Έξω σαρώνουν, εδώ θα πετύχουν;

06.05.2008
«Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα». Η εν λόγω παροιμία ισχύει κατά γράμμα για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Μπορεί αύριο να μπαίνουμε στο Μάιο, ωστόσο ο σκελετός του προγράμματος

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

«Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα». Η εν λόγω παροιμία ισχύει κατά γράμμα για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Μπορεί αύριο να μπαίνουμε στο Μάιο, ωστόσο ο σκελετός του προγράμματος της επόμενης τηλεοπτικής περιόδου έχει περίπου οριστικοποιηθεί μετά τα ταξίδια των διευθυντών προγράμματος στις Κάννες, όπου αγόρασαν καινούργιες παραγωγές.

Καινούργια προγράμματα, λοιπόν, και δη ριάλιτι, που από τη νέα τηλεοπτική σεζόν θα δούμε και στην Ελλάδα. Τα πράγματα βέβαια πλέον είναι πιο σκληρά, πιο extreme και οι καταστάσεις οδηγούνται στα άκρα. Από τα νέα ριάλιτι ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής τρία. Πρόκειται για τα «Χ-Factor», «Εxtreme Μakeover» και «Τhe Moment of truth», τρία πολύ ακριβά φορμάτ που σαρώνουν τα μηχανάκια της AGB σε Ευρώπη και Αμερική. Έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα πάνε στην Ελλάδα, δεδομένης της ιδιομορφίας μας ως τηλεθεατών, αλλά και του στενού μαρκαρίσματος που θα υποστούν τουλάχιστον τα δύο από τα μέλη του ΕΣΡ

«Χ-Factor»
Το εν λόγω μουσικό ριάλιτι ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία και μέσω αυτού έγινε γνωστή παγκοσμίως η 23χρονη Leona Lewis (φωτό), που με το single «Βleeding Love» παρέμεινε στην κορυφή των charts για εβδομάδες, κάνοντας παράλληλα ρεκόρ πωλήσεων στην Αγγλία τη χρονιά που πέρασε. Το εν λόγω ριάλιτι είχε προαναγγείλει πριν από δύο χρόνια ο Alpha με παρουσιάστρια τη Ναταλία Γερμανού κι έτσι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εκ νέου ανακοίνωσή του από τον ΑΝΤ1, δεδομένου ότι τα δύο κανάλια στο παρελθόν έχουν σφόδρα κονταροχτυπηθεί για τηλεοπτικά δικαιώματα εκπομπών (π.χ., «Έχεις γράμμα», «Μama Μia»). Το «Χ-Factor» έχει προβληθεί με τεράστια επιτυχία σε Ισπανία, Ρωσία, Ολλανδία, Ιταλία, Δανία, αλλά και σε χώρες εκτός Ευρώπης, όπως στην Αυστραλία και στο Μαρόκο.

Ενδεικτικό της επιτυχίας είναι ότι πέρυσι οι αιτήσεις στην Αγγλία ξεπέρασαν τις 100.000, ενώ την επόμενη τηλεοπτική περίοδο θα προσεγγίσουν τις 250.000!

Το όριο ηλικίας στο συγκεκριμένο ριάλιτι ξεκινάει από τα 16 για τον οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο, είτε συμμετάσχει σόλο, με ντουέτο ή σε γκρουπάκι. Τρεις κριτές θα ξεκινήσουν σύντομα το ταξίδι αναζήτησης του μεγαλύτερου μουσικού ταλέντου της χώρας. Για τα ονόματα των παρουσιαστών ακούστηκαν ήδη αυτά της Άννας Βίσση και της Δέσποινας Βανδή.

«Τhe Moment of Τruth»
Πρόκειται για ένα ακόμη επιτυχημένο και τολμηρό concept, που αγόρασε για τον ΑΝΤ1 ο Γιάννης Λάτσιος στο παζάρι των Καννών. Το τηλεπαιχνίδι σαρώνει στις ΗΠΑ και έχει φέρει το κανάλι FOX στην πρώτη θέση της τηλεθέασης. Η διαδικασία μέχρι ενός σημείου είναι σχετικά απλή: υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής και στη συνέχεια επιλέγονται οι παίκτες που πηγαίνουν στο στούντιο. Από κει και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ο παίκτης, αφού συνδέεται ηλεκτρονικά με έναν ανιχνευτή ψεύδους, καλείται να απαντήσει σε ιδιαίτερα προσωπικές ερωτήσεις. Εδώ φυσικά υπεισέρχεται και ο παράγοντας «σκληρό ριάλιτι», ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική τηλεόραση. Εάν ο ανιχνευτής εντοπίσει το παραμικρό ψέμα, ο παίκτης αποβάλλεται, αλλιώς όποιος καταφέρει να φτάσει μέχρι τέλους κερδίζει το ποσό-ρεκόρ των 500.000 δολαρίων. Είναι αυτονόητο πως στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής εξωφρενικά περιστατικά, με ζευγάρια να χωρίζουν είτε γιατί ένας από τους δύο εξομολογήθηκε on air την απιστία του είτε γιατί αποκάλυψε τις ιδιαιτερότητες του συντρόφου του στην ερωτική τους ζωή! Κι εδώ, φυσικά, έχουν ρόλο τόσο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης όσο και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σε ό,τι αφορά τον παρουσιαστή ή την παρουσιάστρια, δύο ονόματα έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο τραπέζι: του Χρήστου Φερεντίνου και της Ελένης Μενεγάκη, εφόσον τελικά η παρουσιάστρια επιστρέψει στον ΑΝΤ1. Άλλωστε, χρόνια τώρα η ίδια έχει εκδηλώσει την επιθυμία να κάνει και κάτι άλλο παράλληλα με την παρουσία της στην πρωινή ζώνη.

«Εxtreme Μakeover»
Τις 4.000 ξεπέρασαν ήδη οι αιτήσεις συμμετοχής για το νέο ριάλιτι πλαστικών επεμβάσεων του Mega «Εxtreme Μakeover» και τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, ώστε το πολυδάπανο ριάλιτι να πάρει από το Σεπτέμβριο το δρόμο για τη μικρή οθόνη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους γιατρούς που θα συμμετάσχουν, καθώς απαιτείται ειδική άδεια από τον ιατρικό σύλλογο και έχουν δημιουργηθεί έντονες αντιδράσεις, ακόμη και από μεμονωμένες περιπτώσεις πολύ γνωστών πλαστικών χειρουργών. Βέβαια, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ καναλιού και ιατρικών συλλόγων συνεχίζονται. Το «Εxtreme Μakeover» είναι ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εξωτερική τους εμφάνιση να την αλλάξουν ριζικά. Ομάδα αναγνωρισμένων επιστημόνων διάφορων ειδικοτήτων (χειρουργοί, πλαστικοί, ορθοδοντικοί, αισθητικοί) αναλαμβάνει να «μεταμορφώσει» όσους τολμήσουν. Για το όνομα του παρουσιαστή ακούστηκε αυτό του Ηλία Ψινάκη (φωτό), ωστόσο υπάρχουν αρκετοί ακόμη ενδιαφερόμενοι. Μια πρώτη γεύση για το τι θα παρακολουθήσουμε πήραμε ήδη από το αντίστοιχο «Τhe Swan», το οποίο προβάλλεται από τη συχνότητα του ΑΝΤ1.