Ριζότο με έμμενταλ και γαρίδες

14.04.2008
Με θαλασσινή μυρωδιά!

Τι έχουμε:

1/2 κιλό ρύζι για ριζότο
200 γραμ. έμμενταλ Entremont, κομμένο σε κύβους
1/2 κιλό γαρίδες, Νο 1
5 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
1 ποτηράκι κρασί, λευκό
5 κουταλιές μαργαρίνη
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:
1 φύλλο από αποξηραμένα φύκια

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με τον ζωμό και πιπέρι για 10 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Μόλις οι γαρίδες βράσουν, τις βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα (κρατάμε τον ζωμό), τις αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και βγάζουμε τα κεφάλια, τα κελύφη και κρατάμε τις ουρές τους.

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε 2 κουταλιές από τη μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, έως ότου χρυσίσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και να σοταριστεί ελαφρά το ρύζι.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε σιγά-σιγά 4 1/2 φλιτζάνια από τον ζωμό που κρατήσαμε, ανακατεύοντας συνεχώς.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη και σοτάρουμε τις γαρίδες για περίπου 2-3 λεπτά.

Μόλις απορροφηθούν τα υγρά του ριζότο, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις γαρίδες, την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.

Ρίχνουμε το έμμενταλ Entremont, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αφήνουμε το ριζότο να κρυώσει και σερβίρουμε, γαρνίροντας με το φύκι, κομμένο σε λωρίδες.

Συμβουλή
Τα αποξηραμένα φύκια μπορούμε να τα βρούμε στα ράφια των ασιατικών προϊόντων, στα σούπερ μάρκετ.