίκα μπορεί να επανέλθει πολύ γρήγορα στο ιδανικό βάρος. Έχασα 12 κιλά περίπου σε 40 μέρες. Γενικά, δεν είμαι άνθρωπος που περνάει ώρες στα ινστιτούτα. Ευτυχώς που μέσω αυτής της δουλειάς γυμνάζομαι. Το πρόγραμμα αυτό διαρκεί 27 λεπτά και βοηθάει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και συνεπώς στο ρυθμό των καύσεων. Όμως, το πραγματικά μοναδικό πλεονέκτημά του είναι ότι χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά για να ενεργοποιηθεί ο οργανισμός και να συνεχίζει να ?καίει? λίπος έως και 24 ώρες μετά την άσκηση, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου».

Ετοιμάζεις δικό σου κανάλι;

«Ναι, λέγεται "Asana TV". Θα διατηρηθεί το ίδιο site, το asana.gr, στο οποίο όμως θα υπάρχουν και εκπομπές. Ήδη ξεκινήσαμε τα γυρίσματα και έχουμε κάνει όλα τα βίντεο της γυμναστικής. Θα υπάρχουν συμβουλές διατροφής, θέματα υγείας "από φυσικοθεραπεία μέχρι και ψυχολογία", με ειδικό γιατρό σε κάθε κατηγορία, και ενημέρωση για καθετί που αφορά τα παιδιά».

Σου λείπει η τηλεόραση;

«Έτσι όπως είναι η τηλεόραση, όχι. Θα ήθελα η τηλεόραση για το 2011 να είναι περισσότερο επιμορφωτική και να μην υπάρχει μόνο ψυχαγωγία».

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι είναι τραγικό να βλέπουμε τόσες εκπομπές μαγειρικής.

«Γενικά στην Ελλάδα είμαστε υπερβολικοί. Αν κάτι πάει καλά, θα το φτάσουμε μέχρι τα άκρα. Αν κάτι πουλάει, το ξεπουλάμε»!

Αλήθεια, ισχύει ότι σου έκαναν πρόταση να συμμετάσχεις στο «Dancing with the Stars 2»;

«Ναι, μου πρότειναν. Δεν μπορώ όμως να το κάνω. Κυρίως λόγω υποχρεώσεων και της οικογενειακής μου κατάστασης. Δεν προλαβαίνω».

Ακούστηκε επίσης ότι σου πρότειναν να συμμετάσχεις και στην πρωινή εκπομπή του Καραμέρου και του Χαριτάτου.

«Ήταν κάτι που έκανα όταν ήμουν 20 χρόνων. Δεν θα ξαναγύριζα στην τηλεόραση για να κάνω τα ίδια που έκανα πριν από 20 χρόνια».

Αλλάζω θέμα. Έχεις βιώσει την κρίση;

«Απόλυτα».

Άλλαξες πράγματα της καθημερινότητάς σου;

«Όλοι προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις καταστάσεις κι εγώ δεν είμαι επίσης από εκείνους που αποτελούν εξαίρεση. Παλεύουμε για τα προς το ζην. Είκοσι χρόνια έχω μάθει να δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τίποτα δεν χαρίζεται, αν δεν καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια. Το μόνο... κακό είναι ότι τώρα πρέπει να δουλεύουμε διπλάσια για να βγάζουμε λιγότερα απ’ ό,τι πριν».

Πιστεύεις ότι θα καταφέρουμε να την ξεπεράσουμε;

«Θέλει μεγάλη στέρηση και, δυστυχώς, στην Ελλάδα είμαστε καλομαθημένοι. Oι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει είναι δέσμιοι των υλικών. Υπάρχουν πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα στη ζωή μας που μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους».

Πότε το συνειδητοποίησες αυτό;

«Έτσι ήμουν πάντα. Εγώ είμαι ευτυχισμένη στο χώρο του σπιτιού μου, είμαι ευτυχισμένη με το που απέκτησα παιδιά. Είναι πιο σημαντικά για μένα από το να έχω 10 σπίτια και 10 αυτοκίνητα. Δεν με ενδιαφέρουν τα υλικά. Δεν με αγγίζει αυτού του είδους η ζωή».

Δεν σε επηρέασαν ποτέ στη ζωή σου η δόξα και το χρήμα;

«Εγώ έβλεπα πάντα αυτό που έκανα ως μια δουλειά που αγαπάω και μπορώ να βγάζω τα προς το ζην. Το ότι έχει αναγνωρισιμότητα αυτή η δουλειά δεν μου λέει κάτι. Δεν διαφέρω από κανέναν άνθρωπο. Περνάω τεστ καθημερινά. Όταν διδάσκεις σε ένα γκρουπ ανθρώπων, αν δεν είσαι καλή, δεν θα σε αποδεχθούν ακόμα και αν είσαι η Τζέιν Φόντα. Θα έρθουν μια δυο φορές να δουν πώς είσαι και την τρίτη δεν θα ξαναπατήσουν».

Κλείνοντας, τι λείπει από τη ζωή σου σήμερα;

«Θέλω να διατηρήσω αυτά που έχω. Δεν επιθυμώ τίποτα παραπάνω. Είμαι αυτάρκης. Έχω μάθει να ζω και με τα πολλά και με τα λίγα. Δεν με νοιάζει η υπερβολή. Με ενδιαφέρουν μόνο τα ουσιαστικά πράγματα».

Στην τελευταία εγκυμοσύνη για 5 μήνες ήσουν στο κρεβάτι και έπρεπε να μην κινείσαι καν. Δείχνει θέληση ψυχής η αντοχή σου!

«Το ξέρω. Όταν όμως έχεις περάσει 8 χρόνια προσπαθώντας να κάνεις παιδί, δεν σου λένε τίποτα αυτά. Ξεχνάς πολύ εύκολα την κάθε ταλαιπωρία. Αγαπώ πάρα πολύ τα παιδιά. Θα σου πω μόνο ότι διδάσκω αυτή τη στιγμή στο σχολείο των παιδιών στη Νέα Γενιά Ζηρίδη και έχω 35 νήπια στο τμήμα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση και ικανοποίηση για μένα από το ότι πηγαίνουν μετά στο σπίτι τους και κάνουν αυτά που τους έχω δείξει. Το παιδί δεν μπορείς να το ξεγελάσεις. Αν δεν του αρέσει κάτι, δεν θα το κάνει».

Με τι είδους εκπομπή θα επέστρεφες στην τηλεόραση;

«Με την παρουσίαση μιας εκπομπής υγείας, διατροφής, γυμναστικής, με την πλήρη έννοια του ρόλου. Το να προσφέρεις χρηστικές συμβουλές στον κόσμο, να μάθουν να γυμνάζονται σωστά και όχι απλώς να παρέχεις θέαμα. Συζητώ αυτή την ιδέα και θα δούμε πού θα καταλήξει. Θα το κάνω όμως και μέσα από το asana TV».