Αλμυρή κολοκυθόπιτα

25.07.2012

(Από την Κίμωλο)

Υλικά

  • 1 κιλό κόκκινη κολοκύθα
  • 1/2 κιλό τυρί φέτα ή γραβιέρα τριμμένη
  • 2 αβγά
  • 1/2 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη ή σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 1/4 φλιτζ. μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό χωριάτικο φύλλο

Εκτέλεση
1. Κόβετε την κολοκύθα σε κυβάκια ή την τρίβετε στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Αλατίζετε και την αφήνετε για 1 ώρα σε τρυπητό να στραγγίσει.

2. Στύβετε καλά για να φύγουν τα υγρά, προσθέτετε στη συνέχεια τη φρυγανιά, το τυρί, το μάραθο, χτυπάτε τα αβγά και ανακατεύετε.

3. Λαδώνετε ένα ταψί 30x35 εκ., τοποθετείτε το φύλλο, στρώνετε τη γέμιση, καλύπτετε με άλλο ένα φύλλο, κόβετε σε κομμάτια, λαδώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στους 200° C, μέχρι να πάρει χρώμα (περίπου 30-35 λεπτά).

Παραλλαγή: Μπορείτε να ψήσετε την πίτα και χωρίς φύλλο: Λαδώνετε καλά το ταψί και πασπαλίζετε με φρυγανιά. Στρώνετε τη γέμιση, πασπαλίζετε την πίτα με αρκετό τυρί (από το ίδιο που βάλατε στη γέμιση) και ψήνετε όπως παραπάνω.