Το «Master Chef» στην κουζίνα μας

24.12.2010
Τους γνωρίσαμε και τους αγαπήσαμε μέσα από τη μικρή μας οθόνη. Οι master chef του Mega μπαίνουν και στην κουζίνα μας και στρώνουν μαζί μας το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πάρτε ιδέες λοιπόν και καλό ρεβεγιόν!

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Γιάννης Μπουροδήμος
Ο Γιάννης Μπουροδήμος μας προτείνει μια μυρωδάτη συνταγή: «Από αυτές που όταν ανοίγουν την πόρτα του ασανσέρ στον όροφό σας, μαζί θα ανοίγουν και τα ρουθούνια τους από ευχαρίστηση και θα ψάχνουν να βρουν από πού έρχεται αυτή η μυρωδιά».

Κέικ με ξερά κεράσια και σοκολάτα

Εκτέλεση

1. Μία μέρα πριν από το ψήσιμο βάζετε τα κεράσια σε μια κούπα με το 1/4 του ποτού και τα αφήνετε σκεπασμένα να μουλιάσουν.

2. Για να ψήσετε το κέικ προετοιμάζετε δύο φόρμες ορθογώνιες για κέικ 23 εκ. και τις βουτυρώνετε πολύ καλά. Βάζετε λίγο κακάο να πάει παντού (αντί να τις αλευρώσετε). Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C.

3. Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Σιγά σιγά ρίχνετε τα αβγά και τον κρόκο. Ανακατεύετε το 1/3 από το μείγμα με το αλεύρι.

4. Προσθέτετε το μισό από το γιαούρτι και ανακατεύετε απαλά. Επαναλαμβάνετε προσθέτοντας το άλλο τρίτο από το μείγμα αλευριού και μετά το άλλο μισό γιαούρτι. Τέλος, προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και στη συνέχεια ρίχνετε τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα.

5. Μοιράζετε το μείγμα στις φόρμες και το ψήνετε για 45 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει. Τρυπάτε με ένα ξυλάκι, περίπου 30 φορές, και ρίχνετε τις υπόλοιπες 6 κουταλιές από το ποτό ? 3 σε κάθε φόρμα, να τις πιει σιγά σιγά.

Υλικά

  • 1 1/2 κούπες (210 γραμμ.) ξερά κεράσια ψιλοκομμένα
  • 1/4 κούπας (60 ml) και ακόμα 6 κουτ. σούπας (90 ml) ρούμι, ουίσκι ή amaretto
  • 1 1/4 κούπες (170 γραμμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα (50 γραμμ.) σκόνη κακάο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 10 κουτ. σούπας (140 γραμμ.) βούτυρο (αλατισμένο ή ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 κούπες (400 γραμμ.) ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκος αβγού
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2/3 κούπας (180 γραμμ.) γιαούρτι
  • 1 κούπα (135 γραμμ.) ξηροί καρποί ψημένοι σε κομματάκια
  • 3/4 κούπας (120 γραμμ.) chocolate chips ή κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια

Άντζελα Παπαβασιλείου
Τα Χριστούγεννα σημαίνουν για την Άντζελα στιγμές αγάπης και χαράς: «Τις οποίες θέλουμε να μοιραστούμε με την οικογένειά μας και ανθρώπους που αγαπάμε, να ξυπνήσουμε με μυρωδιές και γεύσεις τις αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια και τις καλές στιγμές που περάσαμε».

Γαλοπούλα με κους κους, σάλτσα πορτοκάλι και εστραγκόν

Εκτέλεση

1. Βάζετε τη ζάχαρη μέσα σε ένα τηγάνι, τη ζεσταίνετε μέχρι να λιώσει και ρίχνετε το χυμό.

2. Χαμηλώνετε τη φωτιά και όταν αρχίσει να πήζει, προσθέτετε το βούτυρο και το εστραγκόν και το κρατάτε στην άκρη.

3. Φέρνετε σε σημείο βρασμού το ζωμό. Απλώνετε το κους κους σε ένα ταψάκι και προσθέτετε το ζωμό (προσέχετε να καλυφθεί όλο) και σκεπάζετε με μεμβράνη.

4. Όταν είναι έτοιμο, το σπάτε με ένα πιρούνι. Κόβετε σε ψιλές φέτες το πράσο, τους χουρμάδες και σε μικρό καρεδάκι το καρότο. Τα σοτάρετε με το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το κουκουνάρι, όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε και, τέλος, ανακατεύετε με το κους κους.

5. Αλατοπιπερώνετε το φιλέτο σας, το σοτάρετε με βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα και το βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθεί (ανάλογα με το μέγεθος).

6. Κόβετε το φιλέτο σε φέτες και σερβίρετε με τη σάλτσα και το κους κους.

Υλικά

  • 800 γραμμ. φιλέτο γαλοπούλας

Για το κους κους

  • 500 γραμμ. κους κους
  • 500 γραμμ. ζωμός κότας
  • 1 πράσο
  • 50 γραμμ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 100 γραμμ. καρότο
  • 50 γραμμ. χουρμάδες
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο

Για τη σάλτσα πορτοκάλι

  • 800 ml φυσικός χυμός πορτοκάλι
  • 80 γραμμ. ζάχαρη
  • Εστραγκόν
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Αρετή Μουλακάκη
Τα Χριστούγεννα των παιδικών της χρόνων αναπολεί πάντα αυτές τις μέρες η Αρετή, η οποία εύχεται σε όλους χρόνια πολλά και μας προτείνει μια αγαπημένη της συνταγή.

