Λαχανοντολμάδες με σταφίδες

18.11.2010

Υλικά

  • 1 λάχανο (περίπου 2 κιλά)
  • Χοντρό αλάτι
    1 φλιτζ. ρύζι για γεμιστά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα και στραγγισμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 3 κολοκυθάκια τριμμένα
  • 1 φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/4 φλιτζ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1/4 φλιτζ. κουκουνάρι
  • 1/4 φλιτζ. σταφίδα μαύρη
  • 1/4 φλιτζ. σταφίδα ξανθή
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ. ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας μαργαρίνη
  • 2 φλιτζ. ζωμός λαχανικών
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Κόβετε το λάχανο στη μέση. Αφαιρείτε το κοτσάνι και το βράζετε για 7-8 λεπτά σε σκεύος με νερό και χοντρό αλάτι.

Σημείωση: Το λάχανο πρέπει κρατάει, γιατί, αν το βράσετε πολύ, δεν θα μπορείτε να τυλίξετε τους λαχανοντολμάδες.

2. Στη συνέχεια το αφαιρείτε από το σκεύος και σουρώνετε. Περιμένετε να κρυώσει και αφαιρείτε τα φύλλα ένα ένα. Όσα φύλλα είναι μικρά τα τοποθετείτε στον πάτο της κατσαρόλας.

3. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το κουκουνάρι, τα κολοκυθάκια και το ρύζι. Ανακατεύετε, προσθέτετε το 1/2 φλιτζ. ζωμό και αφήνετε να πάρουν μία βράση.

4. Ρίχνετε τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτετε τον άνηθο και το δυόσμο. Ανακατεύετε πολύ καλά και κατεβάζετε από τη φωτιά. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.

5. Παίρνετε ένα ένα τα φύλλα και βάζετε στο κέντρο μία κουταλιά από τη γέμιση. Διπλώνετε τις δύο άκρες και κλείνετε τον ντολμά. Τοποθετείτε τους λαχανοντολμάδες μέσα στην κατσαρόλα, πάνω από τα φύλλα του λάχανου που έχετε βάλει, βάζοντάς τους δίπλα δίπλα σφιχτά και σε στρώσεις.

6. Ρίχνετε την ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο στον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μαργαρίνη, αλάτι και πιπέρι. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό, μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες.

7. Τοποθετείτε από πάνω ένα πιάτο για να τους κρατάει στη θέση τους και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά με κλειστό το καπάκι.