Σκοπελίτικη κρεμμυδόπιτα με τραχανά

01.12.2010

Υλικά

Για το φύλλο:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Λίγο λάδι
  • Αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 2 κιλά κρεμμύδια ξερά
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μυζήθρα ξερή τριμμένη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς
  • 2 αβγά (προαιρετικά)
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια.

2. Τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τα βάζετε στην κουζίνα να πάρουν 1-2 βράσεις. Κατεβάζετε την κατσαρόλα και σουρώνετε τα κρεμμύδια.

3. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ρίχνετε τα κρεμμύδια, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε να βράσουν. Μόλις πάρουν την πρώτη βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μισό.

4. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τα κρεμμύδια να βράσουν μέχρι να τραβήξουν σχεδόν όλο το γάλα και να γίνουν σαν κρέμα. Ρίχνετε τη μυζήθρα και την κανέλα και ανακατεύετε. Προσθέτετε τον τραχανά χωρίς να ανακατέψετε, γιατί αν πάει κάτω, υπάρχει κίνδυνος να πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.

5. Σβήνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να μισοκρυώσει.

6. Αν χρησιμοποιήσετε αβγά (θα γίνει πιο πλούσια στη γεύση), τα χτυπάτε και τα ρίχνετε σε αυτό το στάδιο. Να έχει μισοκρυώσει η γέμιση για να μη γίνουν ομελέτα. Ανακατεύετε καλά.

Ξεκινάτε την παρασκευή του φύλλου:

1. Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και δημιουργείτε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνετε 1-2 κουτ. σούπας λάδι και αλάτι. Αρχίζετε να ζυμώνετε το μείγμα ρίχνοντας σταδιακά χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη όχι πολύ μαλακή, αλλά ούτε και πολύ σκληρή.

2. Κόβετε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και την αφήνετε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.

3. Ρίχνετε στο τραπέζι λίγο αλεύρι, τοποθετείτε το ένα μπαλάκι ζύμης και με το λεπτό πλάστη ανοίγετε ένα φύλλο.

4. Ρίχνετε περιμετρικά λάδι και βάζετε μπόλικη γέμιση περιμετρικά του φύλλου και μόνο στο μισό (δηλαδή στο ένα ημικύκλιο). Δεν απλώνετε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Αρχίζετε μετά να τυλίγετε το φύλλο και μόλις τελειώσετε, γυρίζετε την πίτα να τυλιχτεί σαν σαλίγκαρος. Λαδώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε το σαλίγκαρο στο κέντρο του.

5. Συνεχίζετε με το δεύτερο φύλλο, που μόλις το γεμίσετε δεν το κάνετε σαλίγκαρο, αλλά το τοποθετείτε γύρω από την πρώτη πίτα που υπάρχει ήδη στο ταψί.

6. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση.

7. Λαδώνετε λίγο την πίτα από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα περίπου.