Ζαμπόν με κρούστα μουστάρδας και σάλτσα πορτοκάλι

Εκτέλεση

Για το ζαμπόν

1. Από την προηγούμενη μέρα βάζετε το ζαμπόν σε γυάλινο πυρίμαχο σκεύος και το σκεπάζετε με κρύο νερό. Το αφήνετε για 12 ώρες.

2. Εάν δεν έχετε χρόνο, βάζετε το ζαμπόν σε κατσαρόλα με κρύο νερό και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, το σουρώνετε αμέσως.

3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C. Βουτυρώνετε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και στο κέντρο του βάζετε το κρεμμύδι και το δεντρολίβανο. Τοποθετείτε από πάνω το ζαμπόν και διπλώνετε το αλουμινόχαρτο. Βάζετε σε ταψί και ψήνετε για 1-1 1/2 ώρα.

4. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας το ζαμπόν. Ανακατεύετε σε μικρό μπολ τη μουστάρδα με το μέλι και αλείφετε το ζαμπόν με ένα πινέλο.

5. Βάζετε και πάλι σε ταψί το ζαμπόν και ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά, ώστε να πάρει το χρώμα της σκούρας καραμέλας.

Για τη σάλτσα πορτοκάλι

1. Βάζετε στο τηγάνι 2,5 κουτ. σούπας ζάχαρη και αφήνετε τη ζάχαρη να γίνει καραμέλα, χωρίς να ανακατεύετε. Σβήνετε με 1 φλιτζ. καφέ χυμό πορτοκάλι.

2. Ρίχνετε 1 κουτ. γλυκού μαρμελάδα πορτοκάλι και ανακατεύετε ώστε να διαλυθεί και να δέσει.

3. Ρίχνετε 2 κουτ. σούπας Porto και ανακατεύετε. Προσθέτετε 1 φλιτζ. ζωμό κρέατος και 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού. Χαμηλώνετε τη φωτιά. Μόλις δέσει η σάλτσα, σβήνετε και αποσύρετε.

Υλικά

Για το ζαμπόν

  • 1 ρολό ζαμπόν από ωμοπλάτη (1.200-1.500 γραμμ.)
  • 50 γραμμ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα σε κόκκους
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι

Για τη σάλτσα πορτοκάλι

  • Ζάχαρη
  • Ξύσμα από πορτοκάλι
  • Xυμός από 2 πορτοκάλια
  • 1 κουτ. γλυκού μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1 ποτηράκι Porto
  • Ζωμός κρέατος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Κωνσταντίνα Βολονάκη
Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη της περίοδος: «Από τη στιγμή όμως που έγινα μητέρα απέκτησαν άλλο νόημα. Μακάρι να κρατούσαν όλο το χρόνο!».

Milk chocolate truffle

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ κόβετε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια. Μόλις η κρέμα αρχίσει να βράζει, τη ρίχνετε πάνω στη σοκολάτα.

2. Προσθέτετε το ρούμι, ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά. Αν έχει ακόμα κομματάκια σοκολάτας, βάζετε το μπολ σε μπεν μαρί.

3. Τοποθετείτε το μείγμα στην κατάψυξη για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να σφίξει.

4. Στη συνέχεια σχηματίζετε με το μείγμα μικρές μπαλίτσες και τις αφήνετε για λίγη ώρα στο ψυγείο να σφίξουν. Βάζετε το κακάο σ’ ένα μπολ και ρίχνετε μία μία τις μπαλίτσες, ανακατεύοντας απαλά με ένα πιρούνι.

Υλικά

  • 300 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα 50-55%
  • 130 ml κρέμα γάλακτος
  • 35% λιπαρά
  • 20 ml σκούρο ρούμι
  • Κακάο σε σκόνη για το πασπάλισμα (καθαρό, χωρίς ζάχαρη)

Δέσποινα Κανδιλογιαννάκη
Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη της γιορτή, την οποία της αρέσει να περνάει μαζί με την οικογένειά της: «Φέτος έπεσε σ’ εμένα ο κλήρος να μαγειρέψω το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο, το οποίο προτείνω και σ’ εσάς».

Γεμιστό κοτόπουλο

Εκτέλεση

1. Σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό ζεματάτε για 3 λεπτά τα συκωτάκια από το κοτόπουλο και έπειτα τα ψιλοκόβετε.

2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε σε ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μοσχαρίσιο κιμά, τα βρασμένα και ψιλοκομμένα συκωτάκια για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

3. Στη συνέχεια προσθέτετε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, αλάτι, πιπέρι, και τα μυρωδικά, μπαχάρι και θυμάρι. Ανακατεύετε για άλλα 2 λεπτά και αμέσως μετά προσθέτετε το ρύζι και σβήνετε με το κρασί. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.

4. Αφαιρείτε το μείγμα από τη φωτιά και με αυτό γεμίζετε το αλατοπιπερωμένο και βουτυρωμένο μέσα και έξω κοτόπουλο από το πίσω μέρος του.

5. Αφού το γεμίσετε, ράβετε το κοτόπουλο με βελόνα και κλωστή. Το τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί με λίγο νεράκι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 11/2-2 ώρες.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο
  • 300 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 150 γραμμ. συκωτάκια κοτόπουλου
  • 6 κάστανα μεγάλα βρασμένα
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1/2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μπαχάρι
  • Θυμάρι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί